СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Развалят ли се оризът, чаят, кафето, макаронените изделия? Нужно ли е на опаковките им да се посочва срок на годност? 

Отговор на този въпрос, повдигнат от Швеция, Холандия и Германия, ще търсят в понеделник аграрните министри на държавите от ЕС.

Основната причина е, че само в държавите от съюза всяка година в контейнерите за смет се изхърлят 89 милиона тона хранителни продукти. В световен мащаб годишно се изхвърлят 1,3 милиарда тона хранителни продукти, което е близо една трета от производството, сочи статистиката. А дали всички те са попаднали в боклука, защото са били развалени? По-скоро не или поне голяма част от тях са били годни за консумация, твърдят експерти.

Според тях от етикетите в бъдеще трябва да отпадне срок на годност при ориза, кафето, макароните, твърдото сирене и консервите. Този срок вече е отменен за оцета, солта и захарта, макар все още някои производители да го посочват.
Природозащитни организации, като “Грийнпийс”, отдавна настояват този списък да бъде разширен с продукти с голяма трайност.

Длъжни сме да предприемем мерки, за да се пресече изхвърлянето на годни храни. Хората ги изхвърлят заради пресрочен срок на годност от страх за собственото си здраве. Наред с това потребителите бъркат “най-добър за консумация до...” със “срок на годност”, заяви Кай Фалк, изпълнителен директор на германското Сдружение на търговците на дребно.

Истината е, че на етикетите на повечето хранителни продукти е отбелязано “най-добрър за консумация до...”, следва датата и годината. Не е възможно обаче, примерно киселото мляко, да е добра храна до 17 май, а на 18-и вече да е негодно за консумация. Същото се отнася до всички хранителни продукти. Ако обаче изрично е упоменат срок на годност, то той трябва да се съблюдава.

Най-голямо разхищение има в индустриално развитите държави. Само в Германия годишно в контейнерите за боклук попадат 20 милиона тона храни на обща стойност 25 милиарда евро. По 1300 евро на година би спестило едно немско 4-членно семейство, ако би подхождало по-внимателно към продуктите – или да пазарува по-пестеливо, за да не изхвърля, или да се замисли наистина ли макароните на идния ден след обявения срок са развалени.

Същевременно на всеки три секунди един човек някъде по света издъхва от глад, а 925 милиона души страдат от недохранване, твърдят експерти от Световната организация по прехрана. От там са пресметнали, че изхвърляните само в САЩ и Европа храни биха били достатъчни да нахранят тези хора.