Референдумите ще се провеждат с изборите, ако в същата година има такива, реши Народното събрание с окончателното приемане на промените в Изборния кодекс. Преди дни депутатите гласуваха точно обратното  - допитванията да са винаги отделно от вота.

Кога ще се провежда референдумът бе един от особено спорните въпроси, за който управляващите преговаряха до последния момент. Той е особено актуален заради инициирания референдум от "Шоуто на Слави".

СЛАВИ КЪМ МЛАДЕЖИТЕ НА ВИДИН: ПРЕМИЕРЪТ Е ВАШ СЛУЖИТЕЛ

Преди дни от ГЕРБ промениха собствения си текст в кодекса, вкаран по тяхно предложение в миналия мандат и гласуваха допитването да е винаги отделно от останалите избори.

Последва остра обществена реакция, тъй като много хора разчетоха това като опит въпросите на Слави Трифонов  да бъдат предложени за гласуване в летните месеци, когато е почти невъзможно да се достигне активността, нужна референдумът да е валиден.

"Няма да подкрепя това предложение, за да не будим съмнение в никого и да е ясно, че никаква служебна победа не се търси. Не е справедливо, без изобщо да сме имали такава мисъл, да четем, че единствената цел на кодекса е само да се раздели провеждането на референдуми от бъдещи национални избори", заяви председателката на парламента Цецка Цачева.

Тя отбеляза, че на никой от ГЕРБ не му е хрумвало да проваля референдумът от 6 въпроса, предложени от Трифонов. Сега той ще се проведе през октомври заедно с президентския вот.

В хода на преговорите, в които участва и премиерът Борисов, имаше и друго предложение - държавният глава да определя дали референдумът се провежда с другите избори, или на отделна дата, но и то бе отхвърлено.

Тежът и напрегнат дебат се води днес в парламента, след като ДПС и БСП възразиха на вкарания набързо допълнителен доклад на Правна комисия, който те определиха като "фалшив".

СКАНДИРАНИЯ "ОСТАВКА" ЗАРАДИ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС В ПАРЛАМЕНТА

По-голямата част от споровете не бяха по самите точки, а във връзка с решения от предишните дни и по начина на водене и парламентарните процедури. В крайна сметка ДПС излязоха  от залата, след като секциите извън ЕС бяха ограничени до 50, и то само в градове с над милион жители.