Един закон не може да обслужва партийни интереси, каза пред бТВ посланикът на България в Турция Надежда Нейнски по повод приетите промени в Изборния кодекс.

Според нея има много противоречия в закона, който е приет.

Не може една националистическа формация да определя дневния ред на държавата, категорична беше тя.

По думите на Нейнски трябва да е национална кауза увеличаването на гласуващите изобщо - а не ограничаването на гласуването в Турция.

Посланикът ни в югоизточната съседка подчерта, че решението зад граница да се гласува само в посолствата и консулствата ограничава правото на българите в чужбина.

Те всяка година внасят 3 милиарда в България. Те дотират икономиката, привличат чуждестранни инвестиции, обясни тя.

Ако това решение се запази, това означава, че в Турция ще се гласува само в 4 секции – в Одрин, Истанбул, Бурса и Анкара. Между 50 000 и 70 000 души гласуват обикновено в страната, поясни Нейнски.

Според нея въпросът с електронното гласуване е ключов, но има нежелание то да се въведе в България.

То ще реши голяма част от въпросите, които се поставят в момента – и с фалшификациите, и с мотивацията, аргументира се тя.

Една от големите въпросителни на предстоящите избори ще е да се види как ще се разпредели вотът между ДПС и новоучредената ДОСТ на Лютви Местан, каза още тя.

В този момент България трябва наистина не само да покаже стабилност и сила тук, но и характер в дебатите, които се отнасят до региона и до Европа, заяви още Надежда Нейнски по повод споровете между ЕС и Турция за мигрантите.

Споразумението между ЕС и Турция не е перфектно, но трябва да му бъде даден шанс, защото по-добро от това на този етап не е създадено, каза още дипломатът ни.