Историческа изборна битка се води днес в столицата на Обединеното кралство - лондончани избират кмет за трети път, защото градът има кмет едва от 2000 година насам. Последните проучвания показват, че лейбъристът Садик Кан води пред консерватора Зак Голдсмит, макар и след очакван балотаж. Така английските столичани могат да изберат за пръв път и на подобна позиция мюсюлманин от пакистански произход.

Садик Кан е иначе безупречен британски политик - изучавал е математика и други точни дисциплини в училище, после, по препоръка на учител, е учил право, работил е като лектор и адвокат, като е специализирал в случаи, свързани с дискриминация и човешки права.

През 1994 година става съветник в една от лондонските общини, а през 2005 година влиза в парламента с наградата "Новодошъл на годината". През 2008 година е министър на обществата и регионите (за Англия), вторият мюсюлманин министър в историята. През 2009 г. пък става Министър на транспорта за цяла Великобритания, пръв мюсюлманин в историята в кабинета на кралството.

Садик Кан е дете на пакистански имигранти, женен е за мюсюлманка и го определят като социалдемократ, ориентиран малко в ляво от центъра.

Таблоидът "Сън" го забърка в скандал с фундаменталистките връзки на съпруга на сестра му, но това не успя да спре кариерата му. Садик Кан обеща да замрази цените на билетите за метрото за следващите 4 години, ако бъде избран. Това според него ще струва 450 милиона паунда, но според критиците всъщност сумата ще достигне 1,9 милиарда паунда. Въпреки това, според последните проучвания днес Садик Кан ще получи 35% от гласовете.