Предстоятелят на патриаршеския храм-паментик "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий е инициаторът на идеята военните да се включат в честванията на Възкресение Христово със заря и духовия оркестър на гвардейците.

Това обяви самият той пред Нова тв, след като от неделя насам звученето на военен марш и фойерверките насред тържествената литургията за най-светлия християнски празник събраха негативни реакции. Дори се наложи прессекретариата на държавния глава Росен Плевнелиев да излезе със съобщение, че президентът няма нищо общо с участието на гвардейците в церемонията.

"Скверно и кощунствено" - така архимандрит Дионисий нарече отричането на зарята за Възкресение Христово пред Нова тв. .

"Тъй като се говори, че много хора са шокирани, аз бях на площада и знам каква беше реакцията, когато Възкресението, което може да бъде символно обозначено най-добре чрез светлина, даде много положителен ефект", коментира архимандритът.

По думите на предстоятеля на храма канцеларията на Светия Синод е била наясно, че ще има фойерверки, защото те били изстреляни именно от двора на сградата на институцията, която е съвсем близо до "Св. Александър Невски". Архимандрит Дионисий обясни, ме лично е отправил предложение до министъра на отбраната Николай Ненчев военните да се включат в почетта на християнския празник, "при условие че българската православна църква при всяко едно свое богослужение отправя молитви за войнството"

"А може да има заря за рожден ден на всяка една мутра, може да ходят по площадите кресливи политици, но да се даде гласност, шум и светлина за най-големия християнски празник - това не би?", каза архимандритът на въпрос уместна ли е зарята на Възкресение. И добави:

"Отхвърляйки светлината, ние отхвърляме празника, скверно и кощунствено е".