РОЛАНД ХЮЗ и ЛОРА ГРЕЙ, БИ БИ СИ

Изглежда почти няма седмица без медиите да гръмнат за смъртта на още някоя звезда – от Дейвид Бауи във втората седмица на януари през Алън Рикман на следващата до Принс миналата. „Достатъчно, 2016!“ и други, по-вулгарни алтернативи на фразата звучат все по-често из социалните мрежи. Дали вълната от умиращи знаменитости е нещо съвсем нормално, с което ще трябва да свикнем?

Отговорът е да, според редактора на некролозите в Би Би Си Ник Серпъл, който разбира от тези неща.

Той твърди, че броят на забележителните хора, починали тази година, е „феноменален“. Ако сравним със статистиката от изминалите години, имаме ясна тенденция на увеличаване. Работата на Ник, който пише некролозите за телевизията, радиото и сайта на Би Би Си, през последните години се е увеличила значително.

От 2012-а, когато има петима починали за първите три месеца от годината, до 2016-а, когато си отидоха 24-ма, нарастването е почти пет пъти! И в тази бройка дори не влизат звездите, с които се разделихме през април.

Броят на некролозите, публикувани в Би Би Си от 1 януари до 31 март в съответната година

И така не е само в Би Би Си. „Дейли Телеграф“ поддържа галерия с починалите видни личности и по това време на годината през 2014-а в нея е имало 38 имена. Миналата година са били 30 – а тази досега са 75!

В началото на всяка година (доста зловещият) сайт deathlist.net публикува списък с 50 знаменитости, които изглежда вероятно да починат преди края на декември. В 6 от последните 10 години, до април са били починали не повече от двама от мрачния списък – а през 2016-а вече са пет.

Няма как да не си зададем въпроса – защо? Какво става?

Има няколко причини, обяснява Ник. Хората, които започнаха да стават известни през 60-те, сега навлизат във 70-те си години и започват да умират.

„Освен това, в момента има много повече известни хора, отколкото когато и да било – продължава той. – За поколението на баща ми и на дядо ми единствените наистина известни хора са били от света на киното – тогава не е имало телевизия. Но сетне, ако някой не бъде показан по телевизията, той няма как да се прочуе.“

Бейби бум факторът

Мнозина от починалите напоследък знаменитости са от така нареченото бейби бум поколение – родени между 1946 и 1964, когато населението рязко нараства. В САЩ например, според официалното преброяване, през 2014 г. 76 милиона души са принадлежащи на бейби бум поколението – т.е. около 23% от населението.

Във Великобритания хората на 65 или по-възрастни са почти 18% от населението – това е увеличение с 47% в сравнение със средата на 70-те години.

По-голям брой бебета, родени по време на бейби бум поколението, означава, че по-голям брой хора накрая ще станат известни.

Сега тези прочули се някогашни бебета – вече на възраст между 52 и 70, измират. Сред тях са и мнозина от починалите тази година – включително  Принс (57), Алън Рикман (69), Дейвид Бауи (69) и комедийнита актриса Виктория Уд (62) – все от бейби бум поколението.

Какво означава знаменитост?

Друг фактор, който вероятно има роля във впечатлението, че умират повече знаменитости, е, че днес чуваме за много повече звезди, отколкото преди години.

„През последните десет години и социалните мрежи изиграха голяма роля“, смята Серпъл.

Часове преди да бъде обявена смъртта на Принс, бяха отдадени почести на американската бивша кеч и порно звезда Чайна, която почина на 45 години.

Но новината за смъртта ѝ не се ограничи само до САЩ – близо 400 хиляди туита с думата Chyna бяха пуснати в социалната мрежа в световен мащаб в четвъртък, като интересът бе най-голям в градове като Лагос в Нигерия и Лима в Перу…

Днес е по-лесно да чуеш, че някой е умрял, отколкото когато и да е в човешката история…

Така ли ще продължи?

Лошата новата е – най-вероятно да.

„През следващите десет години тези хора ще станат на по 80 и отгоре, а смъртността в тази възрастова група не е никак ниска – напомня Ник Серпъл. – И в това число не влизат изненадващите смъртни случаи, когато умират хора, които не би трябвало…“

През 2016-а 30-минутната видеокомпилация от некролози, която Ник традиционно подготвя в края на декември, ще бъде с удължено времетраене. Този път, казва той, вече има разрешение да отдели на починалите цял час.

Площад Славейков