Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) под надзора на Фонда за гарантиране на влоговете са наели адвокатски кантори в две страни - Сърбия и Румъния, за да помагат с проверките на случилото се във фалиралата банка. През 2015 г. са ползвани и услуги на юридически експерти в Малта. Това става ясно от писмен отговор на въпрос в парламентарния контрол към финансовия министър Владислав Горанов. 

Депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов поискаха данни от финансовото министерство колко адвокатски кантори и в кои страни са наети до момента, на какъв принцип са избрани и какви са конкретните ангажименти за възстановяване на средства в масата на несъстоятелността на банката. Те искаха да знаят и как се определя възнаграждението на тези адвокатски кантори.

акто вече сме посочвали в предишни свои становища, всички съдебни производства са предприети съобразно действащото в Република България законодателство, тъй като основната част от активите на банката, както и седалището на нелоялните длъжници на банката са на територията на Република България, поради което  делата се водят пред българските съдилища", обясняват синдиците.

Според отговора им, канторите не са били наети по производства за събиране на средства, по които да бъде попълнена масата на несъстоятелността на банката.

Производствата, за които са наети съответните адвокатски кантори, не са за събиране на средства, с които да бъде попълнена масата на несъстоятелността, а за други конкретни правни действия, пише още в документите от Министерството на финансите. Сред тях са участие в производство по несъстоятелност на дружество, регистрирано в съответната държава, становища и съдействие по вписване на залог върху акции в регистър на безналични акции, признаване действието на български съдебен акт, справки.

Имената на канторите не са назовани, нито възнагражденията, които са получили. Става ясно единствено, че изборът на адвокати на държавата в трите държави е бил направен с помощта на МВнР по молба на синдиците. Хонорарите са били договорени предварително, без да са обвързани с постигането на резултат, няма и клаузи по договора за процент, който адвокатите да получават при възстановяване на средства. Няма предвидени и допълнителни заплащания, твърдят те в писмото си до Горанов, предоставено на депутатите. 

Депутатите Димитров и Славов са задали въпрос и към правосъдната министърка Екатерина Захариева по казуса КТБ. Двамата се позовават на данни, че синдиците са отказали информация на Висшия съдебен съвет за т.нар. "магистратски депозити" във фалиралата банка, както и за докладите на квесторите в трезора. Очаква се Захариева да отговори до средата на май, ако не поиска удължаване на срока за това.