Шампионската титла на Испания се решава тази вечер от 19:00 часа българско време. Последен кръг, последен мач - фаворитите "Барселона" и "Атлетико" излизат един срещу друг на "Камп ноу". Мадридчани имат три точки аванс в класирането и равенство им върши работа. Само победа устройва Барса - в този случай двата съперника ще се изравнят в челото, но "блаугранас" ще се окажат с предимство от преките сблъсъци.

Любопитно е, че който и да стане шампион няма да получи купата. Независимо че сега няма дубликати, защото всичко се решава на един стадион. Причината да няма награждаване е, че шефът на федерацията Анхел Мария Вияр е в чужбина и не може лично да връчи трофея на първенеца. Това означава, че утре няма да има шампионски парад нито в Барселона, нито в Мадрид.

Медиите в каталунската столица коментират, че и без това настроението на "Камп ноу" е доста минорно заради проваления сезон, смъртта на бившия треньор Тито Виланова и раздялата с основни футболисти, станали част от последния "дрийм тим" на "лос кулес". Каквото и да се случи днес, наставникът Тата Мартино си тръгва. "Барселона" се разделя също така с асове като Виктор Валдес (отива в "Монако" при Бербатов), Дани Алвеш, Хавиер Масчерано, Алекс Сонг, Педро... Знаменитият защитник Карлес Пуйол пък спира с футбола и се очаква да влезе в щаба на бъдещия нов треньор Луис Енрике.

Съвсем други са настроенията в щаба на "Атлетико" и сред феновете на клуба. "Дюшекчиите" можеха вече да са станали шампиони и този мач срещу Барса да е просто генерална репетиция преди финала в Шампионската лига с "Реал" идната събота в Лисабон. Именно преследването на два трофея кара кръвта във вените на "червено-белите" буквално да ври. При триумф днес феновете на "Атлетико" няма да могат да направят парти на "Камп ноу", тъй като получиха по-малко от 500 билета. Със сигурност обаче ще излязат по улиците на столицата.

Един интересен щрих. Точно преди 20 години Диего Симеоне, сега треньор на "Атлетико", не можа да отнеме титлата на "Барса" с Христо Стоичков в редиците. Тогава каталунците станаха шампиони след мач срещу "Севиля", който спечелиха с 5:2, а Камата заби два гола. "Севиля" повеждаше на два пъти с 1:0 и 2:1, като за 1:0 вкара именно Симеоне, а Стоичков бе в основата на обрата. В другия мач за титлата "Депортиво" (Ла Коруня) завърши 0:0 с "Валенсия", като в последната минута сърбинът Мирко Джукич пропусна дузпа. Сега Симеоне има възможност на втори шанс съвсем да потопи Каталуня в печал - вече като наставник.

Този сезон Барса и "Атлетико" вече спориха пет пъти, като в четири от срещите резултатът бе равен. Първо противниците завършиха 1:1 и 0:0 за Суперкупата, като отличието отиде на "Висенте Калдерон". В "Ла Лига" направиха 0:0 в Мадрид, след което дойде и четвъртфинала в Шампионската лига - 1:1 и 1:0 за "Атлетико".

Очаквайте тази вечер в Клуб Z развръзката за титлата!