Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия предложи днес изменения в регламент за миграцията и убежището, които биха създали постоянен механизъм за преразпределяне на бежанци от едни държави-членки в други, който ще се задейства автоматично, ако миграционният натиск над някои страни от съюза мине предварително определена граница.

Държавите, които отказват да проявят солидарност, приемайки бежанци от другите, ще бъдат глобявани, предвижда предложението, което се нуждае от одобрението на държавите-членки и на Европейския парламент.

Ако те го приемат, то би изменило т.нар. Дъблински регламент, според който всеки новопристигнал мигрант в ЕС трябва да получи решение на молбата си за убежище от държавата, където първо е стъпил на европейска територия. Досега това поставя под непропорционално висок натиск страните от южната граница на ЕС като Италия и Гърция. В Брюксел смятат, че другите са длъжни да проявят солидарност с тях и да поемат част от тежестта.

ЕК ще изчисли референтен коефициент на мигрантите, които всяка държава-членка може да поеме като процент от теоретичния поток. Коефициентът ще се основава на променливи величини като БВП, население, безработица, приети молби за убежище. После той ще се сравнява с реалния дял на кандидатите за убежище, които държавите са приели. Когато за някоя от тях реалният дял стигне или надмине 1,5 пъти референтния, механизмът за солидарност ще се задейства автоматично. 

Държавите-членки ще могат временно да не участват в преразпределението, но в замяна ще трябва да плащат по 250 000 евро за всеки мигрант на държавата, която го е приела вместо тях. Така отказът да приемеш 100 души би струвал 25 милиона евро, а за 1 000 - 250 милиона евро.

Ключови думи

Коментари

Бежанците са бедни и необразовани, показва доклад на Федералната статистическа служба Близо 17 млн. души в Германия са имигранти, или един на всеки петима жители. Те са по-бедни, по-необразовани и често безработни, но доволни. Това показва последният доклад на Федералната статистическа служба, изготвен съвместно с още три института, пише изданието Das Handelsblatt. По дефиниция за мигрант се възприема този, който - независимо от неговата националност - е роден в чужбина или имат поне един родител, който идва от държава, различна от ФРГ. Повече от половината от тях са с германско гражданство, една трета са родени в страната.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.