Внезапната смърт на дребния човек (158 см), който стана гигантска фигура в музиката, със 100 милиона продадени албума в безпрецедентно богатата си кариера, предизвика силен емоционален отклик не само в музикалния свят.

Президентът Барак Обама, който научи тъжната вест в самолета си на път от Саудитска Арабия за Лондон, заяви:

„Малцина артисти са променили звука и траекторията на популярната музика по-отчетливо или са докоснали толкова много хора с таланта си. Като един от най-надарените и плодовити музиканти на нашето време, Принс направи и двете.”

Американската космическа агенция НАСА публикува в Туитър снимка на „пурпурна мъглявина в чест на Принс”.

Пурпурната мъглявина Небула

Тялото на изпълнителя, чиято смърт оставя празнота в поне четири жанра – R&B, рок, фънк и поп, ще бъде аутопсирано днес. Той бе намерен колабирал в асансьора в имението си край Минеаполис, където се намира и неговото студио. В запис на обаждане до службата за спешна помощ от 9,43, побликуван днес, неидентифициран мъжки глас твърди, че той е мъртъв и потвърждава:

„Да, това е Принс.“

Артистът е бил обявен официално за мъртъв при пристигането на медицинския екип в 10,07 сутринта в четвъртък.

Засега причините за смъртта му не са ясни, въпреки че миналата седмица музикантът е постъпил по спешност закратко в болница, докато се възстановявал от прекаран грип. Още същия ден от пресслужбата му съобщиха, че Принс вече се чувства добре и си почива у дома в Пейсли парк.

Само преди 5 дни певецът се появи на денс парти в имението и каза на гостите: „Просто изчакайте няколко дни, преди да си кажете молитвите“.

"Площад Славейков"