Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Прокуратурата е изградена по Сталински модел, който не само, че не е променен, а е получил и развитие. Преди демокрацията прокуратурата е имала по-скоро козметична функция. Истинската репресия не беше в съда, а бе по районните полицейски управления и Държавна сигурност. С идването на демокрацията обаче властта на прокуратурата рязко се увеличава. Централизираният й модел засилва правомощията на главния прокурор".

Това каза бившият министър на правосъдието Христо Иванов по време на дискусия за съдебната реформа, организирана от клуб "Светослав Лучников" в щаба на ДСБ.

Според Христо Иванов главният прокурор в България, който и да е той, е гарантът за това, че "баровците ще имат пълнотата от имунитета от наказателно преследване". Той смята, че у нас нарушаването на закона се е превърнало в национален спорт. Иванов коментира, че колкото по-нагоре се отива във властовата йерархия, толкова повече е усещането за безнаказаност.

"Корупцията в България не е рушветчийство, не е и фактът, че много се краде. Корупционен е моделът на управление в страната, който е подчинен на овладяване на властта", каза Иванов.

Според него малка група от хора са с усещането за пълна ненаказуемост и сенчестата им власт не познава разделение на властите.

Иванов коментира, че медиите, които трябва да са лекарството и съдът, който е имунната система на държавата, са заразени. За това реформата в съдебната власт е толкова важна. Според него в съдебната система има качествен човешки ресурс, особено от съдиите.

"Корупцията създава климат на обща деморализация", каза Иванов.

Според него демографската криза не е причинена толкова от бедността, а от усещането за липса на перспектива за достойно съществуване в страната.

Бившият правосъден министър очерта и няколко направления, по които е работило министерството, докато той го е ръководил. Най-важното е било това за формата на управление на системата. По негова оценка донякъде министерстово е постигнало успехи в тази насока с разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. "Не стана по начина, по който трябваше, но стана", коментира Иванов.

Второто направление  била реформата в прокуратурата. Според Иванов тук също има напредък.

"Голям страх има в българските нотабили от тази реформа", отбеляза Иванов.

Според него словосъчетанието "реформа" и "прокуратура" не е съществувало пред 2014 г., а сега поне се говори за това.

Ключови думи

Коментари

Фейсбук Събитие 20АПРИЛ Прекратяване на мандата на Цацаров #Оставка От началото на мандата си през декември 2012г. г-н Цацаров няма нито едно завършило с осъдителна присъда знаково дело. Няма работодател на този свят, който да държи работник 4 години на работа, когато работника не работи! Одобрението за прокуратурата е 6%. Има ли гражданско общество у нас и суверен ли сме?

"Според бившия правосъден министър нарушаването на закона е национален" ...институционален(бел. на читателя) "спорт".

Ми като е изградена и не ви харесва, променете я и я направете такава, каквато трябва! Никой не ви е вързал и наложил неща, които не харесвате, от вас зависи каква роля ще изиграете, ако не - нямате място там!

Кабакчиев

Напълно верни констатации, но защо авторът им не предлага абсолютно никакъв отговор на въпроса какво, как и от кого да се направи? Добре, ако нищо не може да се направи, ако няма как да се направи, и ако няма кой да го направи, би трябвало авторът да заяви, че е така. Какво мисля аз? Мисля, че българските корумпоелементи, образуващи една гигантска шайка, са неизтребими - тъй като безхаберието и корупцията са същностни характеристики на българската популация изобщо. Диагноза: положението е трагично. Прогноза: такова ще остане.

Положението е трагично, да, но не смятам, че все такова ще остане! За съществата, които са се развявали на свобода досега вече знаем и няма място къде да се скрият, както и наближава денят да си потърсим правата като зряло, демократично и напълно свободно общество!!! Политиката е толкова мръсна и деградирала сган, че изобщо не ми се говори!

роско

За едно си прав, за друго не си. Да, то само няма как да стане. НИщо не се случва от самосебе си. Някой трябва да го направи. Тук идва резонният въпрос - кой би я свършил тази работа? Разсъждавайки логично - вече знаем, че 204 не са правилните хора. Има едни 10, които може пък и да я свършат, поне дават някакви признаци на желание. Което пък е в нашите ръце - на изборите да гласуваме с главите си. Защото от нас зависи. Властта е наша. И отговорността кого избираме е също наша. А да се вайкаме, че няма кой да го направи, без да търсим вината в себе си - е, тогава наистина няма да се оправим никога :-)

пост

Христо Иванов е прав и като че ли, България върви към самоликвидация!

илия

стига с тия руснаци пак ли те са виновни нали сега командва бойко борисов и американците не се правете на луди нали американците вкараха в бг ликвидацията на цялото стопанство в българия на цялата икономика пакли руснаците бяха виновни и сталин..всичко бе построено за 50 години исе унищожи за 6..7.месеца..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.