Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сърбия гласува на предсрочните парламентарни избори в неделя, раздвоена по въпроса накъде да се ориентира - към ЕС или към Русия.

Вотът на 24 април ще предопредели бъдещето й, отбелязват световните медии.

Управляващата Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич иска ускоряване на интеграцията в ЕС. Същевременно тя е за запазване на приятелските отношения с Русия.

Според последните социологически проучвания партията на премиера събира 50 на сто от гласовете.

Националистът Воислав Шешел (вдясно) стана изключително
популярен след оправдаването му от юготрибунала в Хага.

Напоследък обаче набират сила националистическите партии. Те искат прекратяване на преговорите с Брюксел и преориентиране към Москва.

Именно по тази причина "руският фактор" до голяма степен ще бъде определящ на изборите, изтъква Интерфакс.

Александър Вучич се надява да получи абсолютно мнозинство в парламента. Това ще му позволи да проведе безпрепятствено болезнените реформи по пътя на Сърбия към ЕС. Такъв е основният му приоритет. По тази причина кампанията на премиера бе сведена до най-обикновена дилема - напред към ЕС или назад към изолация и конфликти със съседите.

Но Вучич иска да запази добри отношения с Русия и категорично отказва да се присъедини към санкции на Запада срещу нея поне докато Сърбия не стане член на ЕС.

Демократическата партия ще бъде втора и ще има между 10 и 15 на сто от гласовете. Тя не успя да се договори за коалиция. Партията не поставят под съмнение европейския курс на страната, но обвинява управляващите в авторитаризъм и в провал на икономическата политика.

Очаква се завръщане на националистическите партии в Скупщината. За това безспорен принос има и скорошното оправдаване на съдения от трибунала за бивша Югославия в Хага лидер на Радикалната партия Воислав Шешел. Той незабавно се включи в предизборната кампания и вдигна неимоверно рейтинга на радикалите. Според последните проучвания за тази партия ще гласуват поне 8 на сто.

Толкова се очаква да вземе и коалицията между Демократическата партия на Сърбия (да не се бърка с Демократическата партия) и движението "Двери".

Ивица Дачич се надява да постигне успех със
социалистите без коалиция с Прогресивната партия.

Тези партии, както и радикалите, също са проруски и призовават за прекъсване на преговорите с ЕС и завой към Русия.

Шансове да влязат в Скупщината имат и социалистите на външния министър Ивица Дачич. Досега те бяха в коалиция със Сръбската прогресивна партия и подобно на нея са за ЕС и дружба с Русия.

Александър Вучич все още не е казал с кого ще бъде партньор, ако не събере абсолютно мнозинство. Той обаче е категоричен кой няма да му бъде съюзник.

"Няма да правим компромиси с тези, които искат да превърнат Сърбия в европейски бедняк, в световен парий, и които искат да се откажем от европейския си път", каза той на един от последните си митинги. И допълни, че има предвид радикалите, Демократическата партия на Сърбия и "Двери".

Русия обаче дава знак, че е готова да работи с партията на Вучич, ако тя остане на власт.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Заглавието и статията както винаги - в противоречие. Според статията, Сърбия не избира между Европа и Русия, а гледа как, продължавайки добрите си отношения с Русия да намаже и от Европа. Сърбите нееднократно са показвали повече прагматизъм, хитрост и гъвкавост от нашите политици и затова в разправиите с нас винаги дългосрочно са печелили.

Радев

Ама така са се напечелили, че вече им е омръзнало да печелят -- запазиха Югославия, спечелиха Косово, победиха НАТО, водят по икономически показатели в Европа. Ха ха -- смешник.

Те щото са големи тарикати и прагматици, затова сега се свиха само до Белградския вилает, без излаз на море. Айде стига сте им се възхищавали, не са по-велики от нас. Благодарение на комунягите сърбите ни се виждаха като западняци.

Славян Хуйловски

Сърбите са уникални тъпанари, няма какво да се чудят, направо да влизат в Евразийския съюз при Матушката......ха ха ха

Сърбин

Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв; русите са наши братя, наша плът и наша кръв. Кат Русия няма втора тъй могъща на света; тя е нашата опора, тя е нашта висота! Руска сила, руска воля, руска кръв и руски пот ще избавят от неволя нашът падналий народ. Бог поддържа крепка мишца и ръка спасителна; той им вложи във десница сабя отмъстителна. Нам Русия е надежда; руский цар е наший Спас; никой друг ни не поглежда, не помисля зарад нас. Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Род и вяра е идея за Русия най-света, нейний подвиг е за нея - благородна й целта! Със Русия днес съгласни да застанем брат до брат и да станем съпричастни в този неин подвиг свят. Долу всички спекуланти, да сломи се техний рог! Да смирят се интриганти, да живее руский бог! О, бъди ни покровител и защитник, и спасител, ти държавни руски цар! Ура, здравствуй, цар, православни господар! Ура, здравствуй, цар! Ура, ура, здравствуй, цар!

...здраво си се нашмъркал,....на сутринта ако главата ти е на раменете, прочети какво си написал....

Мила

Само като си помисля..., голям късмет извадихме ние с ЕС и НАТО.

Развеселен

Вучич звучи прав - добри отношения и с Европа, и с Русия

Югозомби

Статията не казва най-важното, а не го забелязват и коментиращите я. Изборът на тези избори не е между Русия и ЕС. Защото всъщност избор изобщо няма. Това, което се случва, има напълно различна логика. Сръбската напредняшка партия на Александър Вучич, която управляваше и досега, има толкова висока подкрепа, че със сигурност ще спечели, и то вероятно дори с над 50%. Пита се защо тогава управляващата партия е предизвикала предсрочни избори? За да предефинира политиката си спрямо Русия и ЕС ли? Не, разбира се. Външната й политика не е подложена на промени. Целта е да използва високата обществена подкрепа за удължаване на престоя си във властта. И този подход не се прилага за първи път, това са втори поредни предсрочни избори, които Александър Вучич организира от позицията на лидер на водещата и управляваща партия. Партията му управлява от 2012 година, а предходните предсрочни избори се състояха през 2014 година. Иначе казано, Вучич провежда предсрочни избори на всеки две години, за да се възползва от популярността си и да увеличи и удължи властта си.

Югозомби

П. п. "Превеждането" на Српска напредна странка като Сръбска прогресивна партия е ненужно, много по-добре звучи Сръбска напредняшка партия.

Югозомби

И една реплика към вечно неадекватния Дебянчо Пеевски. В Сърбия битува същото убеждение, но с обратна посока. Според него българите са далеч по-прагматични, егоистични и посветени на собствения интерес от сърбите, не са водили войни след 1989, не са губили територии, не са били в конфликт с всички развити страни и правилно са избрали към кои външни партньори да се ориентират. Разбира се, съдбата на двете страни не може да се съпоставя така грубо, това не би било особено сериозно. Едва ли обаче има основания да се правят типичните за българските всезнайковци и дърдорковци изявления за извечното превъзходство на сърбите. Обстоятелствата от последните десетилетия показват нещо различно. След разпада на Югославия, етническото прочистване на хърватска Краина, отделянето на Босна и Херцеговина и Черна гора и загубата на Косово Сърбия е значително по-малка по територия от България, 77 474 срещу 110 994 квадратни километра. Това са цели 33 520 квадратни километра или 30% по-малко, приблизително колкото териториите на Македония и Косово, взети заедно. Дори и при евентуално обединение с босненската Република Сръбска Сърбия ще остане по-малка от България. Но това не е всичко. В икономиката и социалното развитие позициите бяха разменени. Въпреки по-високия й жизнен стандарт от епохата на Югославия днес Сърбия има по-нисък БВП, по-малък износ, значително по-висок външен дълг, много по-висока безработица, а през последните няколко години вече и малко по-ниски заплати при по-високи цени на основните потребителски стоки. На този фон е просто нелепо да се твърди, че изоставащата Сърбия превъзхождала манталитетно изпреварващата я България. Това, Дебелянчо, са само кафански митове.

Сърбетата забравиха как братската им русия обещаваше на милошевич да прави етнически прочиствания и геноцид и от масква обещаваха че няма да го пипне никой с пръст милошевич, сърбетата заложиха на губещ кон, ошамариха ги малко да им дойде акъла в главите но знаеш ли ?

Сърбеж

Напред към.....Евразия !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.