Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов няма да са кандидати за президент на ГЕРБ. Вицепремиерът Томислав Дончев също няма да е.

„Не се морете в кампанията срещу тях“, препоръча Бойко Борисов.

Преди седмици премиерът отписа от надпреварата и Цветан Цветанов, и себе си. Така нито един от ръководството на ГЕРБ няма да участва в изборите за президент.

„В България това стана професия. В България това вече стана професия“.

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира в студиото на БНТ тази сутрин протестите срещу промените в Изборния кодекс. А скандалите около изборните правила синтезира в едно изречение:

„Имаше една много хубава постановка - „Много шум за нищо“.

Според премиера нямало никакви промени на практика.

„Цялата тази какафония, която се създаде - на практика имаме задъжително гласуване, което изобщо не е задължително, референдумите си останаха постарому, секциите са си постарому, квадратчетата (вероятно има предвид гласовете „Не подкрепям никого“ - б.р.) не оказват абсолютно никаква роля на крайния резултат“.

Борисов направи в началото лапсус и нарече Изборния кодекс Наказателен кодекс. И обясни грешката си.

РАЗБРАХА ЛИ ДЕПУТАТИТЕ КАК ЛИШИХА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА ОТ ГЛАС?

"Те малко го направиха като Наказателен кодекс Изборния кодекс с думата „задължително“, но то никак не е задължително. Толкова е отлагателно във времето, че на практика не е задължително“, обясни Борисов и даде пример, че да пропуснеш два последователни избора и да те заличат от списъка за следващите, би отнело десетина години.

Бойко Борисов обвини другите парламентарни групи за промените в Изборния кодекс, а ГЕРБ изобщо не искали да се пипат правилата.

"На изборите за местна власт ние се явихме по стария Изборен кодекс. Защо обаче трябваше да се пипа? Защото парламентът прие референдума на Плевнелиев за електронното гласуване. И като се отвори веднъж Избирателния кодекс, всеки тръгна да променя това, което е обещал на своите избиратели."

ДА, ТАКА УПРАВЛЯВАТ. ПЪЛЕН ТЕКСТ

Очаквайте подробности!