Джемиле Ахмед от Нови пазар, Шуменско, е напълно неграмотен, живее си там, но станал шофьор в София. Това показа репортаж на бТВ тази сутрин.

Става въпрос за схема, при която ромите попълват сложната документация, после решават и тестовете на шофьорския изпит, без да могат да си напишат името - това показа експеримент със самия Джемиле пред камерите.

В училище в Каспичан пък има схема, по която такива като него получават дипломи за завършено основно образование - необходимо условие, за да изкарат книжка. Почерците от "учението" му и от държания успешен изпит за шофьор са съвършено различни.

На листовки съм отишъл, казва след известно замисляне Джемиле, който показва как си пише името - бавно, с печатни букви и с грешки.

По време на изпита той е хванат, че има устройство за подсказване. Бил е информиран лично шефът на ИА "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, но от кабинета на шефа дошло становище, че "не е установено по безспорен начин, че същият не е решил самостоятелно листовките". Така Джемиле излязъл на пътя като правоспособен водач.

Цветанов бе задържан заедно с няколко от приближените си за организирана престъпна група.

СЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА ШЕФА НА ДАИ

Аз лично няколко пъти казах, че съм шокиран от това, което излезе в разработката. Нямам коментар, каза пред телевизията министър Ивайло Московски.

Пред медията обаче инструктор споделя, че има огромна организирана търговия с книжки за неграмотни. Цената е толкова по-голяма, колкото по-неграмотен е въпросният кандидат.

Тарифата може да стигне и 2000-3000 лв. - когато не може и да чете, и да кара, каза инструкторът.

Самата система за фабрикуване на дипломи за основно образование пък е свързана и с усвояване на европари за т. нар. самостоятелна форма на обучение. Кандидати взимат по 4-5 години за една.

Прд бТВ Красимир Георгиев, шеф на асоциация на автошколите призна, че са останали много малко учебните центрове, които се опитват да обучават. Те обаче биват смазвани от ДАИ, каза Георгиев.