Целият свят буквално полудя по "Лестър", спечелил за първи път в своята история шампионската титла на Англия. Не само футболният свят - честитки валят от неподозирани фенове и дори от страни, където футболът не е толкова популярен.

Така празнуваха в Лестър цяла нощ.

Може би никога досега шампионът на Англия не е предизвиквал такъв отзвук и фурор. Причината е ясна - защото е повече от неочакван. Букмейкърите даваха шанс 5000:1 за "Лестър" да стане №1 преди началото на миналия сезон. Отборът едва се бе спасил от изпадане и бе раздиран от скандали. Тимът бе даден на италианския треньор Клаудио Раниери, гонен отвсякъде в последните години.

Първа страница на италианския
в. "Гадзета дело спорт"

В същото време "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Челси", "Арсенал" и "Ливърпул" похарчиха десетки и стотици милиони за трансфери. Месеци по-късно повече от половината от тези грандове дори не са в топ 4.

Френският вестник "Екип".

"Много поздравления за "Лестър". Това е една забележителна и напълно заслужена титла в Премиер лигата", написа в туитър британският премиер Дейвид Камерън.

Мадридският в. "Марка".
Той не честити често успехи на клубове. 
Британската преса.

Звезди от шоубизнеса, начело с Адел, също отдадоха заслуженото на Раниери и компания. Певицата е фенка на "Тотнъм", но призна, че походът на "Лестър" е "вдъхновение, най-великата история за всички времена". Адел използва и думата с буквата f - в положителна светлина.

Никога досега - поне не в най-новата история на футбола, триумфът на един отбор не е предизвиквал толкова честитки и положителни коментари от преките конкуренти. Асовете на тимовете от Висшата лига масово пращат поздравления на Джейми Варди и компания.

 

За легендата Гари Линекер, анализатор на ВВС и колумнист на престижни издания, пък може би важи старата истина, че никой не е пророк в собствената си страна. Линекер тръгна във футболния си път от "Лестър", преди да премине в "Тотнъм".

Феновете на "Лестър" по улиците на града.

Самата Би Би Си припомня днес на голмайстора на световното в Мексико през 1986 г. как през лятото на миналата година е осмял назначението на Раниери. Публично - в туитър.

"Клаудио Раниери със сигурност притежава голям опит, но е лош избор за "Лестър". Невероятно е как едни и същи познати лица получават работа като мениджъри - отново и отново", пише Линекер в социалната мрежа.

Няма изгледи, че Гари ще си посипва главата с пепел. Напротив, и той празнува още от снощи. Лестър осъмна с празненства, започнали след равенството 2:2 между "Челси" и "Тотнъм". Градът бе залят от хора, някои от които празнуваха до съмване, а най-издръжливите продължават и досега.

Футболистите на клуба си спретнаха шумно парти в дома на Джейми Варди, поканил ги да почерпи за наградата за футболист №1 на сезона в анкетата на футболните журналисти. Запалянковци "надушиха" това и обградиха къщата. Тази сутрин папараци издебнаха как Варди излиза начумерен за тренировка. 

Кафенетата в Лестър предлагат "Вардичино" - в чест на Джейми Варди.

А Клаудио Раниери бе в родината си в почивния ден. Той завел семейството си на обяд. Часове след като "Лестър" стана шампион, собственикът на клуба  Вишай Шриваданапраба прати частния си самолет да го вземе. 

Вече никой няма му казва че е "неудачник".