Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Предизборни дебати в България няма от 2001 година. От тогава не са заставали един срещу друг нито кандидати за президент, нито кандидати за премиер, нито кандидатите за кмет на повечето големи градове. Този жанр отпадна по неписана договорка. Сега е ред на писаните договорки: големите партии систематично отнемат права на избирателите - това е най-краткото описание на случващото се в последните дни. Изборният кодекс за пореден път е на операционната маса, а кръпките до една имат за цел да отнемат сила от гражданите и да добавят власт на партийните машини, които отдавна превърнаха изборите в състезания между технологии, а не между идеи.

Доста опростено е да се каже, че статуквото се опитва да бетонира властта си завинаги. Този път обаче най-простото обяснение е достатъчно. Точно това се опитват да направят днешните играчи, които очевидно се чувстват добре в разпределените роли на мними управляващи, мними балансьори и мнима опозиция. И които понякога разменят местата си, но представляват едни и същи корпоративни, а често и мафиотски интереси. Разликата обаче е, че този път вече дори не се опитват да опаковат всичко това с привлекателни за публиката обяснения. Този път е брутално: Ще правим каквото ни е изгодно. А вие? Кои пък бяхте вие?

Винаги най-лошото решение

Народни представители от ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и остатъци от барековата листа „КТБ“ решиха, че гласуването вече ще е задължително. Твърдят, че така решават два проблема - все по-ниската активност на изборите и все по-тежката роля на партии-константи като ДПС, които разчитат на дисциплинирани избиратели. Най-доброто решение би било партиите да предложат такива кандидати и политика, които да вдъхновят повече хора да гласуват. Вместо това обаче те избират най-лошото - гласуването да стане задължително. Това на пръв поглед е глупаво, но следващите два детайла го правят и нагло.

Същото мнозинство реши да заличава от избирателните списъци всеки български гражданин, който два пъти поред не е гласувал. Този път твърдят, че така ще опреснят данните, които включват т.нар. „мъртви души“ - починали хора или живеещи отдавна извън България. Най-доброто решение би било администрацията да събере на едно място данните, с които самата тя разполага, и да актуализира избирателните списъци. Най-лошото решение е да разчиташ наказанието за негласуващите да свърши тази работа - нали все пак това осъвременяване трябва да бъде извършено от същата тази администрация, която очевидно не е в състояние да се справи с проблема.

Веднъж заличен от списъка, гражданинът трябва да ходи да подава бележки, да поднася обяснения и т.н., за да възстанови избирателните си права. Вероятно все някой ще атакува в Конституционния съд цялата тази сюрреалистична схема, но дотогава тя е факт. Като добавка парламентарната комисия по правни въпроси предложи на депутатите да одобрят възможността задължените граждани да могат да гласуват и „против всички“, като този глас да се брои за валиден. Тоест, да покачва активността и бариерата, за да могат големите да получават повече, а малките изобщо да не стигат до парламента.

Защо го правят?

Свикнали сме, че политиците се опитват да се харесват на хората. Че често говорят лицемерно, че думите се разминават с делата им, че зад кулисите правят точно обратното на това, което обещават, но все пак се стараят да казват това, което хората искат да чуят. Да, но кои хора?

Огромното мнозинство от ГЕРБ, БСП и ДПС отхвърли първоначално приетата идея за отделен избирателен район „Чужбина“ - тоест, българите по света да гласуват за своя листа, да знаят кои депутати изпращат в Народното събрание и да не отнемат от мандатите на някой район в България, както се прави досега. Гласуването срещу тази идея не е толкова технология, колкото послание: И вие - българите по света - не ни трябвате!

Същото мнозинство от ГЕРБ, БСП и ДПС реши референдумите никога да не се провеждат заедно с избори, след като само преди година решиха точно обратното - с мотива да се пестят пари. Конкретният повод е известен: шоуменът Слави Трифонов внесе над 700 хиляди подписа и сега Народното събрание е задължено да насрочи референдум по неговите въпроси - сред тях за задължително и мажоритарно гласуване. Посланието и този път е ясно: И вие - активните граждани в България - не ни трябвате!

Към цялото това незачитане се добавят и всички опити за мотаене по въпроса за електронното гласуване, в чиято полза гласуваха на референдум над 1 милион и 800 хиляди души. Добавят се и всевъзможните спънки пред това Народно събрание да разгледа предложенията за радикална съдебна реформа на Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“, която внесе подписка по закона за прякото участие на гражданите. Общото послание и тук е ясно: Нищо не правете, защото и без това няма да го допуснем!

На целия този фон почти незабележими остават законодателните хрумвания кампанията да бъде по-кратка и да се забрани огласяването на социологически проучвания. Те са незабележими, защото са напълно в синхрон с общата посока. Каква кампания? Какви проучвания? Вие не разбрахте ли, че целта не е да гласуваме? Смазаните изборни машини ще мобилизират партийната си номенклатура, зависимите от властта хора и социално най-слабите в циганските махали, за да моделират правилния резултат. Отново за тях.

----

* Коментарът е публикуван в Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

DLP

Бедров - качеството на твойте анализи е сравнимо с качеството на анализите в ПИК. Не ти се отдава журналистиката, или поне неутралната и обективна журналистика. Радан и сие нали ходеха да събират подписи в подкрепа на три въпроса за рефендум, един от които беше за задължително гласуване. Още си спомням как той и много от грантаджиите на ПъМъ-то подкрепяха задължителното гласуване. А сега той и всички те се извъртяха на 180 градуса и вече били против задължителното гласуване. Тресе ви шизофренията яко.

И кво?

Ще ги колим ли? Да им напомня поне 5 поколения след това за какво са се главили.

Avatar

Бедров кога стана говорител на Пърдан?

Все това ти е на уста. Ще вземе да стане контрапродуктивно.

Дъ ге

Другата ти гънка от онуй нЯщо,дето се е спаружило изпод лекьосаната фуражка,в синхрон ли е с туй що е издумала основната таквази?!

Атанас

Аватар, ти си плътен и платен тъпак.

Хм

На снимката - най-пропадналата утайка на България, смрадливата пръдня на БКП.

Николай I

Точен коментар на Иван Бедров. Мръсниците съвсем се забравиха. Накрая ще хвърчат глави. Не че това ме радва, но радикалната наглост предизвиква радикални противодействия.

Аватар@ко

НА БЕДРОСЯН МУ НАПЪЛНИХА ГУШАТА С ПУТЛЕРУБЛИ! Който иска да гласува и участва в определяне политиката на България, си идва и СЕ БОРИ ТУК! Турция сега става фундаменталистка диктаторска държава и не може да определя нашия живот!

Avatar

Ти как по-точно се "бориш"? Като муваш рИкия, шопска салата и кебапчета вечер и после щипеш булчето? ГолЕма борба пада, спор няма!

е де

Бедров си изразява мнението,не като пръдне Бойко и ти след него.

Не мога да се съглася с нищо от написаното... То е една въртележка, една нищо и никому ненужна игра, обслужваща идейно и реално чужди политически интереси! Сама по себе си политиката е отчайващ и лъже експеримент до момента, а на хората, внедрени в нея са им дотолкова промити мозъците, че нищо не забелязват! Такива не ни трябват, да ръководят и определят пък изобщо!!!

Атанас

платено съобщение

Гласоподавател

Някой съмнява ли се в това, колко подписа в списъците на Славчо Учиндолски са истински? Голямата манипулация ще лъсне при референдума през м.юли, ЗАТОВА УЧИНДОЛЕЦА РЕВЕ НА УМРЯЛО. Тогава, как ще обясни на СПОНСОРИТЕ СИ, че срещу взетите пари, не може да вземе толкова гласове и свали "омразния Бойко"?

Нора

Ти от къде разбра, че ще е през месец юли референдума?! В клубчето ли ви го казаха? И не ви ли предупредиха да не сте глупаци, каквито сте си по рождение и да не казвате на всички, какво са ви казали на оперативката?! Пропуснали са и сега ето - ти вече се изложи! От къде знаеш през кой месец ще бъде проведен референдума, като тъпунгелите от НС още не са го гласували?! А как само се радва подлата ти душица, как ще прецакате бедния народец , да му определите гласуването за разгара на лятото, когато всичко живо НЕ СИ Е НА ПОСТОЯННИТЕ АДРЕСИ, защото е на почивка! А бе, педераси! Така ли смятате "честно"да печелите изборите - със селски хитринки и андрешковски номера? И някое и друго протоколче като подмените и хоп, готово! Работата стана!И ще ми се дуете после по телевизора, колко много гласове сте спечелили, нали?! Ами сетне, като дойде горския КОЙ ще ви спасява, като и ТОЙ е отлетял за някоя по-далечна дестинация? Ще ви ядат дупетата бой, ама да видим!

Бедров, колко време ти дават от съобщаване на темата /опорна точка/ и готовия текст? Напоследък ми се вижда като от днеска за вчера!

Атанас

платено съобщение

анонимен

За Турция е ясно,но защо отричат диктаторската,завоевателна политика на Путин.

ЕЙ!

Сложете една снимка на Стоянчо под тази на Цветанчо и ще се издрайфам в чашата с кафето.

Последната дума да си кажат гражданите на тази страна! Не могат да ме задължават да избирам между вече избрани и кой знае откъде и за какво кандидатирани... Съжалявам много, ама нека долната измет да не се възползва от окаяното положение, тъй като и това вече се вижда от всички!

ами сега

Думи на новия председател на ДПС:Ако не стане нашата,излизаме опозиция?-казани тази сутрин,а какво ще пише Аватар не е интересно.

mardafi

Скоро Боко ще умре и тогава ...

BG

Ще пием шампанско.

Извадените от списъците могат да се върнат когато пожелаят, това първо. Второ, опцията срещу всички е...опция, празната бюлетина остава невалидна за който иска гласът му да е невалиден. Може би Бедров се безпокои от желанията на избирателите? Не, в никакъв случай. Я каква всеотдайна позиция срещу статуквото е изложил! Трето, подигравка е хората в чужбина да избират конкретни депутати, харесани на прима виста, безотчетни и без правомощия да взимат решения за избирателите им зад граница. Какво, електората в чужбина нещо като двоен живот ли ще води? Два часа български, два часа чужди медии преди сън.

Нора

Трябваше да гледаш BIT тази вечер да видиш какво мислят за всичко това българите от Чикаго, които са над 250 хил. и знаят, че сте им определили да гласуват само на едно място - в легацията! И сетне Боко да не се чуди като емнат когато им се появи, както го насмотаха в Англия! И да знаете - Точно те, нашите деца дето вие мутрите наритахте в чужбина - те ще ви поискат сметката! Дано да съм жива да гледам, как ще се пържите в собствените си тлъстини!

оле

Прост човек,какво може да каже за българите в чужбина?

Първите няколко изречения са най-голямата лъжа, писана някога в този сайт.

Още по-добре. Когато КС отхвърли задължителното гласуване, ще се преименува в Конституционния съд на Пеевски и Бедров.

Защо да не е три седмици кампанията? Компроматите ни са много? Ех, Бедров, от факултета ли те взеха?

Нора

А бе да, бе! Те в щатите доматите ги ядат с колците и за това кампанията им е ЕДНА ГОДИНА! Само, че там кандидатите им имат какво да кажат на избирателите си, а тук какво ще ми каже кварталната мутра?! Ми няма какво да ми каже освен да се крие и да гледа някой да не го познае! Ето за това ако могат и изобщо няма да има никаква кампания!!!

Роси

Абе нещо са разтворили портфейлите предвеликденски за троловете, май... А най-долния DLP ме наведе на едни тъжни размисли. Цитираният от мен човечец не прави разлика между това да си "за" референдум, пък да отговаряш както искаш. Такава беше и позицията на Радан, например - да има референдум, хората да си кажат, но никога не съм чула ДСБ и Радан да искат задължително гласуване. Желанието беше за електронно гласуване. И да ви кажа честно, като чета глупостите в последните дни по повод изборния кодекс, започвам да се разколебавам има ли нужда от референдуми, след като си имаме парламент и правителство, отговарящи точно на размитите представи на мнозинството за правов ред и нормално управление. Май наистина трябва човек да се спасява от тази държава далеч, далеч...

таран

ТЕ,точно това искат!А,ЗАЩО да не ГИ "спасим" ТЯХ далеч,далеч...

Нора

ГЕРБ получават по десетина милиона годишна субсидия ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ! Защо да не платят охолно на няколко дребни душици да ни тровят в интернет?! Те- ГЕРБерастите са прости, но за това пък са зли!Също като простотията, която е тероризирала народа в първите години след 9ти септември, по време на социализЪма. Ама какво се чудя - нали и те са от тях - всички са от БКПто!

123

И все пак....на автора КОЙ му забранява да гласува,в крайна сметка?Нещо не се разбра май...

345

Ванка,пак не си разбрал нещо явно !

Tия двамцата от фотото си живят в симбиоза.

Уплашиха се,пак ще са първи на едни парламентарни избори,но дали ще им стигнат гласовете!? Не вярвам. И какво ще прави тогава Цецерон? Изгубено доверие трудно се връща.

един дол дренки

Можете ли да ги забравите тези тримата на снимката? Какво излъчване, каква интелигентност и ерудиция направо грее от погледите им! Особено онзи вдясно и другият вляво! Той и третият по средата е от същия десен! И тези простаци били народни представители?!! Потрес!

Аспарух

едно е сигурно - нито един от тия тримата на снимката не е чист българин и не мисли доброто на България!

Импала

Глупости и мрънкотене, Бедрово. Аз ще гласувам. За ГЕРБ.

Гепард

Ти освен за мезе,за друго не ставаш!

Нора

Гласувай! И ще видиш колко си самотен!

Първообраза

Очевадно е че БСП се раздели на няколко части след промените .Една по голяма, известна като ГЕРБ и няколко по малки като БСП ДПС АБВ ПФ АТАКА И БДЦ.Само едно ДСБ и един РБ останаха, които отстояват някакви граждански въжделения за смислена демокрация.Другото е мършавина.

Avatar

http://parlamentarniizbori.blogspot.com/2013/04/pregled-na-pechata-dnes.html#axzz46Ysx8gUj

Импала

КлубЗ, няма ли да отразите излагацията при гостуването на лидера на ДСБ в шоуто на Славчо Трифонов. Изоставате, другите сайтове ви водят с хиляди импресии на страницата с новината

Гепард

Кои други сайтове,мезенце?Пиши,пиши с копитата!

Нора

Аз го гледах и много ми хареса! Е, да! Взети са всякакви мерки по телевизора да се показват само правилните хора, но след излагацията на Боко при Цветанка Ризова явно са се шашардисали и ето виж как пропуснаха Рдан да се изкаже при Слави! И сетне - яйде всички тролове пред компютрите - от сутрин до вечер, до полуда! Само, че от нета нищо не се трие - това да не ви е черната дъска в спортното!

1. Задължителното гласуване ще падне в Конституционния съд. 2.Заличаването от избирателните списъци ще бъде коригирано най-вероятно. От сега съм решил, след като ме отпишат да "цъфна" в секцията за гласуване и да изискам документ, ако не ми разрешат. Следва съд. 3. Защо е цялата тази шумотевица? - Ами за да може реакцията на тъпизма "Смятам, че е добре референдумът да бъде проведен през юли" да потъне в общата гълчава. Дупетатите, вкупом, ще съжаляват, че не проведоха референдума на Президента в неговата цялост. Ако го бяха направили, подписка на Слави най-вероятно нямаше да има. До преди около 2 години социолозите твърдяха, че около 2/3 от избирателите искат мажоритарни избори. От тогава - гробна тишина по темата.

опа

плюс исках не е минус. Иначе си напълно прав!

Нора

Честно да ти кажа и аз не исках мажоритарни избори, защото се опасявах от изкривявания като тези, с които в 2009г. ГЕРБ спечелиха цели 10 мажоритарни мандата. Но сега, колкото по-вече си мисля толкова повече се убеждавам, че май това ни е единствен изход! И макар да не харесвам Слави и не отидох да се подпиша в неговата подписка, сега съм доволна, че ще има такъв референдум и по много от точките в него ще гласувам положително!Особено за мажоритарния избор в два тура, както са го записали в подписката за референдум!

Точно обратното: всички граждани ни трябват, казват. Какво сега, лицемерите се уплашиха от охуленото мнозинство? Защото ще проличи колко от тях са самозванци.

В Капитал има галерия със снимки от къщата на Иван Костов. Близо до Бургас.

торквемада

Охаааа...Да го линчуваме!Цветанов няма къде да прислони глава,а Ванчо се разпищолил царски!Карамба!

Нора

Недей да лъжеш подецо - това е къщата на Доган ( на Чокарлята) до Бургас!Съвсем ясно е написано и там - в Капитал и в сайта Бивол! Защо намесваш Иван Костов, като той нито има нещо общо нито дои е споменат в разследването, за което говориш?! Или това ви е разпореждането - каквото и да се пише, плувките срещу Костов да не престават! Иначе парички - йок!

Ami da nali sega ste imame tango GERB I DPC

Ami da nail sega ste imame strastno tango mejdu GERB I DPC

Орките пак ще си гласуват

1. Орките пак ще си гласуват и както обикновено, техният вот е решаващ. 2. Преди да говорим каквото и да било за Учиндолеца, следва да кажем, че неговият пример е шокиращ - удави хората с много голям брой безсмислици. Утре някой друг ще създаде референдум с 50 въпроса, по-нататък някой друг ще създаде референдум с 500 въпроса. 700 000 души са се подписали под не особено смислена и трудно разбираема инициатива. Тъжно. Утре някоя чалга-певица може да събере 1 млн подписа Кърджали да присъедини към друга държава. Това силно опорочава идеята за допитванията. И ако днес Парламентът даде на заден по въпроса за референдумите, вината за това е на Учиндолеца, екипа му и споменатите 700 000 орки. 3. С колкото по-малко избиратели боравят, толкова по-лесно ще си връткат далаверките. Аферата Костинброд от 300 000 бюлетини (не помня добре, това ли беше вярното число) спокойно може да слезе до доста по-незабележимите 10-20 000. По-лесно е.

Нора

НЕ МОЖЕ НИКОЙ ДА ДАДЕ ЗАДЕН ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ! Набийте си го в бетонните червени глави! Вече не може да има у нас режим като този на Тодор Живков, въпреки, че временно ни управлява неговия охранител! Но това е временно!

мнение

Този а ла дойчевеле маниер на писане е ужасен!

Още не сте видял свят.

Ужас, приятелю, е да Ви бръкнат отзад с чадър и да го разтворят. Още не сте видял свят.

таран

Ах,ах,ах!Като се спре с кашата на Маша от тайгата е тъй,дрисльо!Като се съвземеш,хващай трень за обратно!Колкото и да ти липсваме,трябваш ни читав!Айде,чадо!Пий повече чай тамка!Хм...Извинявай!То,там друго има ли?

Нора

За кого е ужасен?! За тези дето си мислят, че щом те са прости и останалите всичките и те са прости нали?

"Слави Трифонов поиска президентско вето върху новите правила за изборите" /Дневник/ -"Думата "депутат" никога не е предизвиквала симпатии в съзнанието на българските граждани, но от два дни предизвиква и отвращение, и гняв, заяви Трифонов. Той подчерта, че промените в изборния закон са насочени директно срещу народа. "Вчера Народното събрание практически обяви война на българския народ. Добре. Но битката тепърва предстои. Защото референдум ще има. И на него ние ще можем да ги задължим да приемат нашето решение", каза водещият."

Хахааа

Бедров къде видя политици? Покрай новите изменения на изборния закон стана ясно, че територията се "управлява" от смехотворни, безпрецедентни тотални олигофрени.

дебелян пеевский

Бедров пак е спал завит с мокър чаршаф и като Хубав, Умен и Интелигентен протестър не е разбрал нищо. Целта не е да 'не гласувате', браточец, а да не печелите, но да има демократичен параван над политиката на автентичното дясно, представена от трите олигархични върхушки.

Avatar

За сведение на клубчето, партийната субсидия се изчислява на базата на брой получени гласове. Ищите да ни речете, че партиите се борят за по-малко гласували, за да си намалят субсидията или що?

Нора

Да, но има значение на колко точно е оценена базата от един глас! В Германия тя е в размер под 1 евро за глас! А у нас? У нас, като за бедна държава тази субсидия е 11 лв за един глас?! Е, това на какво точно ти прилича?! На яко крадене от суверена нали?! Ще ми държат партиите на влог срещу лихва по няколко десетки милиона лева, (ГЕРБ например - 20 милиона, когато 80% от избирателите си броят стотинките в края на всеки месец! Срамота! Ама те - простаците срама си нямат, нали?! Те са нагли!

55

Тъпото е, че насила правят от Слави фактор. Всъщност повечето от въпросите му са безумни и популистки, а някой направо опасни при това ниво на интелект в нацията. Сега му направиха такава реклама, че току виж някой от въпросите пробие ... ще ни докара нови беди.

Роси

Avatar4/23/2016, 2:17:22 PM, ревльо герберастки, колко пъти чу, че плондерът без комплекси по най-долен начин съобщава: Давам им на пенсионерите 50 милиона /за Коледа, за Великден/, кво искат... А аз помня как Иван Костов, в най бедните години след краха на държавата даваше тринадесета пенсия, а не по 40 лв. само на най-бедните. Няма след ТодАр Живков по-нагло копеле, да знаеш! И не ми отговаряй, че ми е писнало от теб...

socialen

Борисов и Цветанов нямат електорат. Целта на Борисов и Цветанов е да може малобройният им електорат да вземе 51%.

Нора

Електоратът на ГЕРБ се свежда до назначените от тях членове и симпатизанти на ГЕРБ, на издръжка в държавната администрация. И разбира се тяхните семейства. Като се знае, че администрацията ни е около 400 хил. човека, от тях 300 хиляди да са от ГЕРБ, заедно със семействата им значи разчитат на около 900 хиляди гласа! Е, останалите сме доста по-вече от тях и трябва да ги изметем! За целта трябва да внимаваме гласът ни да не отиде във фалшиви патици като Янето и като "ПАТРИОТИТЕ"! Трябва да се обединим приятели и да ги натирим. После ще реформираме администрацията и така - едно по едно, нещата ще си дойдат на мястото. Ще си нормализираме държавата и ще я върнем на децата си! Така е правилно и ще стане!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.