Иво Мирчев не беше гледал участието на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов по Нова телевизия тази сутрин. В момента е по работа в Истанбул. Вече беше получил обаждания с кратки преразкази на обвиненията, че стои зад организирането на протестите на българите в чужбина срещу орязването на изборните секции зад граница.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: КРЪГЪТ „КАПИТАЛ“ ОВРЯКВА И ОРГАНИЗИРА ПРОТЕСТИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Основен факт в разследването на Симеонов бе този, че писмата на българите в чужбина до медиите са изпращани от един имейл адрес ivo@gornabanya.com на Иво Мирчев, а пък той имал бизнес с Турция и връзки с кръга „Капитал“ и президента Росен Плевнелиев. С тези твърдения Симеонов подкрепи тезата си, че не става дума за спонтанни протести.

Иво Мирчев отговори на въпросите на Клуб Z:

 

Наистина тези писма са изпращани от моя мейл. Причината е, че аз познавам тези българи и те се обърнаха към мен с молба да ги разпратя до медиите, защото аз имам тези контакти така или иначе покрай другата си работа. Тези българи са в чужбина, те не познават в такава дълбочина българските медии, нямат контакти с тях и така просто е по-лесно.

Важно е да се каже, че във всички мейли, които сме изпращали, са посочвани имената на лицата, които стоят зад тях, заедно с техни координати – имейл и телефон. Това са реални хора и всеки може да го провери, като се обади. Повечето от тях дори бяха показвани по телевизиите.

- Изводът на г-н Симеонов бе, че не става дума за спонтанна реакция на много българи в чужбина, а за координирана от един център акция. Така ли е?

- Не знам дали е от един център, но това, което аз знам е, че много българи от чужбина се обединиха. Направиха обща група във фейсбук, в нея има стотици българи от чужбина и аз съм част от тази група.

- Т.е. това е причината да стигнат до вашия имейл адрес?

- Да, аз просто улесних процеса и разпращах писмата. Иначе, ако си използват всеки отделен адрес, тогава пък веднага ще кажат, че това са изпращани само от отделни хора писма. Просто използвам моя мейл, защото има контактите на голяма част от медиите в България. Това улеснява разпространението на информация.

Г-н Симеонов направи връзка между вашата фирма „Про смарт“, която изнасяла за Турция вашето устройство за умно управление през интернет на битови уреди, и активността срещу промените в Изборния кодекс?

- Всъщност направихме няколко тестови устройства, които изпратихме на партньори в Турция. Имаше интерес и направихме тестови устройства. Все още обаче нямаме продажби, защото фирмата е съвсем нова, от шест месеца. Ние обаче сме дали такива устройства и във Великобритания, и в Унгария, и в Полша, и в Чехия, и в Румъния – дали сме и на много български дистрибутори.

Да се прави такава връзка е пълна смехория. Няма абсолютно никаква връзка между дейността на фирмата и действията ни в защита на изборните права на българите.

- Последното твърдение, което г-н Симеонов отправи по ваш адрес и с което искаше да обясни защо и какво правите, е, че сте близък до издателите на „Капитал“ и до „бъдещ политически проект на Росен Плевнелиев“?

- Не съм чувал за такъв проект. Никога не съм се срещал с Росен Плевнелиев. Никога не съм се срещал с Иво Прокопиев. Нямам представа за какъв проект говори. Част съм от „Протестна мрежа“.

"ПРОТЕСТНА МРЕЖА": ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ДА НАПУСНЕ ПАРЛАМЕНТА

Как тогава оценявате опита за атака по този начин?

Не съм очаквал подобна реакция от български политик, дори и той да е от някоя от екстравагантните политически сили в парламента. Току-що научавам по телефона за това, което е казал. Дори не съм го гледал, но на пръв поглед това е изключително разочароващо да прозвучи от устата на български депутат и ключов фактор в управляващата коалиция в България.

А такива като вас „врякат“, както казва г-н Симеонов...

Каквото и да бъде казано, трябва да има аргументи. Аз лично оценявам високо това, което правим в „Протестна мрежа“, а всеки има свободата да изразява мнението си, но не му отива на един депутат да използва такива думи и да казва „Стига с тази демокрация!“

Сега наблюдаваме опит за атакуване и уязвяване на хората, които надигнаха глас срещу абсолютното фиаско, което депутатите постигнаха с Изборния кодекс. Това е опит да бъдат накарани да млъкнат хората, които се противопоставиха на орязването на секциите в чужбина. Само преди два дни същият политик атакува Елена Хамбарджиева с думите „Не ни се мотайте в краката“. Това е опит да се вкара някаква конспирация, което е абсолютно абсурдно.“