Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Консумирането на марихуана по медицински причини е кашерно за Пасха, обяви водещ равин.

Сред евреите ашкенази, които обикновено са от Централна и Източна Европа, конопените листа могат да се броят за част от групата забранени растения, сред които са повечето житни култури, както и оризът, грахът и лещата.

Но 88-годишният белоруски равин Хаим Каниевски е обявил, че марихуаната може да бъде ползвана от всички евреи на Пасха, ако е за медицински цели. Израелска група, която е за легализирането на марихуаната, е представила на него и друг равин листа от канабис, които двамата са благословили.

През 2013 г ортодоксалният равин Ефраим Залманович също обяви, че рапространяването и пушенето на марихуана е кошерно, ако е за медицински цели. Но подчерта, че ако се прави за забавление, е забранено.

Принципите на кашерното хранене са сложни дори за равините, които често имат различни мнения в детайлите. Много евреи не следват традиционната диета, освен на празник. Макар свинското да е най-известната сред забранените храни, списъкът всъщност е дълъг и включва месни продукти, зеленчуци, определени комбинации (като месо и мляко), сирене (ако бактериите са от некашерно животно).

А по отношение на виното например е важно кой го е приготвил, а не какво съдържа - сам по себе си, алкохолът не е кашерен, но тъй като виното е важна част от различни ритуали, ако е приготвено от евреи, всичко е наред.

Ключови думи

Коментари

Avatar

Значи Пърдан може да пафка трева в парламента...

Gocko,sokola i serijoja

Ebahti i svetooooovnata nnnnnooooovinaaaaaaa

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.