Днес промените в Изборния кодекс влязоха за второ четене в пленарната зала на парламента. Дебатите бяха разгорещени, а депутатите успяха да приемат само първите няколко параграфа от общо 203 в проекта за промени.

Окончателно бе решено, че гласуването вече ще е задължително.

ГЛАСУВАНЕТО ВЕЧЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Реално обаче санкции за неизпълнение на това задължения няма.

В текстове от кодекса, които все още не са приети от залата, е записано, че негласувалите избиратели ще бъдат отписвани от списъците. Всъщност депутатите приеха обратното на предложената от Реформаторския блок "активна регистрация" за избори. Десните искаха всеки, които иска да участва във вот да обявява това предварително. ГЕРБ обаче решиха тези, които не са гласували, да изпадат от списъците на следващите избори. Обявената цел и на двете бе списъците да бъдат изчистени от т.нар. "мъртви души".

В неприети все още текстове е записано и това, че правителството ще реши какви стимули ще има, за да бъдат привлечени избирателите да гласуват.

Задължителното гласуване мина със 109 гласа "за", 74 "против" и 10 "въздържали се". В подкрепа на този текст бяха 72-ма от ГЕРБ, 2-ма от РБ, 18 от ПФ, 7 от БДЦ и 10 от АБВ. Против гласуваха 1 от ГЕРБ, 25 от БСП, 27 от ДПС, 14 от РБ, 4 от БДЦ и 3-ма независими. 1 от БСП, 5 от РБ, 1 от БДЦ, 2-ма от "Атака" и 3-ма независими се въздържаха.

 

За референдумите

 

Вторият важен текст, който бе приет, бе предложение на лидера на БСП Михаил Миков. Референдумите задължително ще се провеждат в различен ден от изборите. Това предложение бе отхвърлено от правната комисия, но най-изненадващо мина в зала. 119 бяха "за", 16 "против", а 12 се въздържаха.

НОВА ЗАВЕРА ГЕРБ-БСП-ДПС В ПАРЛАМЕНТА. ТОЗИ ПЪТ ЗА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Предложението бе подкрепено от 70 депутати от ГЕРБ, 10 от БСП, 22 от ДПС, 13 от ПФ и 4 от БДЦ. Против гласуваха 15 от Реформаторския блок и 1 от независимите. Въздържаха се 1 от ГЕРБ, 1 от РБ, 1 от "Атака" и 9 от АБВ.

 

Избирателен район "Чужбина" - друг път...

 

Третият важен текст и вторият, по който парламентът прие точно обратното на онова, което бе гласувано в правната комисия, засяга създаването на изборен район "Чужбина". Идеята бе гласовета на българите зад граница да се отчитат отделно и с тях да могат да бъдат избирани до четирима депутати. По предложение на съпредседателя на ДПС Мустафа Карадайъ тази възможност отпадна. Същото предложение бе направено и от Миков. 137 депутати подкрепиха предложението "Карадайъ-Миков", 18 бяха "против", а 5 се въздържаха. "За" гласуваха 64 от ГЕРБ, 15 от БСП, 27 от ДПС, 16 от ПФ, 5 от БДЦ, 1 от "Атака" и 9 от АБВ.

"Против" гласуваха 16 от РБ и 2-ма независими, а 3-ма от ГЕРБ и 2-ма от Блока се въздържаха.

В петък депутатите трябва да продължат с ремонта на Изборния кодекс.

СВЕТКАВИЧНА РЕАКЦИЯ: ПРОТЕСТ СРЕЩУ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС