Сърбия гласува на предсрочните парламентарни избори в неделя, раздвоена по въпроса накъде да се ориентира - към ЕС или към Русия.

Вотът на 24 април ще предопредели бъдещето й, отбелязват световните медии.

Управляващата Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич иска ускоряване на интеграцията в ЕС. Същевременно тя е за запазване на приятелските отношения с Русия.

Според последните социологически проучвания партията на премиера събира 50 на сто от гласовете.

Националистът Воислав Шешел (вдясно) стана изключително
популярен след оправдаването му от юготрибунала в Хага.

Напоследък обаче набират сила националистическите партии. Те искат прекратяване на преговорите с Брюксел и преориентиране към Москва.

Именно по тази причина "руският фактор" до голяма степен ще бъде определящ на изборите, изтъква Интерфакс.

Александър Вучич се надява да получи абсолютно мнозинство в парламента. Това ще му позволи да проведе безпрепятствено болезнените реформи по пътя на Сърбия към ЕС. Такъв е основният му приоритет. По тази причина кампанията на премиера бе сведена до най-обикновена дилема - напред към ЕС или назад към изолация и конфликти със съседите.

Но Вучич иска да запази добри отношения с Русия и категорично отказва да се присъедини към санкции на Запада срещу нея поне докато Сърбия не стане член на ЕС.

Демократическата партия ще бъде втора и ще има между 10 и 15 на сто от гласовете. Тя не успя да се договори за коалиция. Партията не поставят под съмнение европейския курс на страната, но обвинява управляващите в авторитаризъм и в провал на икономическата политика.

Очаква се завръщане на националистическите партии в Скупщината. За това безспорен принос има и скорошното оправдаване на съдения от трибунала за бивша Югославия в Хага лидер на Радикалната партия Воислав Шешел. Той незабавно се включи в предизборната кампания и вдигна неимоверно рейтинга на радикалите. Според последните проучвания за тази партия ще гласуват поне 8 на сто.

Толкова се очаква да вземе и коалицията между Демократическата партия на Сърбия (да не се бърка с Демократическата партия) и движението "Двери".

Ивица Дачич се надява да постигне успех със
социалистите без коалиция с Прогресивната партия.

Тези партии, както и радикалите, също са проруски и призовават за прекъсване на преговорите с ЕС и завой към Русия.

Шансове да влязат в Скупщината имат и социалистите на външния министър Ивица Дачич. Досега те бяха в коалиция със Сръбската прогресивна партия и подобно на нея са за ЕС и дружба с Русия.

Александър Вучич все още не е казал с кого ще бъде партньор, ако не събере абсолютно мнозинство. Той обаче е категоричен кой няма да му бъде съюзник.

"Няма да правим компромиси с тези, които искат да превърнат Сърбия в европейски бедняк, в световен парий, и които искат да се откажем от европейския си път", каза той на един от последните си митинги. И допълни, че има предвид радикалите, Демократическата партия на Сърбия и "Двери".

Русия обаче дава знак, че е готова да работи с партията на Вучич, ако тя остане на власт.