Всички български граждани в чужбина могат да гласуват само в дипломатическите ни представителства - консулства и посолства. Това реши при окончателно гласуване на новия Изборен кодекс парламентът днес. Предложението на Искрен Веселинов от Патриотичния фронт бе подкрепено от 139 депутати, 35 бяха "против", 8 се въздържаха.

"Имам чувството, че правим Изборен кодекс за или против ДПС", отбеляза Станислав Анастасов от Движението по време на дебата. 

ГЕРБ, БСП, ПФ, АТАКА и АБВ гласуваха твърдо "за". ДПС единствени пък бяха категорично "против". Реформаторите се разцепиха - 7 "за", 4 "против", 3 "въздържал се". БДЦ също - 4 "за", 1 "против", 5 въздържали се.

Досега бяха нужни 40 заявления, че да се създаде секция и извън дипломатически представителства. Така тази промяна сериозно ще намали възможностите на съгражданите ни зад граница да гласуват, не само на турските ни съграждани, подчертаха депутатите от партията на Доган.

"От ДПС изразяваме нашата категорична позиция, че за първи път в историята на демократична България след падането на комунистическия режим се прави опит да се ограничат по такъв драстичен начин правата на стотици хиляди граждани, да не кажа над милион български граждани в чужбина да гласуват", заяви съпредседателят на Движението Четин Казак.

Промяната дойде след дълъг, но главно едностранен дебат между ДПС и всички останали.

ГЛАСУВАНЕТО ВЕЧЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

В първата част почти постоянно се припомняше гласуването от вчера, когато бе решено даването на вот да е задължително.

"Първо приехте, че гласуването е задължително, от друга страна, не само че не махнахте и сега съществуващите ограничения българските граждани да гласуват на избори, а и въвеждате допълнителни ограничения, като ги ограничавате да гласуват само в дипломатически представителства и консулства", каза още Казак.

Красимир Каракачанов от ПФ излезе да защити идеята, като заяви, че това не лишава никого от правото му да гласува.

"В Германия, а и в много други европейски държави е така", подчерта той.

Патриотите отбелязаха и че в много държави с българско малцинство, като Украйна, Молдова и Сърбия, така или иначе се гласува в представителствата, защото местното законодателство не позволява друго.

Казак пък започна и с директна "критика" към ГЕРБ:

"ГЕРБ се дават на натиска на партии, които не могат и да се надяват да получат подкрепа от сънародниците ни. За разлика от тях ГЕРБ получаваха хиляди гласове в последните години. Така ли се отблагодарявате, ГЕРБ, като играете по свирката на Патриотите, които могат само да си мечтаят?"

И се обърна към всички партии:

"Нищо толкова страшно не става, ако нашите сънародници, включително в република Турция, участват в изборите."