Европейската комисия днес публикува "пътна карта" към европейски съюз за сигурност, който би увеличил компетентностите на ЕС в областта на вътрешната сигурност.

Инициативата следва атентатите в Париж на 13 ноември м.г. и в Брюксел на 22 март т.г., в които терористи убиха общо 162 души. Разследването досега показа, че нападателите принадлежат към една и съща мрежа в Белгия и Франция с разклонения в няколко европейски страни. То показа, че обмен на информация и взаимодействие между националните служби за сигурност биха могли да доведат до предотвратяване на атаките.

 „Националните органи са отговорни за вътрешната сигурност, но те трябва да са в състояние да си сътрудничат безпроблемно с цел предотвратяване на тероризма и издирване на извършителите. ЕС може и трябва да предвиди подходяща уредба и инструменти за тази цел, но това, което ще донесе качествена промяна, е как държавите членки ги използват", каза първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс . "Правоприлагащите органи във всички държави членки трябва да мислят на европейско равнище и да действат на европейско равнище, тъй като вътрешната сигурност е споделена отговорност.“

"Вътрешната сигурност на една държава членка представлява вътрешната сигурност на всички държави членки. Разпокъсаността ни прави уязвими. Терористите и престъпниците се възползват в пълна степен от нея, както стана ясно от неотдавнашните атентати в няколко държави членки", каза еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. "Трябва да я преодолеем и да превърнем поетите ангажименти в действия, за да постигнем истински Европейски съюз на сигурност.“

Пътната карта съдържа девет мерки, между които проследяването и неутрализирането на т.нар. "чуждестранни бойци"; борба с радикализацията;  инкриминиране на престъпления, свързани с терористични дейности, като пътуванията с терористична цел и предоставянето на финансиране, място за живеене, транспорт или материална помощ на терористи; подобряване на обмена на информация; засилване на функциите на Европейския център за борба с тероризма; пресичане на достъпа на терористите до огнестрелни оръжия и взривни вещества.

Част от тези мерки са на различни етапи на законодателния процес в Съвета на министрите или в Европейския парламент, или са предме на преговори между тях.