От 5 до 15 г. затвор заплашват служителя на ДАНС Мирослав М., началник отдел в дирекция „Финансова сигурност“ на агенцията, съобщиха от прокуратурата. Срещу него е внесен обвинителен акт за разгласяване на държавна тайна между 27.09.2013 г. и 01.10.2015 г., а прокуратурата приема, че са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.

"КЪРТИЦА" ОТ ДАНС СНАСЯЛА ИНФОРМАЦИЯ НА КОНТРАБАНДИСТИ

Макар че при ареста на Мирослав М. на 2 октомври от държавното обвинение съобщиха малко по-друга версия, сега за шефа на отдел се казва следното:

Той е разгласил информация от 11 секретни документа, като от една страна ползвал услугите и възлагал задачи на доброволен секретен сътрудник - С.В., който вече е заличен от списъка с агенти, от друга предоставял на същия копия от документите и "го използвал, за да си набави допълнителни парични средства".

Въпросният С.В. е подпомагал с информация службите от септември 2006 г., но никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация. През март 2015 г. "поради загуба на оперативни позиции" бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил лично уведомен за това, продължават с обяснението си от прокуратурата.

Мирослав М. знаел за това, но в нарушение на служебните си задължения продължил контактите със С.В. и му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки.

Дансаджията се срещал с него в офис в София, където му възлагал разширяване на информацията за разработвани от ДАНС лица и фирми. Предоставял му изнесени от него класифицирани документи, в които се съдържала информация за лицата и фирмите и позволявал изготвянето или лично изготвял копия на секретните документи.

Документите били снимани с телефона на С.В. или на копирна машина. Следващата стъпка на Мирослав М. била да възложи на "задраскания" от списъците агент да провежда срещи с представители на фирмите и му давал указания да внушава на лицата, че трябва сами да предложат „помощ за службата“ под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС.

Мирослав М. уверявал С.В., че паричните суми от лицата и фирмите ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС, тъй като бюджетът им бил драстично намален.

От това престъпление са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност.

Информацията в 11-те документа съдържа сведения за използваните от службите за сигурност оперативни  методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела, пишат от прокуратурата.

Оттам припомнят, че обиските в кабинета и в дома на Мирослав М. са били на 01 октомври 2015 г., когато са открити веществени доказателства, подкрепящи повдигнатото обвинение.

Тогава обаче от обвинението казаха, че става въпрос за служител на закона, който изнасял документи и ги предавал на заинтересовани лица за предстоящи акции на Агенцията и прокуратурата срещу контрабандата и икономическата престъпност.

"Резултатът в някои случаи е бил именно безрезултатността на такива операции поради изпреварващата информация, подадена по този начин", каза на нарочен брифинг на 2 октомври главният прокурор Сотир Цацаров.

Мирослав М. бе с мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 21.04.2016г., но поради влошено здравословно състояние, съдът измени мярката му за неотклонение в „домашен арест“. На Мирослав М. е наложена и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“, допълват от държавното обвинение.