Димитър Гочев

Референдумите, инициирани от "Шоуто на Слави" и бизнесмена Веселин Марешки, могат да доведат до свикване на Велико народно събрание. Това става ясно от коментра на бившия конституционен съдия Димитър Гочев пред Клуб Z. Причината е, че и в двете допитвания има въпроси, които биха могли да наложат промени в Конституцията.

572 650 ОТ ПОДПИСИТЕ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ СА РЕДОВНИ. ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ

В референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", има въпрос за намаляването на депутатите на 120. Такъв въпрос има и  в допитването на Марешки. В чл. 63 от Конституцията обаче ясно е записано, че Народното събрание се състои от 240 народни представители.

"Ако избирателите се произнесат положително за намаляване на броя на депутатите, трябва да се направи промяна в Конституцията. Тази промяна не може да се извърши от обикновено Народно събрание. Без съмнение ще трябва да се свика Велико народно събрание. Става въпрос за статута на един конституционен орган, най-висшия конституционен орган".

Това обясни Гочев, аргументирайки тезата, че намаляването на броя на депутатите е въпрос, свързан с държавното устройство. Той припомни, че има и тълкувателни решения на Конституционния съд по темата.

МАРЕШКИ ВНЕСЕ В ПАРЛАМЕНТА ПОДПИСКАТА СИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ

В референдума на Слави има и въпрос за преки избори на началници на областни и районни управления на МВР. Според чл. 105, ал 2 от Конституцията Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност, и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили. Депутати от вътрешната комисия вече изтъкнаха, че този въпрос също предполага промени в Конституцията.

Свикването на Велико народно събрание отдавна е смятано за единствения начин за провеждане на дълбоки реформи в България, свързани най-вече със съдебната система. Според някои политици ВНС трябва да се свика, за да премахне своето собствено съществуване като орган, който единствен има право да прави сериозни изменения в Конституцията, тъй като този регламент превръща процедурата в твърде тромава.