Реформаторският блок е все по-малко реформаторски и все повече блок. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев на среща със симпатизанти в Стара Загора, която се предаваше на живо във фейсбук. Първата подобна среща на Кънев бе във Велико Търново.

РАДАН КЪНЕВ: ГЕРБ СДАВА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО НА ЛЕВИЦАТА

Кънев изтъкна, че от лятото на 2013 г. въпросът е кой управлява България. И голямото политическо разделение вътре в обществото ни минава по линията кой управлява България, а не дали той е ляв или десен, казва той.

“Не става дума дали ни управлява Пеевски, който очевидно си тръгва, Доган, който засега не си тръгва или Борисов, който ще си тръгне на следващите парламентарни избори. България се управлява от един елит на привилегированите. Има политически елит на старите привилегии срещу всички български граждани”, каза Кънев.

И припомни, че промените в Конституцията 204 депутатски гласа са спрели реформата в прокуратурата. Кънев каза още и закриването на избирателния район “Чужбина”.

Според Кънев българският бизнес се справя много добре "в тези условия на беззаконие". За пореден път той се обяви за радикална съдебна реформа по румънски модел. Според него всеки, който смята, че това не е за държави като нашите, просто се страхува. Лидерът на ДСБ смята, че рецептата за успеха на страната е законност и добра администрация.

Първият въпрос към Кънев бе за новия му проект.

"Работим активно и работим спокойно за изграждането на нов проект. Смисълът е този проект да обхване много по-широк кръг, отколкото обхвана Реформаторския блок. Откакто се появи ГЕРБ традиционната десница има 8-9% таван. С този процент не могат да се осъществят реформи. Ако ще си правим индивидуални проекти, в България има много такива, в които не знаем кой е вторият човек. Традицията на индивидуални политически проекти в България е силна. Не трябва да става дума за проект на Радан Кънев или за проект около ДСБ. Не виждам причина да се бърза. Опитваме се, и мисля успешно, да накараме малко повече хора да се изцапат в реалната политика. Докато трима се цапаме, 30 ръкопляскат, а 3 хиляди казват, че подкрепят, но не искат да ги изрекат публично - няма да стане", отговори Кънев.

Според него не е възможно РБ да се яви отново в този формат на избори, особено на парламентарни. Лидерът на ДСБ смята, че трябва да се върви към единен субект с общо ръководство. Той уточни, че Блокът има избиратели, но в сегашния си вид ги лъже, защото те гласуват за една политическа сила, а след изборите получават разделени групи - било в парламента, било в общинския съвет.

Кънев каза, че е противник на радикалното и обидно говорене срещу ГЕРБ. Той припомни, че ГЕРБ печели всички избори, но голяма част от хората, които гласуват за тази партия, споделят неговите и на ДСБ възгледи.

"Ако наречем Бойко Борисов "мутра" ги обиждаме. Една умереност, една култура на политическото поведение и една култура на приобщаване на читавите хора е нормалната предпоставка да си говорим за румънския модел. За да стигнем до 121 гласа в парламента трябва да престанем с присъщата за българската десница градска арогантност, като ги наричаме селяни, чалгаджии... В България има 2 млн. души, които искат България да се развива по западен модел. В ГЕРБ има много читави хора и аз не мога да си изкривя душата. Нищо, което е излязло от кабинета на Румяна Бъчварова не е по-различно от това, което ние бихме предложили, ако бяхме на този пост", обясни Кънев.