Законопроект за прекратяване на текущите договори с руската компания "Рособоронекспорт" и забрана за сключване на нови сделки с тази фирма бе внесен в Сената на САЩ. 

Документът се нарича "Акт за въвеждане на ембарго върху руските оръжия 2014", съобщава ИТАР-ТАСС.

Автори на проекта са сенаторите Дан Коутс, Джон Корнън и Ричард Блументал. Според тях, целта на закона ще бъде да окаже натиск върху Русия заради събитията в Украйна. Допълнително се предлага в документа да бъдат наложени забрани и на американски или чуждестранни компании, които си сътрудничат с руски фирми за износ на оръжие.

"Тази конкретна икономическа санкция ще нанесе сериозен удар по интересите на Москва, без да има вреда върху американската икономика", коментира вносителят Коутс. 

Междувременно в Лондон се срещнаха външните министри на ключови държави от ЕС с американския държавен секретар Джон Кери. Както предаде Ройтерс те са обсъдили трети етап на санкции срещу Кремъл, в случай че Русия допринесе за провал на президентските избори в Украйна. Този път мишена на наказанията щели да бъдат въгледобивните и газодобивните отрасли, съобщава Дойче веле.

В средно- и дългосрочен план сътрудничеството с Русия трябва да бъде подновено, но трябва да има определен минимум общи ценности, които да се изразят в конкретна политика, това заявява германската  канцлерка Ангела Меркел в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Тя отрича Евросъюза да има каквато и да е вина за избухването на кризата в Украйна, както косвено посочи преди дни нейният предшественик на поста, социалдемократът Герхард Шрьодер.

"Не бива да забравяме, че бившият украински президент Виктор Янукович обмисляше да подпише споразумение за асоцииране с ЕС", подчертава Меркел. "Той се отказа в последния момент. През цялото време на преговорите ЕС постоянно правеше предложения за сътрудничество на Русия". "Нищо не оправдава действията на Русия срещу териториалната цялост на Украйна", пояснява германската канцлерка.