Бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви пред бТВ, че България няма защо да се притеснява от неоосманизма, защото той е минало. А основният проблем на настоящето, свързан с междуетническите и междурелигиозните отношения е свързан с ромите.

"От тук нататък, когато търсим някакви междуетнически проблеми не трябва да ги търсим между мюсюлмани и християни, между турци и българи. Основният проблем е с ромското население. Те са необразовани, безработни, разчитат на социални помищи. Недоимъкът ще довежда до все повече напрежение", смята Дикме.

Той изтъкна, че в ромските махали е пълно с незаконни постройки.

"Какво пречи на общините да обособят конкретен район, да им направят канализация, да им дадат ако трябва безплатно парцели, какво им пречи? Явно има нежелание за решаване по този проблем. По този начин тези хора са притискани във всеки едни избори, биват използвани", смята Дикме.

Според него българските политици трябва да спрат да експлоатират темата с Турция.

"Ние не живеем в XIV-XV в., за да си говорим за неоосманизма и това, че Турция е заплаха за България. България и Турция са партньори, съюзници в НАТО. Няма как двама съюзници в НАТО да си създадат проблеми. България е член на ЕС, който създаде проблем на България създава проблем на ЕС", заяви Дикме.

Според него основният проблем на ЕС не са турците, а са незаконните емигранти от арабските страни, защото е твърде възможно с тях да влизат джихадисти и терористи. Дикме изтъкна, че турците отдавна се интегрирани в ЕС, защото в страните от съюза живеят над 8 млн. турци. Споед него компромисите, които прави ЕС на Турция, за да се спре тя бежанската вълна, са добро решение, но Анкара трябва да изпълни своите ангажименти.

Дикме не приема твърденият на Лютви Местан, че промените в Изборния кодекс, с които се ограничи гласуването в чужбина и особено в страните извън ЕС, са продължение на Възродителния процес. Според него текстът за задължителното гласуване ще отпадне в Конституционния съд.

Дикме прогнозира, че няма как да има сблъсъци между ДПС и ДОСТ по време на предстоящите майски събития. Според него няма никакви основания на ДОСТ да бъде отказана съдебна регистрация. Дикме припомни, че и в ДПС винаги е имало ислямски духовници и дори първите конференции на партията са били спирани заради традиционните за мюсюлманите молитви.

Бившият земеделски министър каза още, че е скептичен по отношение на това дали новият председател на ДПС Мустафа Карадайъ ще се справи. Според Дикме Карадаъй просто ще бъде маша в ръцете на почетния председател Ахмед Доган.