Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 

Изминалата седмица беше твърдо под знака на промените в Изборния кодекс. Новините за предложенията, които се правят в зала и приемат веднагически пристигаха гъсти и лепкави, като катран заливащ прясно поникнала трева. Там, където допреди седмица виждахме кълновете на демокрацията посадени с доброволен, къртовски труд днес виждаме пустош, залята с депутатски мозъчен сок. След който обикновенно нищо не никне.

 

В битката Парламент с/у Граждани резултатът до момента е 7:1

 

Първо бяха изборните секции в чужбина. Създадени от доброволци, които години наред работят на местно ниво с българи в чужбина, посолства и местната власт по света, те бяха пометени с промяната на няколко текста в закона. Този, позволяващ секции извън консулства и представителства.

  • Промяната беше направена след изричането на куп лъжи от страна на депутатите: предотвратяване на фалшив вот от Турция (на изборите 2014г вота от Турция е 43% от общия и за първи път е под 50% от всички гласове от чужбина, т.е. откриването на повече секции работи срещу вота в Турция)

  • или че е твърде скъпо (разходите за избори в чужбина са 1.87млн. лв или едва 6.9% от общите разходи за избори).

После беше МИР „Чужбина“. По официални данни извън пределите на страната живеят, учат и работят 700 хил. българи. По неофициални те са над 2 мил. Освен една мижава Агенция на българите в чужбина никой не представлява тези наши сънародници в България. Никой. Това е най-низвергнатата част от обществото.

МИР „Чужбина“ беше многократно обещаван, записван в програми, подробно обговорен. Част е и от коалиционното споразумение.

МИР „Чужбина“ няма да има. Според Цветанов това е защото „За район "чужбина" взехме решение да няма, защото нямаше откъде да се предложи да бъдат взети от другите многомандатни избирателни райони.“ Каквото и да означава това.

После бяха референдумите. След референдума за електронно гласуване, на който близо  2мил. българи казаха Д@, депутатите се видяха принудени да се произнесат по казус, който нито им беше по сърце, нито в сметките. За да предодвратят евентуална бъдеща намеса на суверена в законотворчеството депутатите решиха да не провеждат никога повече референдум и друг вот едновременно.

Защо се прави това? В действащото законодателство в момента ако на референдум има над 20% активност парламента е длъжен да се произнесе по въпроса в зала. Няма 20% активност, няма проблем.

После беше задължителното гласуване. Което е най-голямото “иди ми - дойди ми” на прехода. Най-напред беше решено, че не само ще се наказваме, ако не гласуваме, но и ще се дерегистрират избиратели, които не са упражнили правото си на глас. След невероятен отпор от страна на българи, живеещи в чужбина, за които регистрацията става невъзможна поради географски пречки - те живеят на хиляди километри от общините, в които биха могли да се регистрират отнови, депътатите решиха дерегистрацията да става след неупражняване на глас в два поредни избора от един и същи вид. Кой ще следи това? Как ще се администрира? Балотажите как се броят? Не е ясно. Няма и да стане, защото поправката като цяло е противоконституционна.

После беше продължителността на кампанията.

После беше социологията: не се позволяват социологически проучвания по време на кампанията. Защо? Депутатите не искат избирателите да работят с данни. Искат да говорят глупости, които няма как да бъдат проверени.

Накрая беше преференцията. Отново включена в дневния ред под натиска на гражданското общество (този път над Мая Манолова) и ползвана активно от десните избиратели, преференцията бъркаше в здравето на зидарите на партийни стуктури. Как така избирателят ще им пренарежда листите? Как така лидер на партия ще може да бъде изместен от челното място? След минимален дебат вдигнаха прага на преференцията, за да защитят лидерите си.

 

Единствен лъч на надежда е приемането на закона за електронното гласуване.

 

Когато през 2013г. Президентът Росен Плевнелиев инициира подписка за референдум за изборните правила, никой не вярваше колко далеч ще стигне тази инициатива.

Първото препятствие от тогава 500 хил. подписа беше преодоляно за месеци, което само показва колко много воля и енергия има събрана в народа, да участва в правенето на закони определящи съдбата му. Въпросите бяха три:

"Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?"

"Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

Два от въпросите депутатите опраскаха още в зала. Остана само въпроса за електронното гласуване. Референдумът беше насрочен да е заедно с местните избори и, ако се съди по измененията в Изборния Кодекс от тази седмица, депътатите отчитат това като сериозна своя грешка.

Въпреки опитите за саботаж – бюлетини за местни избори се даваха на всеки; за референдума само ако си поискаш – близо 2 мил. българи казаха Д@.

Не само това: появи се доброволен Инициативен комитет, които водеше активна разяснителна кампания. Който след това участваше в правенето на закона и в разясняването му на депутати и партийни лидери.

С мъчителни стъпка по стъпка, граждани и експерти участваха заедно със законотворците, в коването на закона за електронното гласуване.

 

Тази седмица законът за електронното дистанционно гласуване беше приет.

 

След три години къртовски, доброволчески труд на шепа хора, законът беше приет точно както беше предложен от гражданското общество. Затова ликува Гилбърт Грейп. Защото седна на масата на законоправците и колкото и те да не харесваха присъствието му той успя да ги принуди да чуят гласа му.

 

Какво следва оттук насетне?

Законът за електронното гласуване е пряко свързан със закона за електронната индентификация. Ако съдим по резултата до тук, няма причини да сме оптимисти. Можем само да следим процеса, да говорим за това пред медиите, да не позволяваме труда ни да бъде пропилян и стъпкан. Да сме будни и непримирими.

От нас зависи.

 

Ключови думи

Коментари

Avatar

"Когато през 2013 г. Президентът Росен Плевнелиев инициира подписка за референдум за изборните правила, никой не вярваше колко далеч ще стигне тази инициатива. Първото препятствие от 500 хил. подписа беше преодоляно за месеци, което само показва колко много воля и енергия има събрана в народа, да участва в правенето на закони определящи съдбата му." *** Ето защо разни моми, незапознати с политическата ситуация в страната, не е полезно да дращят за едното удоволствие да се видят изтипосани с буйни къдри в някое слугинстващо сайтче! Моме, тия 500 000 подписа ги събраха структурите на ГЕРБ! И като не живееш в България и не си наясно със ситуацията, оть' се цепиш тъй безпросветно? Да напомням ли как Калин Янакиев, Близнашки и цяла кохорта "интелектуалци" ходиха на крака да вземат папките от централата на ГЕРБ? Какво гражданско общество, какви пет лева? И кои са тия хора, дека три години са се "трудили къртовски"? Аман от необразовани невести, дето си мислят, че като са се оженили за някой дърт пърделник в чужбина, могат да раздават акъли и да ни поучават!

Дъ ге

Аман от грозновати,аватарски тарикати, дето си мислАт, че като ся се омъжили за някой дърт,чешки пергишин в чужбина, могат да раздават акъли и да ни поучават!Стринь Стояне,оть" като видЕш по-образовани от теб хора тъдява,пощръкляваш като крастав,свищовски осел?!Нъл требе да има и умни човеци,та да стопанисват таквизи магарета като теб!Виж какво слънце напича навънка!Що си ся сврял в сайванта да рИвеш връз ланшната слама?!ИзлЯз на къра!Повъргаляй ся из прашУляка!Изреви с цяло гърло,та да те чуят и глухите на селския мегдан!Добиче си все пак!Не ся занимавай с Ентелектуални тегоби,защото като на всяко хайванче,там ти е слабото място!Прюююч,катър аватарски,прюююч...

I.STRAUSS

Drugo si e BG пърделник.

Това за мозъчния сок е излишен натурализъм. Иначе има много истини в написаното.

Avatar

Не до там уважаема Силвия, да ви е минавало през ума, че демокрацията се е появила доста по-рано от вашето "забележително" раждане на този свят (нямам предвид конкретно вашето, а това на цялата ви агитка)? Някъде през 6 век преди Христа или речено с други думи, преди около 2600 години? И бидейки развивана от хилядолетия, тя е достигнала съвременния си вид, с всички институции, механизми за избор, механизми за контрол, механизми за противодействие и т.н.? И така, след като три милиона и половина граждани се явяват на избори, избират свое представителство и формират управление, се явявате вие, в цялото ви "величие" и заявявате ни в клин, ни в ръкав, "Ние сме по-умни от всички вас и сега ще ви кажем какво ще правите"? Това по кой демократичен закон ви хрумна? По някой костовашко-пърданчовски? Кой ви дава право да извършвате ПОЛИТИЧЕСКА дейност, каквато по Конституция е забранена за НПО-тата? Определено дразните с наглостта си, без да споменаваме, че отдавна трябваше да сте подведени под съдебна отговорност за нарушаване на Конституцията! Щом искате да се занимавате със законотворчество, пътят е един - правите партия, борите се за гласа на избирателя, влизате в парламента и законодателствате! Аман от костовашки номера на задкулисен натиск върху институциите!

чл.1

Народна република България e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с Работническата класа и Българската Комунистическа Партия,понастоящем ГЕРБ!

герб>БКП

Другарю Стоянов!Никой не може да ви забрани да обичате Партията,била тя БКП или ГЕРБ,което е едно и също!Кажете най-накрая това,що таите дълбоко в тъмната си душица:Другарю Цветанов, никой не може да ми забрани да ви обичам!

Avatar

Бай дъ уей, не до там уважаема Силвия, в двата (за сега) отговора на последния ми коментар можете да видите нивото на тези, сред които "се гордеете, че сте". Да ви е честито! И ако може, гордейте си се по-тихичко, за да не ви се присмиват много.

чл.1,ал.2

Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия/ГЕРБ/.

Б.Борисов

Avatar, ако някой те е обидил, посочи го и ще го опраскаме!

д-р Михайлов

Лечението на психичните разстройства най-често се извършва в психиатрични болници, а диагностицирането - от психиатри или клинични психолози въз основа на различни методи, често базирани на наблюдения и задаване на въпроси. Психотерапията и психиатричните лекарства са двата основни метода за третиране на психичните заболявания. В някои случаи, обикновено определени в законодателството, Е ВЪЗМОЖНО И ПРИНУДИТЕЛНО ЗАДЪРЖАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ.

Георгиев

Клуб.зет, и вие се излагате, като пускате този текст, без да сте го прочели. Но - ваша си работа. Горният текст показва, че вие сте също толкова политически невежи, колкото и авторката ви. Да се противопоставят гражданите на политиците е най-голямото малоумие. Политиците са граждани, които са се обединили около някаква политическа идея за управлението на държавата, след "къртовски, доброволчески труд" са създали политическа партия, след още "къртовски, доброволчески труд" са спечелили избори, като по този начин са влезли в парламента, а някои от тях след "къртовски, доброволчески труд" са взели властта и поели отговорността да управляват. И тогава някакви недоучени младоци излизат срещу тях, казват - ние сме Граждани, а вие не сте (Г-то е голЕмо като една малка дума с три букви)и ние ще ви казваме какво да правите, а вие трябва да ни слушате? Хич не се надявайте, #нямадаябъдетая. :)

Б.Борисов

Каквото и да си говорим аз съм най-големият Гражданин!

Изкарахте ги ангелчета с бели крилца. Хората нямат такива виждания.

Развеселен

ами ние сме едни бразилци значи

„За район "чужбина" взехме решение да няма, защото нямаше откъде да се предложи да бъдат взети от другите многомандатни избирателни райони.“ Каквото и да означава това. - В страните, където има МИР "Чужбина", за него се заделят няколко (2-3) процента от общия брой мандати. Гласовете от чужбина се третират като "съвещателни". Ако трябва у нас да се отделят мандати за МИР "Чужбина", логично е да се вземат от МИР-овете, където мандатът е "най-евтин". Такива се оказват Видин Кюстендил и прочее, където мандатите са по 4. От друга страна депутатите са решили негласно, че по-малко от 4 мандата в МИР няма да допуснат. Всичко това е следствие от "съвършенствата" на пропорционалната ни система за избор. То не са МИР-ове вместо национална листа, то не са преференции с праг или без. Сбъркана система.

Бързи времена - днес и сега написаното вече не чини и грош. Вчера - може би.

Основанията са в "Окончателно: как ще гласуваме на избори". Нищо лично.

Това момиченце иска социологически изследвания? Толкова ли не е в час? За сетен път българите в чужбина доказват, че с гласовете си могат само да объркат всичко тук.

браво

браво, браво, особено ми хареса завършека на статията - Да сме будни и непримирими!

Avatar

Като сте очевидно глупави, най-добре е да не сте будни...

гарга рошава

Драга Силвия, стойте си там. Направих си труда да прочета тази набързо каращисана творба и смятам, че сте на милиметър от състоянието "немам мисъл в главата си". И в Белгия се случва. Аз съм будна и непримирима и смятам, че ако държавата ни развали сделката със заменените панелки на г-жа Берберян, ще ви плати билетите да дойдете, да гласувате и да се върнете. Ужасявам се какви хора ни се представяте за компетентни. Да не говорим за претенцията да анализирате, съветвате, заклеймявате и обобщавате! Не знам колко българи живеят в страни от ЕС, но не е случайно, че Съюзът тръгна на зле. Заради нашенци е! Подушвам я тая вечна и неизветряваща посредственост, така любима на софийския хайлайф. Само да не се окаже заплаха за сигурността на континента. Заглавието ми напомни филма, домъчня ми за "седналия на масата на законоправците Гилбърт" и се сетих за Свен Нюквист и Дарлин Кейтс. Той беше гениален професионалист, а тя уникален аматьор. Те биха простили неуместната заемка!

Avatar

Като цяло интелигентурата около Пърдан е именно от тоя десЕн. Сигурен съм, че не е чела романа на Хиджис, просто е гледала филма и си е харесала Джони Деп. Може би е имала и потни нощи с представата за него. Въобразила си е, че е интелектуалка, щото това се добива с обявяването ти за симпатизант на ДСБ. Нещо като значка на БТС (Българския туристически съюз от живково време), която те прави покорител на Мусала, щом си я окачиш. Не че ДСБ е "Мусала". То е по-скоро Марианската падина в политиката, но невестите като тази напудрена авторица няма как да го знаят. Показателно е, че самиот "лидер" Пърдан правеше аналогии с почти детския епос "Властелинът на пръстените", а сетне се заигра и с кубчета "Лего". Примитивизмът им е толкова отблъскващ, че напъните да се правят на интелигентни наистина изкарват от кожата им мислещите хора. нещастници! Вресливи, необразовани, нагли нещастници!

Като цяло интелигентурата около Пърдан е именно от тоя десЕн. Сигурен съм, че не е чела романа на Хиджис, просто е гледала филма и си е харесала Джони Деп. Може би е имала и потни нощи с представата за него. Въобразила си е, че е интелектуалка, щото това се добива с обявяването ти за симпатизант на ДСБ. Нещо като значка на БТС (Българския туристически съюз от живково време), която те прави покорител на Мусала, щом си я окачиш. Не че ДСБ е "Мусала". То е по-скоро Марианската падина в политиката, но невестите като тази напудрена авторица няма как да го знаят. Показателно е, че самиот "лидер" Пърдан правеше аналогии с почти детския епос "Властелинът на пръстените", а сетне се заигра и с кубчета "Лего". Примитивизмът им е толкова отблъскващ, че напъните да се правят на интелигентни наистина изкарват от кожата им мислещите хора. нещастници! Вресливи, необразовани, нагли нещастници!

Югозомби

Неубедителна статия. Откриването на повече секции работело срещу вота в Турция? А как е работило досега то за ДПС? Да проверим. Спрямо 2013 година през 2014 година секциите в чужбина бяха увеличени от 227 до 427. Как това се отрази на резултата на ДПС? 2013 година, 54 353 гласа или 49,130% за ДПС извън страната, 2014 година, 59 938 гласа или 43,394% за ДПС извън страната. При увеличение на секциите с 200 броя или 88% гласовете за ДПС се увеличиха с 10%, но делът им спадна с 5,7%. Това ли била революционната промяна, която тъй ярко проповядва Силвия Атипова? Активността на етническите българи зад граница дори и при възможност за повсеместно откриване на секции си остава толкова ниска, че доминацията на етническите и религиозните малцинствени гласове се запазва. (Данните са от сайта на ЦИК и статията на "Капитал" "Как гласуваха българите в чужбина" от 8 октомври 2014 година.)

Не-да

Борисов пак ви финтира предпразнично! Прави го, за да види душманите му колко бързо могат да се организират, с каква жива сила разполагат и кой държи диригентската палка отвън. Тъжната истина е, че губят по всички показатели. По някои фатално!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.