Над 7 000 души в шуменската община Венец нямат достъп до нито една аптека, работеща по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това ги принуждава да пътуват на километри до близкия по-голям град, за да си купят лекарства. Разбира се, когато не могат, това прави някой друг.

Районът е от онези, които често се посещават от амбулантни търговци "в услуга на хората". А самата услуга включва събиране на рецептите, изпълнението им в конкретна аптека и обратната доставка на медикаменти. Понякога с това се занимават самият кмет или селският доктор и е практически безсмислено да се разкрива цял обект в района.

Парадоксът е, че Шумен е една от областите, в която има достатъчно аптеки на глава от населението, но концентрирани предимно на едно място. От общо 44 обекта, работещи с НЗОК, 31 са в самия град, а останалите десетина обслужват малко над 92 хил. души, колкото е населението на областта извън град Шумен (по данните за настоящ адрес на ГРАО). Ето защо община Венец е само една от многото в страната без нито една аптека на разположение на пациентите.

Аптеки, работещи с НЗОК в град Шумен - 31 от общо 44 регистрирани в областта. Община Венец няма достъп до нито един обект в тази категория.

В същото време столицата може да се похвали с аптека на всеки ъгъл, че понякога и с две. В града работят 1 092 обекта за търговия на дребно с лекарства, обслужвани от 2 156 магистър-фармацевта, което прави по 16,69 специалиста на 10 000 души население. За сравнение, в другите големи градове на страната Пловдив, Варна и Бургас, действащите аптеки са три пъти по-малко (едва 382 в Пловдив, 219 във Варна и 313 в Бургас), а работещите фармацевти - почти пет пъти по-малко. Дори в Пловдив, където регистрираните 686 фармацевти са най-многобройни след тези в столицата, кадрите недостигат, защото на 10 000 души население се падат едва по 10 аптекари. В града под тепетата всеки един обект обслужва по 1 788 пациенти, а във Варна една аптека се пада на 2 154 души. 

Карта на аптеките, работещи с НЗОК, в гр. София - общо 532 на брой.

Статистиката вече е налична и съвсем нагледна в първата по рода си у нас, а и в Европа, интернет платформа за аптеки и дрогерии. Системата е разработена от Българския фармацевтичен съюз (БФС), а на онлайн адрес www.mapteka.bg всеки може да провери колко обекта съществуват в неговия град и какви услуги предлага всеки от тях.

Потребителят може да разбере каква част от аптеките работят със здравната каса и кои отпускат само лекарства без рецепта или пък билкови продукти. Могат да се търсят частни, общински и болнични аптеки, а също така и тези, които приготвят медикаменти на място или обслужват протоколите за редки и скъпоструващи заболявания. Търсенето може да става и по конкретни групи лекарства, в това число инсулини, наркотични вещества, медицински изделия, лекарства за трансплантирани пациенти и за хормонална терапия на онкоболни. Платформата може да покаже също къде са най-близките денонощни аптеки и да визуализира карта на маршрута до тях. 

Платформата обединява регистририте на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), Министерството на здравеопазването (МЗ),  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Националния статистически институт (НСИ) и фармацевтичния съюз, затова предлага пълна информация за всеки регистриран в страната обект. Пациентите се запознават не само с предмета на дейност и управителя на всяка аптека, но също с вида на разрешителното й, собствеността и актуалния й статус (работеща, с отнет лиценз или пък в процес на регистрация). Посочени са също адресът и телефон за връзка.

От Българския фармацевтичен съюз се надяват платформата да послужи като основа за бъдещата Национална аптечна карта (по подобие на Националната здравна карта), която на свой ред да формира политиките за подобряване на достъпа на пациентите до лекаства.

В момента, по данни на платформата, в България съществуват общо 5 009 обекта, 4 197 от които са аптеки, а останалите 812 са дрогерии. Регистрираните магистър-фармацевти в цялата страна са 6 174 и всички те обслужват население от 7 215 387 души.