Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът Бойко Борисов начерта светлото енергийно бъдеще на държавата ни на официалната церемония по старта на дълбоководните проучвания за нефт и газ в българската акватория на Черно море.

Министър-председателят, вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на екологията Ивелина Василева и на транспорта Ивайло Московски се качиха на първия сондажен кораб, който ще търси нефт и газ в българската акатория на Черно море.

Noble Globetrotter II се намира в бургаското пристанище. В продължение на няколко дни на кея се извършваше монтажа на кулата и допълнителните съоръжения. Това се наложи тъй като заради поради огромните си габарити платформата премина през Босфора разглобена на части. 

Огромният сондажен кораб е нает от консорциума между "Тотал", ОМВ и "Репсойл" и съвсем скоро ще започне работа в блок Хан Аспарух.

"Преди няколко години бяхме много малко оптимистите, които си мислехме, че ще стигнем дотук. Много отдавна България е можела да си добива собствен нефт и природен газ вместо да плаща по 4, 5 до 6 милиарда долара на година. Това е било най-трудното решение. Ако Господ даде да се открие нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще бъдат други", каза премиерът Борисов на официалната церемония.

След това доразви визионерството си.

"Представете си по 5 милиарда на година да не ги даваме, а да ги влагаме в социални дейности и отделно да продаваме газ и петрол. Аз се надявам, че след като тук са най-големите компании - Тотал, ОМВ и Репсойл и плащат по 220 000 долара наем на ден за този кораб, 30-40 милиона ще им струва, знаят какво търсят, но да не говорим предварително. Аз съм убеден, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят. На вас не ви се вярва, но ако Господ ни погледне с едно око, ще изнасяме газ", добави министър-председателят.

След това той обясни, че съседна Румъния вече внася под 10 процента от газа, който потребява.

"Всичко е от собствен добив, а при нас, като падна правителството на ГЕРБ, веднага прекратиха концесиите за проучвания. Помните ли? И защо... Да не ме разбере някой погрешно, че съм против някого. Факт е, че руските тръби не само, че не си ги взимат, ами докарват нови, защото знаят, че могат да бъдат използвани. И ще бъдат използвани. Но нека да не говорим предварително. Нашият български интерес преди всичко, след това ще помогнем и на другите да запазят своя интерес транзитирайки и наша и чужда газ и тогава ще спазим и Третия либерализационен пакет", разкри генералния план Борисов.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова предстои много интензивно проучване през следващите 4-5 месеца.
"Надявам скоро пак да се видим отново и да се поздравим с един местен добив, който ще даде възможност на България да диверсифицира енергийните си източници", каза тя.

 
Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Дали ще плащаме на тия или на ония, разлика голяма няма. Не се плаща за това, че има находище, а за това, че от него се вади газ. Румънският внос е 10 процента, но добивът от морската им платформа е промили от потреблението, т.е. практически без значение. А ако хитрият план е да добиваме някакви минимални количества, с които да оправдаем руския транзит, имам лоши новини за плиткоумния -- номерът нема да мине.

Avatar

Ама ние пред кого ще го "оправдаваме", Дебелянчо? Има дадености на тоя свят - или има газ в блоковете, или няма. Ако има, ще го ползваме и ще намалим вноса. Ако няма, ще си внасяме като попове. Дали ще е от Русия или от другаде - все ще си го плащаме. Но нито един от посочените от мен варианти не изисква "оправдаване".

Avatar

Путинките, закъсняхте! И се провалихте. Духът от бутилката е пуснат, нямате време тепърва да правите протести, да врякате и да сваляте правителства. Туй беше. Сега остава да излезе газ и нефт, и можем да ви броим бегали. Воглаве с Пърданча!

Май ти си закъснял. Дебелянката хем те е изпреварил, хем пак е написал нещо читаемо, за разлика от тебе.

Ама ние пред кого ще го "оправдаваме", Дебелянчо? Има дадености на тоя свят - или има газ в блоковете, или няма. Ако има, ще го ползваме и ще намалим вноса. Ако няма, ще си внасяме като попове. Дали ще е от Русия или от другаде - все ще си го плащаме. Но нито един от посочените от мен варианти не изисква "оправдаване".

И аз искам това! Малката интрига е , че не казваш ,че ако има залежи концесионерът ще започне да продава, чак след 5-7 години най -рано.

дебелян пеевский

Как пред кого, пред същите, които спряха подписания от Бойко Борисов Южен Поток. Или вече забравихме, че ЮП е дело на първия кабинет на Рапона?

Avatar

ЮП, както съм обяснявал към десет хиляди пъти, е европейски проект за доставка на газ от Русия до Австрия и Италия. Той няма как да бъде построен, ако доставчикът (Раша) и клиентите (Австрия и Италия - членове на ЕС) не се разберат. Е, не се разбраха - Русия искаше еди какво си, ЕС рече - тц. какво подписваме или не подписваме е без значение, защото България не е страна по договора - тя е транзитираща страна. Ако някой малоумник иска да опъне няколкостотин километра тръби през нивята, без по тях някога да тръгне нещо полезно, това си е негов проблем. Ние дадохме съгласието си да транзитираме, но ЕС каза не на условията и проектът беше спрян. Няма да обяснявам през ден едно и също, за невнятни комунистически другаря!

В навечерието на Деня на космонавтиката, който в Русия отбелязват на 12 април, Франция поздрави Русия, като запорира по делото ЮКОС плащания за руски спътници и ракети на стойност 700 млн. долара. Акционерите на ЮКОС потвърдиха запора, наложен по тяхно искане върху плащанията, направени в полза на Роскосмос и „Космическа връзка“ от две френски компании. Към днешна дата общата стойност на запорираните във Франция руски активи, се оценява на 1 млрд. долара.

всем похуй, а и плащанията са вече освободени. Москва. 12 апреля. INTERFAX.RU - Cуд Большой инстанции городе Эври (Франция) вынес вердикт в пользу Роскосмоса в рамках дела об аресте причитающихся ему средств со стороны кипрской офшорной компании Veteran Petroleum, являющейся одним из акционеров ЮКОСа. Речь идет о тех средствах, которые уплачивались компанией Arianespace российской стороне за работы, осуществленные в рамках программы "Союз" в ГКЦ".

Репсол

Тия фирми трябва да направят поне 3 милиарда разходи и после след 10 години, ще почнат като продават, да си ги връщат!

Тия фирми ще декларират поне 3 милиарда разходи за 10 години и после, като почнат да добиват, ще си ги връщат. А за тебе и аватарката ще има най-много една студена вода, ама обогатена с индустриална химия от Дюпон в нея.

Ройтерс: Руските войски не са се изтегляли от Сирия, това е блъф

всем похуй.

Цирк Балкански

Бай Ганьо става петролен шейх. Абе гербаджии на каква цена ще добиете този газ от Черно море??? Или такъв въпрос не ви вълнува, важното е да влиза в задния джоб. Цялата работа прилича на фотоволтаиците!

анонимен

Тук е мястото да се отвори шампанско.Наздраве!А на руснаците среден пръст.

Отворете си, двамата с аватарката сте лика-прилика, защо да не изпиете едно. Е, нема да е шампанско, а 'Искра', но от сърце.

: Рекатa от нефтедолaри пресъхна с 45,8%! /Река нефтедолларов пересохла на 45,8% /

Avatar

ЮП, както съм обяснявал към десет хиляди пъти, е европейски проект за доставка на газ от Русия до Австрия и Италия. Той няма как да бъде построен, ако доставчикът (Раша) и клиентите (Австрия и Италия - членове на ЕС) не се разберат. Е, не се разбраха - Русия искаше еди какво си, ЕС рече - тц. Какво подписваме или не подписваме е без значение, защото България не е страна по договора - тя е транзитираща страна. Ако някой малоумник иска да опъне няколкостотин километра тръби през нивята, без по тях някога да тръгне нещо полезно, това си е негов проблем. Ние дадохме съгласието си да транзитираме, но ЕС каза не на условията и проектът беше спрян. Няма да обяснявам през ден едно и също, за невнятни комунистически другаря!

За една година и половина ще направят, поне три пробни сондажи и след това ще искат удължаване на концесията.Ще започне изграждането на инфраструктурата, кота ще лапне милиарди!После ще ти избият!

Господ отдавна ни гледа с едно око и май вече не само на него му омръзна "българията" :) Има вероятност да погледне и с двете, само ако се убеди, че оценяваме протегнатата за помощ ръка и съумеем сами да се избавим от обръча!

дебелян пеевский

Аватарката е царят на 'обясненията', единственото, което му убягва е, че Юп не е 'европейски проект'. От едната страна има държава, от другата има няколко частни фирми и имаше няколко купени политика, като боце, гоце, орбан, берлускони и прочая. Русия искаше да има тръба и кранче до всяка европейска държава, което да може да отваря и да затваря по политически причини, а гоце и боце бяха готови да й помогнат да го направи. Ей на това ЕС каза 'йок' и вероятно ще продължи да казва 'йок' дори Боце да има грандиозни планове да меша 10-15 милиона куб. метра след 10 години в него. Слаба ракия си в обясненията, бегай си учи уроците.

Avatar

Ами Дебелянчо, то по Европата от около век вече си е все така бе - държавата не се занимава с бизнес, а си гледа държавните дела, а именно частните фирми се грижат да те топлят, да ти доставят газ и т.н. Та тия шменти капели от соц. читанките, с които се опитваш да се направиш на много сведущ, могат да ми предизвикат единствено хумор. Не особено добър при това. А че си ползвал и комунистическия прийом с вкарването на конкретни, добре познати имена на политици, за да придадеш достоверност на тезата, добавя допълнителна доза хумористичност. Един вид, другариадата и след сто години няма да научи нищо ново, а ще разчита на глупостта и наивността на широките народни маси. Да, ама не. Минава само пред скотовете - на Миков и Костов. Пред другите няма как да предеш с тия евтини уловчици.

дебелян пеевский

Впрочем, у нас проектът също беше 'държавен', което е показателно за това кой тип държава сме и кой тип управление е това на гоце и боце :)))

Ако държат ДСБ далече от проекта, може и да стане нещо. Навремето набутаха Димитър Абаджиев (основателя на ДСБ) в Набуко и проекта пропадна. Няма нещо до което тази партия да се е докоснала и то да не пострада.

След 2-3 години ще има диверсификация на газовите доставки и пазарни цени! Да добавя и други доставки в Южна Европа: Доставките на газ от САЩ, се конкурират с Русия за европейския пазар от февруари и Литва /има дългосрочен договор/ и европейски фирми получиха първите партиди от US газ(LNG). Американските компании вече са изразходили за изграждане на експортната инфраструктура, общо $ 60 млрд. До 2019г. се очаква доставките на газ да са по 60 милиона тона, което ще помогне на ЕС да намали зависимостта си от руския газ. Ако САЩ увеличи значително доставките на втечнен природен газ в годините 2017-2018, плюс доставки на Кипър - три газови компании от САЩ и Израел,плюс доставки от Австралия и Катар, това би означавало, голям приток на LNG в Европа. ТЕРМИНАЛЪТ В ГЪРЦИЯ ЩЕ СЕ ПОСТРОИ С ЕВРО ПАРИ!

Ура, значи от нашия добив няма да има абсолютно никакъв смисъл.

Avatar

Ами Дебелянчо, то по Европата от около век вече си е все така бе - държавата не се занимава с бизнес, а си гледа държавните дела, а именно частните фирми се грижат да те топлят, да ти доставят газ и т.н. Та тия шменти капели от соц. читанките, с които се опитваш да се направиш на много сведущ, могат да ми предизвикат единствено хумор. Не особено добър при това. А че си ползвал и комунистическия прийом с вкарването на конкретни, добре познати имена на политици, за да придадеш достоверност на тезата, добавя допълнителна доза хумористичност. Един вид, другариадата и след сто години няма да научи нищо ново, а ще разчита на глупостта и наивността на широките народни маси. Да, ама не. Минава само пред скотовете - на Миков и Костов. Пред другите няма как да предеш с тия евтини уловчици.

hi hi

Така е. За първи път си в десетката!

Хубава новина /захаросана/ от PR-емиерът !

Avatar

Ха-ха-ха-ха... детската градина за умствено изоставащи, незнайно защо наречена ДСБ, си намери нова играчка! След като си потрошиха пръстите една година да пишат за "модела #КОЙ", сега е наред поредната инвенция пърданчува, достойна за всеки некадърен PR-отдел, какъвто този на ДСБ отдавна е доказал, че е. Това, че си играете на каламбури, ни най-малко не променя факта, че сте си PR-остаци!

Бъдете просто позитивни и оптимистични бе, хора! Нима не смятате, че и ние, българите също заслужаваме нещо, още повече че неправомерно и отчайващо сме се докарали до такова незавидно положение?... Мисля, че е време да погледнем на света с по-обнадеждаващи очи и да направим каквото можем, за да подобрим статуса си. То се е видяло, че като чакаме на други няма да стане!

Ще има газ и то много! Слава Севрюкова го е казала през 1990 г., а го е знаела още в 1976 г. Руснаците и особено техните интереси, не са наша грижа!

Не само газ, а и находища на злато и какви ли още не богатства имаме! Ама и ограбването е огромно, тук трябва да се пипа внимателно, че на лесно сме ги научили... Дано пророчествата се сбъднат! Сега или никога! Отговорността е на всички ни!

Avatar

Дебелянчо е много странно комунистче - хем се ядосва, че винаги го хващам като лъже, хем пък продължава да прави опити. Това е нова позитанско-лаборантска генерация - комунисти-мазохисти. И Пърдан е от същата...

заблуден си за мястото си във вселената, нищо и никого не хващаш

Айдее пак умеша водата с олоио. Не става . Много имена споменаваш а за партйния билет на Баце нищо!?А да се придържаме към фактите.

плачков

След дъжд качулка. Г-н Борисоф под натиск спря проучването на газ. Изостаналите ромънци направха проучвания и вече берат плодовете..след 15 г ще има нови източници на енергия. Блажени са вярващите и низшите духом че ще дойде светлото бъдеще сътворено от Живков и Борисов. Хвани единия. ..............

А Ванга не е ли казала нещо за нефта и газа?

Бацето пак се е объркАл

Има международни цени на въглеводородите, на практика спестяваш транспотни разходи , ако намерят нефт и газ. Това не са 5 милиарда, а много по-малко. Държавата ще спечели от концесионните такси, чрез Булгаргаз - от транспортни такси. Това е ползата и тя не е малка, но не е описаната от Бацето

Деян

Не си прав! Да, има международни цени, но те включват не само разходите по добиването, а и печалба за производителя. Сега тази печалба няма да ходи в друга страна, а ще си остане у нас. А що се отнася до енергийната независимост, която бихме получили - тя също има стойностни измерения и то не малки. Но тогава, когато става дума за руснаци, ще имаме още един бонус - политическа независимост. Сега щем не щем трябва да им играем по свирката. Ако имаме независимост, на руснаците ще им остане само парата за свирката.

Мда

Организирайте молебен - с хоругви и попове с бради до колене. Убийте всички черни котки, да не минат път. Божидар Димитров от дефет кенефа да събере вода, папата да погали някой по главата... Да обогатим стила на "Работническо дело" с религиозни мотиви.

захар, захар да се поръси в морето да не се спука тръбата.

ГОРКИЯТ, САЛ ЕДИН ГОСПОД МУ ОСТАНА!

Avatar

А вас дори Той ви изостави, освен електората ви...

начо

дай Господи добро за България и лошо за русия

Смахнат демагог, тя и АЕЦ е наша, но тока е с пари.Газа ще го поеме Маджо и евро фирмите, за нас нищо ново.

mardafi

Ех ако Господ погледне насам Боко и Фандъка ще бъдат убити веднага

mardafi

Абе по-добре Фендъкова да умре от рак

Avatar

А дано я изпревариш

Путин защитава Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция който отваря възможност да прекара през територията на Сирия заобикалящ Иран (който подкрепя Сирия и Русия) газопровод до ЕС от страните от Персийския залив  по-специално от Катар, чийто газ е около 3 пъти п о-евтин от на руския монополист. Разбиване на руския газов монопол ще доведе до спад в цените за ЕС.Путин загуби какви ли не ходове опита, подкупи, шантаж, терористични актове, слухове, военни действия, бомбандировки, прогонване на милиони бежанци, а цената на нефта не се вдига и не се вдига. Последния опит за договаряне с конкуренцията и постигане на картел също не успя. Неуспеха се дължи основно на появилия се нов играч на нефтения пазар САЩ, който не намалява производството и продължава да трупа огромни резерви от нефт даже изнасят американски нефт първи път от 40 години.

Българинът плаща и най-скъпите горив в ЕС. От 2012 г. до днес без акциз и ДДС, цената в България изпреварва средноевропейската цена с 30% при бензина и 50% при дизела. В същия момент в хазната постъпват минимални средства заради най-ниския акциз за последните 7 год. „Лукойл Нефтохим“ АД е отчел приходи от над 46 МИЛИАРДА ЛЕВА и не е отчел и стотинка печалба. „Лукойл България“ ЕООД е отчел за същия период приходи от над 24 000 000 000 лв. и последните 4 год. също не е отчел и стотинка печалба.

Карикатурист

Представете си умен милиционер.Аз не мога.

Представете си умен борец, джудист, аз не мога, изглежда че руснаците си го педставят, развинтена им е фантазията

Avatar

Много по-вероятно е да намериш умен "милиционер", отколкото умен десебар!

КИРолев

не само има международна цена на газа и петрола, ами България ще е толкова малък производител, че няма да може да влияе на никакви цени, а ще ни призовават - КУПЕТЕ бг газ, нищо че е по-скъпа. Решението е в търговски договори с големи играчи, а не да си играем на прабългари и ром(е)и.

Avatarqn

Идеята е Боко да вземе и от тук каквото може, да поразпредели някоя и дпуга порция, пък дали има или няма газ му е през тигъра.

Николов

Заглавие днес във вестник " Сега" : " Борисов-смях, лъжи и видео."

Avatar

На Сашето Дончев, дето дистрибутира руски газзз? Каква изненада...

Хахаха

А пък ако погледне с две очи, ще те тресне метеорит по тиквата.

Petyo9

Каквито и залежи да открият, живота на българина няма да се промени към по-добро. В една проядена от корупция държава, тотално превзета от мафията и олигархията природните ресурси ще създават милионери и милиардери, делянпеевчета и руменовчаровчета. Вижте Русия. Газят в петрол, газ, злато, диаманти и всякакви руди, а докараха народа си до севернокорейски стандарт на живот.

Avatar

Стандарта на живот си го определяш ти! Като си мързелив и некадърен, ще си стоиш беден. И това далеч не е само в България, а навсякъде по света. Работи, печели и живей - никой не ти пречи! И хич не ми врякай, че нямало работа - работа има, работници няма. Или са некадърни като тебе и никой не иска да ги наеме. Е, щом си некадърен, пак имаш шанс - мотиката и на село - компир, домат, чушка, слива, лозе, прасе, кокошки - и пак няма да умреш от глад. Ама да виеш като в 1977-ма как държавата трябвало да ти осигурява "работа" - айде нема нужда!

Няма сондаж който да достигне дълбините на глупостта на премиера. Тези 5 милиарда които се дават за енергоносители се връщат обратно с надценка. Това са оборотни капитали при които има 100% възвръщаемост на средствата, печалбата е тази която трябва да се влага в социални и други дейности. Ама не се влага а се краде! Ако текне нефт той няма да е български и въпросните 5 милиарда аванта ще останат блян в сънищата на Тиквата.

ДАНО БОРИСОВ ОТИДЕ В АДА

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.