Премиерът Бойко Борисов начерта светлото енергийно бъдеще на държавата ни на официалната церемония по старта на дълбоководните проучвания за нефт и газ в българската акватория на Черно море.

Министър-председателят, вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на екологията Ивелина Василева и на транспорта Ивайло Московски се качиха на първия сондажен кораб, който ще търси нефт и газ в българската акатория на Черно море.

Noble Globetrotter II се намира в бургаското пристанище. В продължение на няколко дни на кея се извършваше монтажа на кулата и допълнителните съоръжения. Това се наложи тъй като заради поради огромните си габарити платформата премина през Босфора разглобена на части. 

Огромният сондажен кораб е нает от консорциума между "Тотал", ОМВ и "Репсойл" и съвсем скоро ще започне работа в блок Хан Аспарух.

"Преди няколко години бяхме много малко оптимистите, които си мислехме, че ще стигнем дотук. Много отдавна България е можела да си добива собствен нефт и природен газ вместо да плаща по 4, 5 до 6 милиарда долара на година. Това е било най-трудното решение. Ако Господ даде да се открие нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще бъдат други", каза премиерът Борисов на официалната церемония.

След това доразви визионерството си.

"Представете си по 5 милиарда на година да не ги даваме, а да ги влагаме в социални дейности и отделно да продаваме газ и петрол. Аз се надявам, че след като тук са най-големите компании - Тотал, ОМВ и Репсойл и плащат по 220 000 долара наем на ден за този кораб, 30-40 милиона ще им струва, знаят какво търсят, но да не говорим предварително. Аз съм убеден, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят. На вас не ви се вярва, но ако Господ ни погледне с едно око, ще изнасяме газ", добави министър-председателят.

След това той обясни, че съседна Румъния вече внася под 10 процента от газа, който потребява.

"Всичко е от собствен добив, а при нас, като падна правителството на ГЕРБ, веднага прекратиха концесиите за проучвания. Помните ли? И защо... Да не ме разбере някой погрешно, че съм против някого. Факт е, че руските тръби не само, че не си ги взимат, ами докарват нови, защото знаят, че могат да бъдат използвани. И ще бъдат използвани. Но нека да не говорим предварително. Нашият български интерес преди всичко, след това ще помогнем и на другите да запазят своя интерес транзитирайки и наша и чужда газ и тогава ще спазим и Третия либерализационен пакет", разкри генералния план Борисов.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова предстои много интензивно проучване през следващите 4-5 месеца.
"Надявам скоро пак да се видим отново и да се поздравим с един местен добив, който ще даде възможност на България да диверсифицира енергийните си източници", каза тя.