Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на САЩ Барак Обама изключи изпращането на американски сухопътни войски в Сирия.

Според него само военни действия не могат да разрешат проблемите на страната.

"Ще бъде грешка за САЩ или Великобритания да пратят сухопътни войски и да свалят режима на Башар Асад", каза той в интервю за би Би Си.

Той допълни, че не смята, че "Даеш" ("Ислямска държава") ще бъде победена през оставащите девет месеца до края на неговия втори и последен мандат в Белия дом. Но заяви:

"Ние постепенно можем да свием средата, в която те действат."

Обама не вярва да има лесно решение за Сирия.

Оглавяваната от САЩ международна коалиция ще продължи да удря обекти на "Даеш" на места като "столицата" й Рака и да се опитва да изолира тези части от Сирия. Коалицията ще направи всичко да "запечата" и тези територии на арабската република, откъдето терористи тръгват за Европа.

Но международната общност ще трябва да продължи да оказва натиск върху всички страни, включително Русия, Иран и умерените сирийски опозиционни групировки, за да седнат те на масата за преговори и да се опитат да договорят преход. Това обаче ще бъде много трудно, призна Обама. Той разкритикува тези страни, чиито парламенти не са одобрили намеса в Сирия, но искат "САЩ да направят нещо по въпроса".

Президентът на САЩ смята, че Сирия е един от многото въпроси, които са транснационални по природа и по тази причина изискват транснационален отговор.

"Без сътрудничество ще бъдем доста по-слаби и няма да можем да разрешим проблема", отбелязва американският президент.

Барак Обама е в момента на посещение в Германия, с което приключва европейската си обиколка. Вероятно той е за последен път там като президент. Утре ще има среща на американския президент с Меркел, Оланд, Камерън и Ренци.

 

Лондон може да прати сили в Либия

 

Британският външен министър Филип Хамънд не изключи страната му да изпрати сухопътни войски в Либия.

Предназначението им ще бъде борба срещу "Даеш", завзела част от средиземноморското крайбрежие на африканската страна, каза той в интервю за в. "Сънди телеграф". Според него джихадистите искат да превърнат Либия в свое убежище, откъдето да подготвят атаки срещу Европа или срещу кораби в морето.

Лондон има сигнали, че терористите искат да изпратят по море свои хора в Италия. Екипажите на британските пътнически и търговски кораби са предупредени да избягват бреговете в района на либийското пристанище Сирт.

Ключови думи

Коментари

Ворошилов

В този младеж има хладен разум и голяма трезвеност. (Все качества присъщи на др. Сталин!) Жалко, че не е бял и не е роден в Русия, можеше да покорим всичко от Токио до Лонодн!

Развеселен

ясно е, че обамчо няма да направи война последната година от мандата си

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.