Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Попадали сте на онези картинки, които се разпространяват из социалните мрежи – как в отделните държави намират решение на проблемите си. Срещу знамето на съответната страна стоят различни символи между проблема и решението. Например в Испания имаме проблем, сиеста, отново проблем. В Швейцария – проблем, референдум, решение; във Франция – проблем, хаос, революция, още проблеми и т.н. Срещу знамето на Германия няма символи – от проблем директно стигаме до решение. Вероятно общият език има значение, защото това, което австрийската компания EVN успя да направи в пловдивското гето „Столипиново“, е тихо и прагматично разрешаване на огромен проблем. Но не сте чували за това, нали?

„Токът в „Столипиново“ ще бъде пуснат“

Преди десетина години кварталът стана известен с бунтовете срещу режима на тока. Все още държавната електроразпределителна компания тогава не успява да събира задълженията на абонатите. Кражбите на ток са масови, а всички останали в града с право повтарят клишето: „Българите плащат тока на циганите.“ Само 3% от сметките се плащат редовно, а загубите са над 40%. Инкасаторите се посрещат на нож, а след решението електромерите да бъдат вдигнати на високо, за да не може да се краде ток, започват бунтовете. Тогава енергото въвежда режим на тока, а напрежението в „Столипиново“ ескалира още повече...

Години преди това никой не иска от хората в близо 45-хилядния квартал да плащат ток. От време на време се правят акции с полиция и телевизионни екипи, а зрителите гледат на екрана как се спира наказателно токът. Сблъсъци, протести, насилие над инкасатори. Преди всички избори обаче се намира влиятелен политик, който да обещае ток срещу гласове. Така дълговете надминават 10 милиона лева, а кварталът е денем без ток, само през нощта има електричество по няколко часа.

„Токът в „Столипиново“ ще бъде пуснат“, заявява пред журналисти Ахмед Доган през лятото на 2005 година. Този път обаче не е познал напълно. Собственик на компанията вече е австрийската EVN – частна фирма, чиято цел е да предлага услуга и да печели от това.

„Тогава ние решихме да влезем в квартала и да кажем: „Ние сме тук, смятаме да останем и трябва да се научим да живеем заедно. От нас ще има 24-часово захранване, а вие ще се държите както всички други клиенти“, припомня Петър Костадинов от пловдивското поделение на EVN.

Петър Костадинов от EVN е добре познат в квартала. Но никой не се опитва да се „споразумява“ с него и да не плаща ток.

Австрийците заварват българското нововъведение с поставените на два метра над земята електромери, което бе приложено в повечето гета в страната.

„Това обаче не е спирало опитите за манипулации, даже още повече нагнетяваше напрежение. В съседните квартали електромерите са ниско, само тук – нависоко. Не беше никак нормално“, казва Костадинов.

Първата година и половина

Ситуацията в „Столипиново“ остава непроменена за следващите двайсетина месеца. Режим на тока, едни плащат, повечето не плащат. Масови кражби и спорадични бунтове.

„Може да сме били на режим, ама много доволни бяхме. Не плащахме ток“, казва една от десетината жени, насядали пред панелен блок в квартала. В това време останалите започват да й противоречат на турски език – поне интонацията говори за това. Едни доволни, други недоволни, но нещата не могат да останат по същия начин. В следващата година и половина екип от EVN търси решението и през 2007 година компанията вече е готова.

„Две неща трябваше да направим – първо да променим инфраструктурата, защото имаше изпочупени трафопостове и висящи кабели. Нашата философия е първо да закараме тока до домовете, а после да си съберем и парите. Но това беше втора точка“, разказва Петър Костадинов.

Тогава фирмата отделя 6 милиона лева за модернизация на мрежата в „Столипиново“ – подменя кабели, трафопостове и електромери. Разделя абонатите в отделни партиди, прави отчитането дистанционно, доставя оборудване, което не позволява манипулации. Числата са следните:

  • 17 ремонтирани трафопоста;
  • 840 нови елтабла;
  • 6300 нови електромери;
  • 187 км нови кабели.

„Столипиново“ се сдобива с най-модерната мрежа в България. Технологичните загуби по трасето се стопяват от 40 на 5%. Режимът е прекратен, ток има по всяко време.

Успоредно с технологичните промени няколко души от фирмата се заемат с посредничество – наемат десетина медиатори от квартала, чиято цел е да са връзката между абонатите и доставчика. Търсят съдействие от влиятелните в гетото – в случая попадат на общинския съветник от ДПС и ветеран в сферата на ромските фондации Антон Карагьозов.

„От нас се искаше да изясним на хората, че с идването на EVN безплатният обяд свърши. А и на нас ни омръзна да продължават да говорят, че българите плащат тока на циганите“, казва Карагьозов.

Целият арсенал от кръгли маси, брошури и обучения е мобилизиран. Но решаващият изстрел се оказва категоричността – нови кабели, нови електромери, отделни партиди, първа сметка. И в един момент токът просто спира. В първия месец близо 40% от абонатите са изключени.

Фирмата наема експерти от неправителствения сектор, които помагат с проучвания на общественото мнение в квартала и организират обучения – как да си организираме месечния бюджет, как да пестим ток, как да поискаме проверка на фактурата си. По средата са медиаторите.

„Ментор съм, щото така ни писаха“, представя се Жоро Костов. Не е ли медиатор, питам го. „Не бе, ментори сме. Когато има проблеми с абонатите, ние сме първите хора, които се отзовават на помощ. Искаха по-буйни хора, които познаваме другите.“

Менторът медиатор се е запътил към офиса на енергото, за да посредничи за прекарването на ток до една нова къща в другия край на гетото. „Сега има един голям проблем – нови къщи направили, искат да си плащат. Закарахме ги в EVN и да се оправят.“

В началото желаещи за участие в кръгли маси имало дори в повече. Желаещите да плащат редовно сметките си обаче не били всички.

„И като идваха на кръглите маси, всеки си оставя телефона на масата. Значи можеш да си плащаш мобилния телефон, а пък не можеш да заделиш пари за тока. Въпрос на приоритети. Това им говорехме. Но пък и след като никой не е искал от теб да го платиш, ти нямаш и навика“, спомня си Костадинов.

Как гетото става №1

Още преди края на 2007 година нещата потръгват. Очакванията са били за повече напрежение, дори за нови бунтове. Всички са изненадани колко бързо става промяната и днес плащането на тока в „Столипиново“ е най-естественото нещо. Кварталът има 97% събираемост на сметките. Загубите са наполовина на средните за страната. Няма регистриран нито един опит за кражба на електричество.

Електрическите табла вече са на земята. В тях са новите електромери, които се отчитат дистанционно.

„Не може. СОТ-аджиите веднага идват. Ако докосваш в таблото нещо, няма две минути и те пристигат“, споделя Васко Карагьозов. През последните четири години той е живял без ток. Пропуска няколко месеца, събират му се около 400 лева, той не ги плаща и... тъмно. Наскоро решил, че е крайно време да промени това, посъбрал някой лев и отишъл на касата. Там вече му поискали 1050 лева – заедно с лихвите. Имал пари за половината, взел назаем останалите и отново има ток.

„Но докато не платих и последната стотинка, нямаше никакъв ток. Исках да взема с жица от съседната къща, където са децата. Лично синът ми не ми даде ток. Защото, като дойде по-голяма сума, не можем да се разберем кой е изгорил повече. Орташка работа няма вече.“

Вечер гетото вече не свети отвсякъде. Повечето прозорци са тъмни. Безразборното масово отопление на ток, което включваше пружини от легла и отворени готварски фурни, вече е в миналото. Пестят. А най-модерната услуга в квартала са СМС-ите от енергото – на всяко 25-о число телефонът ти изпиуква – дори е знак за престиж в „Столипиново“ да получаваш такова съобщение. И то редовно...

Тази история не е толкова популярна. Защото противоречи на клишето, че българите плащат тока на циганите, и защото показва нагледно как всеки проблем може да бъде решен, ако има желание за това. На фона на извършеното от EVN в „Столипиново“ изпъква още повече провалът на държавата и общините да въведат ред в гетата. Нито едно ведомство не е потърсило компанията, за да обсъди как този модел може да бъде приложен на други места и за други проблеми. За сметка на това енергото продължава напред – след Пловдив, идват Стара Загора, Хасково, Бургас, Ямбол. Постепенно гетата получават модерна мрежа, а жителите им започват да си плащат тока. Първо с морков, после и с тояга.

А моделът вече се изучава от институти в Австрия, Англия и Испания. В това време ние гледаме по телевизията какво се случва в Гърмен.

Ключови думи

Коментари

Петков

Една птичка пролет, не прави. Столипинов е само едно място с концентрирано население, а останалите хиляди места в места в България? И там ли за 2 минути отиват сотаджиите :)

ko

ДА не сме 1ви Април, я се стегнете. Това и в българско село го няма - 97%/... ц, ц, ц - не вервам, ама никак. Още повече тоя от снимката много ми напомня на един, дето го даваха по Господарите. Ама, айде аирлия да е. Пак ни мятат по върбите и привидно всичко е наред. Аз на циганин вяра нямам.

И какво излиза - частната фирма може да направи "интеграция на ромите" в частта в която я засяга, а държавата чрез държавната си фирма не може.

роско

Не може защото не иска....... И после нека команчите и атакистите да ми говорят за национализация......

Стефан

А коментарите тук са най-показателни и дават доста точно обяснение защо България е на тоя хал и защо е на опашката на Европа. В проспериращите общества, когато се прави нещо добро или се прави опит да се реши някакъв проблем, повечето хора се опитват да помогнат или поне да окуражат такова действие/поведение. Също така в проспериращите общества в всяка ситуация се опитват да видят доброто и да извлекат полезното. В повредена и съсипана от 45г. комунизъм и 25г. посткомунизъм България е обратното - пълно е с мрънкалници, повечето хора, водена от злоба или комплексарщина, търсят в всяко нещо само злото и се надпреварват да оплюят всичко и мрънкат срещу всеки опит да се реши който и да е проблем. Или казано накратко - докато в проспериращите общества, когато някой се опитва да направи нещо добро, повечето хора казват: "дай да видим как можем да помогнем", то в България, когато някой се опитва да направи нещо, веднага му казват "таа нема да стане!" и само че не помагат, а се опитват всячесик да пречат.

Хмм

тая работа автор няма ли си?

дони

Значи може! Значи има начин! Защо не го правим обаче?

Я стига бе, циганите плащали ток! До бунтовете свалили правителството на Борисов във фактурите на EVN една от съставляващите цената на тока беше невъзвратими загуби. Сега тя е преименувана на балансиране на системата. Тези фрази всъщност прикриват истината която означава поемане на циганските задължения от гламавите българи. За всеки kW/h гламоците плащаме по 0,005 лв. цигански масраф! Също така тази съставляваща едва ли е законна защото се взимат пари за нещо което евентуално може да се случи като кражба на кабели или ток. В такива случаи законът предвижда загубите да се признаят за разход а не да се компенсират от цената. За да фигурира подобна съставляваща във фактурите това не е станало без участието на КЕВР. Циганското благополучие е по-важно за управляващите отколкото това на българите. Българите практически не гласуват а и те си имат партийни предпочитания. Докато мангалите са със този който им дава ток и вода без пари, не ги преследва за извършените престъпления и им дава банкети плюс пари ако гласуват за него. И те гласуват! В циганските махали според това каква е уговорката гласовете са почти 100% за ГЕРБ или ДПС. Така се покриват загубите на ЕРП-тата, циганите са доволни а политиците потриват ръце!

Югозомби

Две особености на това "решение". Първата. "През последните четири години той е живял без ток." И втората. "Вечер гетото вече не свети отвсякъде. Повечето прозорци са тъмни." Тоест "решението" е довело до това, че потребяваният в гетото ток се плаща от всички свързани с мрежата, но... някои хора години наред живеят с прекъснат ток, а мнозина други не го ползват пълноценно дори и да не е прекъснат. Изводите. Проблемът с кражбите и неплащането на сметки е решен. Проблемът с жизнения стандарт обаче не е. Уви, не виждам особени поводи за задоволство.

Милушев

Напротив - проблемът е решен, защото детето на този дето седи на тъмно си е научил урока.

ss

ciganite ne kradat tok v stolipinovo veche zashtoto gi biqt ,barnat li toka idvat ot sot i gi spukvat ot boi. sus sota si reshiha problema a ne s teq gluposti koito pishe v statiqta !

Югозомби

Милушев, какъв урок може да научи едно дете, докато стои на тъмно? На свещи в 21 век, докато съучениците му търсят информация в интернет? България няма нужда от неквалифицирани цигански младежи, а мизерията на подобни половинчати "решения", които спасяват фирмения, но не и обществения баланс, създава именно малограмотни и зле платени хора.

Я стига толерастки глупости! Да си изпълняват задълженията като всички нормални хора!

Уточнение

Така, да ви кажа как и защо стана това! Никакви кампании и т.н. неща, медиатори и алабализми, да те са помогнали да ги натистанат да не протестират, но не и да си пащат тока. Това, което ЕВН направи в Пловдив е следното: всички електромери, табла, междинни табла/точки, трансформатори и подстанции се отчитат с датчици по мрежата, т.е. във всяка една минута данните се отчитат "online" на сървърите на EVN. Това просто отваря възможност за 2 прости неща: 1) спираш САМО този, който не плаща на секундата БЕЗ хора на място!!! и 2) лесно хващаш кражби чрез сравняване на електромер-табло-трансформатор, т.е. имаш данни за потреблението по цялата верига. А с подходящия софтуер за аномалии може да хващаш и сложни кражби (повечето са от фирми). Просто циганите в Столипиново бяха първите, след това смениха всички електромери в цял Пловдив! С прости думи имаш къща с 3 електормера и ако общия ток от тях не съответсва на общото количество в таблото или в трансформатора (които са на отделни места и хората нямат шанс да ги достигнат) то веднага те хващат! Манипулирането на 1 електромер вече не значи нищо в Пловдив, защото трябва да се направи на всички останали назад по веригата, за да се скрие, а това няма как да стане! Даже бяха пуснали преди години в сайта им да си следиш всеки момент потреблението, НООО бързо го махнаха, защото хората много ефективно започнаха да пестят (Ето едно добро предложение към ДЕКЕВР потребителите да имат достъп онлайн към текущото си потребление)!!! Между другото има и такава идея и за водата, но при нея е малко по-сложно, защото водата практически не могат да я изключат нацяло (конвенция на ООН или нещо от сорта беше), а и самите уреди за отчитане са в самия имот, за това има идея да се сложат wifi водомери с възможност за намаляне на водата до няколко милилитра в минута - т.е. след 1 час да може да се напълни една чашка, така дефакто не се спира водата и всеки един има достъп до "чиста" вода.

Сиганинът Баджаков

Баджаков,като всичко е ОК в маалата,премести се там и бъди от онези 97% процента дето си плащат тока.Това бива да си циганска проститутка,но чак пък толкова...

Франк Лойд Райт

Циганин си плаща тока = оксиморон.

Развеселен

много интересен материал

m

Това, което правят австрийците е ново само за България. На практика, първата подобна система е приложена през 90-те на миналия век от Рудолф Джулиани и Уйлям Братън, използвайки социална теория от 1982, наречена "Теорията на счупения прозорец". В общи линии, те твърдят, че ако в един квартал има счупен прозорец и той не се поправи навреме, хората започват да чупят и останалите и по този начин ентропията нахлува в квартала. Ню Йорк е бил град с отчайваща престъпност, на метрото са му викали "електрическата резачка, защото всеки ден е имало ограбен и убит. Това се променя за няколко години, като сега това е един от най-сигурните градове. Използвали са и друга терия, тази на "непропорционалното въздействие" (също приложена от Джулиани и Братън в Ню Йорк), където наемането само на няколко ключови лидера води до непропорционално въздействие (добро за ЕоН) в гетото. Иначе, впечатляващ експеримент. Браво на австрийците.

Големият Мук

Вечер повечето прозорци са тъмни, пише в статията. И през зимата вече не се отопляват на ток. Значи секат незаконно в близката гора... Интегрирани били! А "клишето", че българите плащат тока на циганите всъщност е основано на реалността. Може би единствената поправка от моя страна би била, че не само българите, а всички други, плащащи си, го плащат.

дядо Йоцо гледа

Всичко това не е вярно , старите дългове на циганите бяха опростени ,ЕВН започнаха от 0 - лата . И вече няма влияние на политически партии при прекъсването , няма кмета нареди , няма областния нареди , няма как да се привикват директори на спявка пред областния , защото шефа е във Виена Но загубите от тона са в цените одорени от ДКВЕР тогава .

хХх

В Столипиново почти няма цигани! Там твърдят, че са турци.Така че има проблем с турците, не с циганите!Не затваряйте очите за този факт.

Ми

Да приемем всичко в тази публикация с "непреходна стойност" за пълната и цялата истина и да направим сметката: Пасиви: Еднократно – над 10 милиона лева дългове (регистрирани, де) опростени; 6 милиона лева вкарани в специална мрежа, недопускаща кражби. Постоянно – заплати за увеличен персонал на EVN, следящ за кражбите на циганите; наемане на "експерти от НПО-та; плащане на разни цигански медиатори/ментори; по-скъп договор със "сотаджиите". Активи: цената на тока на EVN се повишава. Въпрос: дали горните над-разходи, направени заради кражбите на циганите в Столипиново се плащат само от тях, както би било логично и справедливо, или цената се вдига за всички клиенти на EVN в Пловдив?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.