Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преференцията на местните избори ще бъде с праг 7% от подадените действителни гласове за листата, а не както досега - 7% от общинската избирателна квота. Това решиха депутатите на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Според ГЕРБ старият метод на изчисление може да доведе до това кандидати за общински съветници в малките общини да изпреварват първия с едва стотина гласа. Това според тях водело до висок риск за корупция.

Прагът, твърдят ГЕРБ, ще се качи малко, защото подадените гласове са повече на брой от общинската квота. Според Радан Кънев от ДСБ обаче вдигането е "рязко". Той бурно защити преференциалния вот от парламентарната трибуна, а после във Фейсбук написа:

В Реформаторският блок обаче явно отново няма съгласие - когато тази идея бе приета от правната комисия, депутатът от РБ Димитър Делчев обясни, че вдигането в действителност е малко и Блокът е постигнал консенсус с партньорите си в коалицията по въпроса.

На решението за повишаване на прага за разместване на кандидатите в листите за общински съветници на местни избори реагира и независимият сега депутат Георги Кадиев. Бившият социалист, учредител на "Нормална държава", обяви също във фейсбук възраженията си: 

Заедно с това предложение бяха и дебатите по "редовните" предложения на БСП и ДПС да се премахне изцяло преференциалното гласуване. Те обаче не бяха подкрепени от никой друг в залата.

 

Ключови думи

Коментари

f2

Понеже Зеленогорски се чудеше защо го освиркаха на конференцията на ДСБ. Е заради такива работи! Малко му е! Трябваше за го изхвърлят с шутове! И още нещо! Ако ДСБ шефовете се държат по този начин както т.н. им партньори а и те самите при гласуването за секциите в чужбина, също ще получат шут! Стига трикове!

Avatar

Безсмъртните словеса пърданчуви са изчезнали... Очаквайте неконтролируеми суицидни прояви в костовашките редици!

Срамота!

Тук ли се бе Стоянчо Пърданчев Аватарски, червена фуражко? Как не те е срам да предаваш честта на пагона на милиционери бе, умнико?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.