"Аз нямам страх от Слави Трифонов! Добре дошъл на избори, когато иска! Разбира се, тогава няма да има три часа на ден в национална телевизия възможност да си прави своята политика. Демокрацията е хубаво нещо, но е виден конфликтът на интереси, защото никоя друга партия няма въдможност по национална телевизия, иначе всяка партия може да си направи телевизия и да си говори по цял ден, но в национална телевизия по три часа - час и малко вече и час и малко по обяд - всеки ден - да биеш по правителството и това да се приема за нормално!? Но както виждате - това години наред е така. Отиде ли на избори, той няма да може вече да го прави."

Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на срещата в парламента за Изборния кодекс тази сутрин. В 18 ч от пресцентъра на ГЕРБ решиха да разпространят стенограма от над двучасовите разговори по покана на Борисов с лидерите на останалите партии, които подкрепят правителството - Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. На сбирката присъства и главният секретар на президента Росен Плевнелиев Росен Кожухаров.

Поводът за думите по адрес на Слави Трифонов е дискусията по приетия текст референдумите и изборите вече да не са на една и съща дата. Идеята беше на БСП, а ГЕРБ я подкрепи.

"Ние от ГЕРБ нямаме притеснения от Слави Трифонов. Когато искате, тогава правете референдума. Но това да ни се вменява, излиза, че имаме притеснения от него. Затова държа това, ако може, да бъде променено. Държа, защото не искам, омръзна ми да ме е страх от Татяна Дончева и Слави Трифонов, което е абсурд. С Татяна Дончева съм се явявал на избори и резултатът беше 70:30. Нека дойде и другият, добре да е дошъл", продължава Борисов.

Министър-председателят обяснява, че приетите текстове за задължително гласуване всъщност не задължават никого да гласува, а създават "шум в системата". 

По-нататък в дискусията участват вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, съпредседателите на Патриотите Класимир Каракачанов и Валери Симеонов, Найден Зеленогорски от РБ, Румен Петков от АБВ, шефката на парламента Цецка Цачева и председателят на правната комисия Данаил Кирилов. На сбирката участва и главният секретар на президента Росен Плевнелиев - Росен Кожухаров, както Клуб Z вече писа.

ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО НАД ИЗБОРНИЯ КОДЕКС Е ЗАД ЪГЪЛА

По думите на Кожухаров мнението на президента на 90% е за налагане на вето върху ограниченията за гласуване в чужбина и отмяната на възможността референдумиге и изборите да са на една и съща дата. 

На анонса за вето върху ограничението българите зад граница да гласуват само в консулства и посолства реагира Каракачанов:

"Аз мисля, че по конституция основният ангажимент на президента е като държавен глава да защитава суверенитета и независимостта на Република България. А не да се чудим как хей така да си играем. Българите от Оксфорд и Кембрин на влакчетата - и отиват в Лондон. Какъв е проблемът?", допусна той. 

За идеята, че приетите текстове за датите на референдумите, срещу които също има протести, могат да се поправят, ако президентът наложи вето, премиерът заявява: 

"Ако влезем в тази сделка - например президентът наложи вето и се съберем пак тук и приемем това, което Слави Трифонов казва за президента, те ще излязат и ще кажат: "Този, този и този са тъпаци. Бяха направили такава глупост, че благодарение на нас, умните и красивите, понеже се намесихме, и решихме този проблем?". Нали така? Аз не искам да се вкарват в тази игра. Да ползвам подобни прийоми. Защото не ме притеснява Слави Трифонов".  

В края на разговора Валери Симеонов иска от премиера да "стегне министрите и посланиците, че да не говорят групости". Поводът - остри реплики на посланичката ни в Турция Надежда Нейнски против приетото в Изборния кодекс. На това Борисов отвръща, че ще провери какви са тези изказвания, защото не ги е гледал.

ЦЯЛАТА СТЕНОГРАМА ОТ СРЕЩАТА - ЧЕТЕТЕ ТУК