Когато бившият комунистически лидер Тодор Живков е бил под домашен арест в началото на 1990-те години, а Бойко Борисов го е охранявал, двамата са говорили и за природен газ. Това съобщи тази сутрин пред БНТ министър-председателят.

Темата бе започналото проучване за нефт и газ в блока „Хан Аспарух“ в българската акватория на Черно море. Борисов каза, че опити за проучвания са били правени и по времето на тоталитаризма, но били спрени.

След като беше домашен арестант, Тодор Живков ми е споделял за това“, каза премиерът.

БОЙКО БОРИСОВ: ВИДЯ СЕ НОВАТА АЛТЕРНАТИВА – БСП, ДПС И ДСБ С НОЖА В ГЪРБА

Бойко Борисов потвърди констатация на водещия в БНТ, че „на Червения площад са изнервени“ от проучванията за български нефт и газ.

Русия я изнервя това, че се гарантира газова независимост на България - и не на думи, а на дела”, обясни премиерът.

„Фактът, че в момента се правят проучвания за добив и ако си имаме на нашето море газ - естествено, че транспортни разходи и всичко, което съпътства това, както и това, че няма кой да ни спира кранчето”, продължи Борисов.

БОРИСОВ: АКО ГОСПОД НИ ПОГЛЕДНЕ С ЕДНОТО ОКО, ЩЕ ИЗНАСЯМЕ НЕФТ И ГАЗ

Премиерът припомни, че България и Русия имат общи интереси и в туризма, и в транзита:

"Не виждам, ако Европейската комисия одобри газов хъб в България, защо трябва да ни мразят".

Бойко Борисов повтори очакването си, че ще има атака срещу правителството. Той не обвини директно Москва за това.

„Това са около 5 милиарда долара, които всяка година плаща България - най-скъпата цена, като най-близки хора. Не искам да влизаме и да считаме, че интересът на Москва е такъв свързан с газа, нашият интерес е да си добиваме наш".

Бойко Борисов каза, че има добри отношение с президента на Русия Владимир Путин, с когото се били разбрали мъжки.

Ние сме се разбрали. Той прекрасно знае, аз му казах, че това ще го правя. Не може да си имаш в двора си чешма, а да ходиш примерно да си доставяш от друго място”.

Борисов припомни, че фирмите „Тотал", ОМВ и "Репсойл" плащат по 220 хиляди евро на ден наем за сондажния кораб, който вече пристигна.

„Ще знаят какво да търсят и ще излезе”, завърши Борисов.

Премиерът продължи с прогнозите: „ако излезе газ в Черно море и нефт, те са на наша територия. На 40 километра от мястото на проучванията има рафинерия, а на 100 километра - друга рафинерия. Транспортни разходи 0 лева!”