В ареста остава Филип Николов - един от протестиращите срещу промените в Изборния кодекс. По време на вчерашното вечерно заседание в парламента бе организиран протест и се стигна до сблъсък между демонстранти и полицаи. Затова мъжът беше задържан.

До ескалацията се стигна след края на протеста, когато група от десетина души се опита да пробие охраната на Народното събрание откъм задния му служебен вход. На любителските видеокадри се вижда как служител на реда пада на земята, но не става ясно дали е ударен преди това от някого.

Арестуваният Филип Николов беше отведен в 5 РУП. По данни на МВР мъжът е задържан, защото е ударил полицай при изпълнение на служебните му задължения и замерял сградата на парламента с хранителни продукти.

„Той няма пряк сблъсък с представителите на МВР", заяви пред Нова телевизия Биляна Коцакова, адвокат на задържания.

Според нея в момента на задържането срещу него е имало голяма агресия и е била употребена доста сила да бъде задържан, въпреки че не е имало съпротива.

Коцакова обясни, че Филип Николов е баща на Деси Николова - момичето, което стана известно при протестите срещу правителството на Орешарски. Николова бе снимана от студента в НАТФИЗ Стефан Стефанов как е прегърнала полицай с насълзени очи, а кадърът се превърна в емблематичен за тогавашните протести след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Известната снимка на Стефан Стефанов.

След задържането на баща си Деси Николова е публикувала видео от инцидента във фейсбук със следния коментар:

"Ето тук ясно се вижда как тромавият полицай залита и си удря главата САМ в стълба до него. След което пада плавно и драматично, както на селски футболен мач. Заради тази симулация, полицаите заключват баща ми за хулиганство.

Rumiana Bachvarova, вие помните как същите тези полицаи биха вашата дъщеря Lora Fileva, мен и други невинни на жълтите павета. Прекратете актьорските практики в МВР и приложете съответните наказания!"

Междувременно от полицията обясниха, че са установени и други хора, които във вторник са хвърляли предмети по сградата на парламента. Предстои да бъде установена самоличността им и спрямо тях да бъдат предприети предвидените по закон мерки.