Президентите на Русия и САЩ обсъдиха по телефона положението в Сирия, потвърждавайки заинтересоваността си от спазване на примирието, съобщи ТАСС.

„Путин наблегна върху необходимостта от по-бързото дистанциране на „умерената“ опозиция от групировката „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“, а също от затваряне на границата на Турция със Сирия, през която продължават да влизат хора и въоръжения за екстремистите. Договорено бе да се засилва координацията на усилията на двете държави по сирийското направление, включително по линия на спецслужбите и министерствата на отбраната. С тази цел ще бъдат отработени допълнителни мерки за оперативно реагиране спрямо нарушенията на примирието“, казва се в съобщението на Кремъл.

„Путин очаква от новото правителство на Украйна да започне пряк диалог с Източна Украйна, обявяване на амнистия, осъществяване на конституционни реформи и въвеждането в сила на съгласувания с Донецк и Луганск закон за особения статус“, пише още в информацията на Кремъл. 

Президентите подчертаха значимостта на провежданите в Женева под егидата на ООН междусирийски преговори за намиране на пътища по политическото регулиране на конфликта.

Обсъдени бяха и други актуални проблеми от двустранния и международния дневен ред. Обама по-специално благодари на Путин за руската помощ по освобождаването на американския гражданин Патрис Доус, който нелегално бе влязъл в Сирия и бе арестуван.