Заявленията за лечение на деца в чужбина се обработват в спешен порядък, като за целта е създадена необходимата организация, увери Министерството на здравеопазването в съобщение до медиите.

"Министерството на здравеопазването категорично опровергава всички твърдения, че в последните дни има забавяне на придвижването на документи на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина", категорично е в писмото си ведомството.

Днес здравният министър д-р Петър Москов е подписал един формуляр S2, а управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Глинка Комитов е сложил подписа си под още четири формуляра, благодарение на което общо пет деца ще заминат за лечение в чужбина. И петте документа са били подадени от Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) без никакво забавяне още вчера.

От здравното министерство припомнят също, че на 28 април 2016 г. управителят на НЗОК е подписал други 4 формуляра S2, постъпили от ЦФЛД на 27 април. С тези документи държавата се ангажира да поеме финансирането на медицинските процедури зад граница на пациентите до 18 годишна възраст, които не се заплащат от здравната каса у нас.

Отговорът на ведомството е по повод опасенията на родители, че децата им може да пропуснат насрочените си терапии в чужбина, защото Фондът бави разглеждането на документите им. Част от тях разказаха, че след арестите на 20 април администрацията няма капацитета и компетенциите да се справи с работата си, а част от чуждите клиники изцяло са изгубили комуникацията си с Фонда.

АЛО, ФОНДЪТ, ЧУВАМЕ ЛИ СЕ?

Други родители пък твърдят, че всичко, което се случва в момента, е нарочна акция за елиминирането на Фонда като самостоятелен орган, за да не се харчи бюджетът му в чужбина, а парите да отиват за скъпи медицински изделия в България.

КОЙ ИСКА ДА УСВОИ 12 МЛН. ЛВ. ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В ЧУЖБИНА?

"Създадена е необходимата организация за обработване в спешен порядък на заявления за лечение на деца в чужбина, нуждаещи се от подписа на министъра на здравеопазването или управителя на НЗОК за формуляр S2", уверяват въпреки това от ведомството.

И уточняват, че според нормативните актове (Наредба 14 от 19.04.2007г.), съобразени с директивите на ЕС, такъв документ (S2)  се подписва от управителя на НЗОК и от министъра на здравеопазването.