Русия е подготвила поправки в Третия енергиен пакет на Европейския съюз, чиито норми в момента възпрепятстват изграждането на газопровода "Южен поток", съобщава в. "Известия“.

Проектът за газопровод заобикаля Украйна, за да доставя газ до Европа, като входната му точка е в България.
Според либерализационния енергиен пакет доставчикът на синьо гориво е задължен да споделя тръбите и с други компании.

През последните месеци тече сериозен скандал между София и Брюксел заради това, че червени депутати направиха промени в Закона за енергетиката, които изключват входната точка на газопровода на българска територия от обхвата на общото енергийно законодателство. Така достъпът до тръбата остава само за "Газпром".

На конференция в Брюксел за газовите аспекти на енергийния диалог между Русия и ЕС съветникът на "Газпром експорт" Андрей Конопляник, професор в Руския държавен университет "Губкин" обяви, че в рамките на европейските експертни групи се разработват изменения и допълнения на нормите на Третия енергиен пакет, при одобрението на които могат да бъдат спазени антимонополните закони на ЕС и интересите на инвеститорите в Южен поток едновременно.

Предлага се в Третия енергиен пакет да има отделен член, предвиждащ възможността още в етапа на проектиране на големи трансгранични тръбопроводи да се прави "абонамент" за тяхната мощност от страна на основните потребители на газ на базата на дългосрочни договори. Предлага се да има и глоби в случай на неизкупуване на заявените количества.
Конопляник отбелязва, че засега европейските регулатори са против такава норма, но според него тя се одобрявала от представители на ЕК и на "Газпром".