Изборният ден ще приключва най-късно в 21 ч, а не в 20 ч, както беше досега, решиха депутатите по време на гласуването на Изборния кодекс днес. Това е първата от поредица промени, предложени от ГЕРБ, чиято цел е да измести целият изборен ден с 1 час напред. Вместо в 6 ч, ще започва в 7 ч, и обичайно ще продължава до 20 ч, а не до 19 ч. Гласуването на тези промени обаче предстои.

Остава за гласуване и вариантът, предложен от ГЕРБ в правна комисия - времето за гласуване да се намали с 1 час.

Жребият в бюлетините ще се тегли централно от ЦИК при всички избори, решиха още депутатите. Досега при местен вот това се правеше от общинските избирателни комисии. Това означава, че номерата на партиите и коалициите в бюлетините за местния вот ще са еднакви за цялата страна.

ГЕРБ твърдят, че различните номера на бюлетините обърквали много както партиите, така и гласоподавателите по време на кампания. Предложението бе подкрепено и от ДПС.

На идеята възрази реформаторът Димитър Делчев:

"На местни избори не се прави национална кампания. На местни избори се водят местни коалиции. Това с единният номер урежда само две партии - ГЕРБ и ДПС. Различните номера задължават за отиване на място и говорене с хората."

Днешното обсъждане на Изборния кодекс започна още докато течеше брифингът след срещата на управляващите. Първи Лютви Местан поиска да се прекрати изцяло обсъждането на кодекса, на което реагира Четин Казак от ДПС:

"Някои колеги не са били в зала, когато от ДПС искахме това. Подходяща е поговорката "Късно е, моме, за китка".

Въпреки това той поиска изцяло да се оттегли законопроекта, който определи като "мракобеснически, антидемократичен, противоконституционен". И двете предложения бяха отхвърлени, прегласувани и отново отхвърлени, бяха повдигнати поредица процедурни въпроси, заради които пък председателката на парламента Цецка Цачева даваше подробни обяснения по правилника.

Дълъг спор имаше и около възможността ЦИК да включва в обучението на изборния процес и хора, които не са членове на комисията, въпреки уверенията на вносителите от ГЕРБ, че отговорността и гаранциите за качество и ефективност остават на ЦИК.

Остава впечатление за умишлено бавене на заседанието.