Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
                              Димитър Гочев

Референдумите, инициирани от "Шоуто на Слави" и бизнесмена Веселин Марешки, могат да доведат до свикване на Велико народно събрание. Това става ясно от коментра на бившия конституционен съдия Димитър Гочев пред Клуб Z. Причината е, че и в двете допитвания има въпроси, които биха могли да наложат промени в Конституцията.

572 650 ОТ ПОДПИСИТЕ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ СА РЕДОВНИ. ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ

В референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", има въпрос за намаляването на депутатите на 120. Такъв въпрос има и  в допитването на Марешки. В чл. 63 от Конституцията обаче ясно е записано, че Народното събрание се състои от 240 народни представители.

"Ако избирателите се произнесат положително за намаляване на броя на депутатите, трябва да се направи промяна в Конституцията. Тази промяна не може да се извърши от обикновено Народно събрание. Без съмнение ще трябва да се свика Велико народно събрание. Става въпрос за статута на един конституционен орган, най-висшия конституционен орган".

Това обясни Гочев, аргументирайки тезата, че намаляването на броя на депутатите е въпрос, свързан с държавното устройство. Той припомни, че има и тълкувателни решения на Конституционния съд по темата.

МАРЕШКИ ВНЕСЕ В ПАРЛАМЕНТА ПОДПИСКАТА СИ ЗА РЕФЕРЕНДУМ

В референдума на Слави има и въпрос за преки избори на началници на областни и районни управления на МВР. Според чл. 105, ал 2 от Конституцията Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност, и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили. Депутати от вътрешната комисия вече изтъкнаха, че този въпрос също предполага промени в Конституцията.

Свикването на Велико народно събрание отдавна е смятано за единствения начин за провеждане на дълбоки реформи в България, свързани най-вече със съдебната система. Според някои политици ВНС трябва да се свика, за да премахне своето собствено съществуване като орган, който единствен има право да прави сериозни изменения в Конституцията, тъй като този регламент превръща процедурата в твърде тромава.

Ключови думи

Коментари

Народ

Като не може обикновен парламент да намали броя на депутатите, да им намали заседанията. Две сесии по 1 месец им стига. Съответно и само по 2 депутатски заплати за година.

Те пък на заплатите чакат.Това им са джобни.

лимпида

като при комунизма. Тогава имаха само две сесии-пролетна и есенна. Боже че си тъп. Наистина ли нищо не научи. А драпаш да ходиш на запад. Ей, билет и в Пхенян или Хавана.

Човеко

ти каква представа имаш от работата в НС? Какво образовние имаш и какво работиш? Аман от всичкоразбирачи!

пряка демокрация-или правото на народът да законодателства директно, без представители-посредници

Ако на референдум хората гласуват за намаляване на депутатите, не е нужно свикване на ВНС. Защото решението от референдума произвежда пряко действие,без да е нужно утвърждаване от парламент. Народът законодателства пряко-на референдум, или чрез представителите си-в парламента. Когато решението е взето пряко от народа-на референдум, не е е нужно да бъде утвърждавано, потвържавано от представителите му. Тоест няма нужда от ВНС, след като народът се е произнесъл-решението влиза в сила директно! това, един бивш член на Кс би трябвало да го знае.

Ти си голям тъпак, да знаеш. Валидността на решението няма нищо общо с процедурите по изпълнението му. Или ти си мислиш, че като реши народът нещо и то магически само ще се отпише от Конституцията?! Боже, какви нефелни тъпаци ходят по тоя свят, Боже...

анонимен

Комунизите дето си гласуваха конституцията с топ не можеш гръмна.Тя им остана едничка надежда да забави кончината им.

Българин

Съграждани мои, не се подхлъзвайте по популизма! Не броят на депутатите ни е виновен, а цялото ниво на нацията! Учете и работете повече, бъдете по-смирени и човеколюбиви, празнувайте все повее празници по народному, като Рожен например. Обичайте се и бъдете по-диалогични, раждайте повече деца! Бъдете горди българи и не забравяйте, че ви има заради вашите предци!

Референдумът включва 5 въпроса, и броят на депутатите е само един от тях. Има въпроси за избирателна система-и това е всичко друго, но не еи популистки въпрос. Референдумът е важен, и не е популистки. И нацията си ни е чудесна.Ббългария по стандарт на живот е в първите 20 процента от развивтите държави. Има държави в азия, африка, латинска америка където не са чували какво е ток и вода в дома, нямат достаъп до образование и унверситети, а на жените гледат като на предмети. Известно ли ти е,че в САЩ-всеки завършил университет завършва с 200 000 долара дълг? Известно ли ти е,че в САЩ лечението на обикновен кариес на зъб струва над 5000 долара и е финансов шок. Наясно ли си, че няма друга държава по света, където има 2 години отпуск по майчинство? Известно ли ти е,че книга на запад струва средно 80 долара, а у нас 20 лв. Наясно ли си,че в САЩ няма пенсии, освен за държавните служители? Знаеш ли,че в Израел жените ходят 1 година войници-и участват в бойни действия? Знаеш ли,че в Ислямска държава режат ръце , крака, по преценка? Супер си ни е държавата, ако поне малко познаваш света ще разбереш,че живеем в прекрасно място.

За да се случи всичко това трябва да се гласува за ДСБ.

Основното в подписката на Слави е, че повтаря въпросите на Президента. Дупетатите решиха да допуснат само електронното гласуване, заметоха въпроса за мажоритарност и се опитаха да предрешат задължителното гласуване. Двете сегашни подписки категорично заявяват, че дупетатите нямат право да решават въпросите за задължително гласуване и мажоритарност. Хората, народът взема решаването на тези въпроси в свои ръце. Това, само по себе си, е малка победа на демокрацията.

А що не кажеш, и кои депутати орязоха предишния референдум, със смешни обяснения-повредил се пулт за гласуване. Точно депутатите от дясното демократично пространство прецакаха собствените си избиратели.

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? НЕ 2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? НЕ 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? НЕ 4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?НЕ 5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? ДА 6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? НЕ

Мажоритарните избори в два тура със сигурност имат привърженици. Искам да им обърна внимание, че намаляването на броя на народните представители е против техния интерес. При 240 депутати, всеки от тях се избира от 25-30 хиляди избиратели. При 120 депутати - от 50-60 хиляди избиратели. Колкото е по голям броя на избирателите, толкова отговорността на избраника им пред тях е по-малка. Лично силно се надявам привържениците на мажоритарни избори да са болшинство, щото това е "оръжието" на безпартийните за промяна. Промяна в техен интерес.

лимпида

ТАКА ЗАПОЧВА 1934. С безпартиен парламент. Само че тогава са ги назначавали. Безпартиен парламент е безличен парламент. Никой не отговоря за теб, пред никой не си отговорен. Ако си достатъчно изпечен тарикат, въжеиграч, демагог, ако не ти пука за друго освен за топлото ти място можеш да станеш пожизнен народен представител. При този прост български народ това ти е гарантирано. Не ми пука. казала съм на внучките- пътят ви е на Запад. Там ще ми палите свещи.

Абе..,

Тоя що си не гледа шоубизнеса,ами тръгнал политика да прави....Ама нищо чудно.То в циркаджийска държава,шоуто си е нон-стоп....

е, добре като се намали броя на депутатите? Ами колкото по малко толкова по лесно за манипулация отвън, по лесно за скрити вътрешни сделки, за подкупи, заплахи с една дума лесно ще се сдушат. Лобизмът ще се пробие най- после път. С него и корупцията. По малко хора, по лесно постигане на общо съгласие. До сега не бяхме чули за корупция при нар. представители за прокарване на закони. Може и това да видим. Едно е да постигнеш съгласие между 240 души друго между 120. Е, добре намаляват заплатите. И какво вашите ще се увеличат? След 9. септ. огромната лъжа е било че като вземат парите и имотите на богатите бедните ще забогатеят. НЕ НЯКОЙ ИСКА ДА СВЕДЕ ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА ДО ЕДНА ФОРМАЛНОСТ.

лимпида

да искат да убият ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА. И тук не може да се сърдим на такива дебили като Слави Трифонов или на дебилитета на тези които му се подписваха за референдум. Лицето Слави си е тарикат мъж и си пробива път в политиката. Опасността е в духа на народонаселението. Българинът не знае какво е демокрация, практически той никога не е живял в демокрация от европейски тип. Това тук е било или балкански тарикатлък или комунизъм. И народът си е все така прост и неук. Едно е да си ограмотен, друго е да си образован. Погледнете в момента усещане е че сме между Сцила и Харибда. Борисов ли да харесаш, Слави ли. От лошо по към лошо. Явно народът такива харесва.

нема такава държава

Тоя се готви да става президент в двойка с Татяна Дончева. А сега да видим как в един и същи ден ще се гласува за референдума на Слави и за президента Слави. За референдума на Марешки и за президента Марешки. Уникална държава, уникална простотия!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.