Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Който владее миналото, той владее и бъдещето". Този цитат от романа на Оруел "1984-та" осмисля напъните на съветската историография и пропагандата на режима на Путин да изопачават и пренаписват обширни пасажи от историята на отношенията между България и Русия.

Добра илюстрация на подобно твърдение са нерешените проблеми за съдбата на заграбените през февруари 1945 г. от съветската окупационна администрация архиви на министерствата, армията и полицията на Третото българско царство. Москва не само още не ги е върнала, както беше обещано по време на посещението на Путин в България през 2008 г., но и проявява свръхчувствителност към всяка новина за съдбата на многобройните паметници на "жертвите" на Червената армия в България. Фактът, че на територията на страната няма нито един убит в сражения червеноармеец, не пречи на високопоставени руски политици и чиновници и до днес публично да твърдят, че България е била освободена "от фашизма и германските окупатори" с кръвта на съветските войници и офицери. Как всъщност се е родил този мит?

Да си внесеш... трупове!

"Българският въпрос" е бил централна тема по време на визитата на съветския външен министър Молотов на 12-13 ноември 1940 г. в нацистка Германия. Въпреки радушния прием и декларираните намерения на двете приятелски империи за вечен съюз, настояванията на Молотов за прилапване на Финландия и България удрят на камък. Кремълският емисар поискал Райхът да компенсира СССР с България заради присъединяването на Румъния към силите на оста Рим-Берлин-Токио. Неслучайно дипломатическата кореспонденция на българското правителство около наглата съветска оферта, заедно с информацията на полицията за съветската агентура и участието ѝ в така наречената "Соболева акция", се оказват в чувалите със заграбените през 1945 г. от България документи. Царството остава напълно неутрално по време на войната между Германия и СССР и дори запазва дипломатическите си отношения с Москва. Това обаче не спасява България от съветска окупация с фатални последици за страната през следващите 45 години.

Когато Кремъл решава да изгради мита за пропитата с кръвта на съветски войници българска земя, пропагандата среща сериозен проблем - липсват жертви на паднали съветски войници за "освобождението" на България от фашизма. Не върши работа и фактът, че единствените споминали се в България съветски воини са докараните за лечение от Румъния бойци, ранени в Яшко-Кишиневската операция. Бургаското военно гробище пък е попълнено с телата на 90 съветски солдати, отровили се с метилов алкохол, свидетелства шефът на българския държавен архив Михаил Груев. Въпреки многобройните случаи на грабежи, съпроводени със стотици изнасилвания и убийства, броят на разстреляните в България съветски престъпници с униформи е нищожен, а деянията им хич не се връзват с идеята за братски могили на героите от „второто“ освобождение.

Решението е само едно – да се докарат трупове на съветски войници, убити в боевете в Югославия, и с тях да се оформят няколко съветски военни гробища в българските градове. По време на зловещата операция телата на повече от 200 съветски войници са докарани от Сърбия в България. Видин е една от крайните дестинации на печалния "внос".

Защо не връщат архивите?

Преговорите за връщане на задигнатите и задържани в руски хранилища български държавни архиви на практика са преустановени и досега не са довели до някакъв резултат. Единственото, което се знае за тях, е че става дума за около 120 чувала с документи, стоварени на пристанище Лом през 1945 г. за изнасяне към СССР. Голяма част от тях се съхранява в Трофейния архив на Русия и в хранилище, намиращо се южно от Москва. По думите на бившия посланик на България в Русия Илиян Василев, документите се държат в насипно състояние, без да са подредени и класифицирани.

"Руската страна е поставила искане да им плащаме по 1,74 долара за всяка страница ксерокопирана архивна единица. По-висока цена е била искана само от организацията за съхраняването на паметта за Холокоста "Яд Вашем". А за предоставяне на оригиналите не може и дума да става", разказва Михаил Груев.

Той не крие, че вина за сегашното състояние на проблема носи и българската страна. За разлика от България, Полша е отделила значителни средства и е командировала в Русия доста свои специалисти, които да работят със заграбените полски архиви. Австрия и Унгария също са успели да получат голяма част от заграбеното. Илиян Василев потвърждава факта, че България е закъсняла с исканията си да придобие отвлечените си архиви. "Сега сме поставени в ситуацията на "Параграф 22" - за да получим нещо, трябва подробно да опишем какви документи точно искаме. Но няма как да го направим, защото нямаме детайлна информация за съдържанието на задигнатото от съветските служби", казва Василев.

Идва ли краят на фалшификациите?

Михаил Груев гледа песимистично на възможността български историци да влязат в руските архиви. Илиян Василев вижда много тясна връзка между обсебването и преиначаването на паметта и съдбата на паметниците в общата история на България и Русия. "Съветските паметници в България са издигнати, за да маркират територията, завоювана от Червената армия. Те са фундаментът за манипулации, стъпващи върху чувството за вина и признателност. Когато ти натякват, че сам не можеш да се "освободиш", непременно ти напомнят, че трябва да си признателен, когато друг те е освободил“, казва Василев. По думите му, съветските паметници в България са създадени, за да маркират и възпроизвеждат чувството на българите за принадлежност към руския и съветския свят.

"Има два начина за справяне с тази действителност. Първият е тя да се остави на времето и да изпадне в забвение. Все по-малко българи посещават Русия или учат в тази страна. Намалява и броят на хората, които възприемат манипулираната история на българо-руските и българо-съветски отношения, върху които Москва може да проектира своите интереси и желания.

Вторият и много по-сигурен начин за справяне на българите с фалшификациите в собствената си история е те да осъзнаят липсата на паметниците, които са забравили да издигнат. Това са паметниците на горяните, на българските възрожденци, политици, учени и културни дейци. Това са и паметниците на спасители на България, като добруджанския герой генерал Колев, или на владици като Методи Кусев. Това е паметта, на която все още не отдаваме дължимото или просто подминаваме", заключава Илиян Василев.

Ключови думи

Коментари

Според олигарха Прокопиев това мнение е с Неподходящо съдържание за Президента и е изтрито от "Дневник":**************************** "Ама разбира се г.н Плевнелиев. И аз не искам да сме подчинени на никоя световна сила, а да си гледаме предимно нашите интереси. Нито ми се ще да сме подчинени както едно време на СССР, нито ми се ще да сме подчинени както сега на САЩ. Вас ви виждам, че сте усърден да не сме подчинени и на Русия, но не виждам същото усърдие да не сме подчинени на САЩ. Защото на който и да сме подчинени, все ще се гледа неговия интерес, а не нашия. Та ще ви помоля г-н Плевнелиев, ако ви е възможно да разширите достойно списъка на тези на които не бива да бъдем подчинени. Може за цвят да включите и Турция. А дано. Ама надали."

Роси

Драги ми Дебеляне, демонстрираш най-българската черта, заради която сме на това дередже отвсякъде... Всяка държава има възходи и падения, ама да се връщаш какво било станало през Втората световна война между САЩ, Англия и прочие под статия, която говори за заграбените архиви и мръсната имперска политика на Русия към България, си е чисто "а вие защо биете негрите". Да не говорим, че с 45-те години след войната рашите са ни затикали в кучи..., та и досега не можем да се оправим...

Пак ли този :(

Пак нещо..Русия ? Нещо да е направил ,когато беше по тези високи постове ,като например, доклад,записка ,становище пред външен министър или премиер/президент ? В отношението си към Русия имаме еднакви нива на симпатия към Русия ,като : Сърбия ,Македония ,Гърция ,Кипър. Не се харесват Русия и Турция и ...то май ще бъде така. С Румъния е специфично , нямат омраза но си държат на тяхното и добре го правят ( политика по Молдова). Дори и обединението на Молдова и Русия ще се случи с благословията на Русия , което още повече ще разклати Източна Украйна . С оглед на преобладаващо население от Румънци ,Българи и гагаузи. Имаме друг проблем ... възродителен процес в Украйна и Молдова. Той е неофициален ,ала репресията срещу българите е силна. Ако стойността на архива е огромна ...да вземе Василев да направи подписка като Слави и да си патим тези копия .Да внесе предложения до ...всички и аргументира колко важно е това! Оруел е обърнат наопаки, ако владееш репресивно настоящето - може да променяш миналото! Другото е оценка на експерт - действителността на ОРУЕЛ е надмината многократно (Е.Сноудън). В момента няма нужда от агенти на ДС . Съвременните технологии подслушват колкото милион доносници денонощно. Никъде нямаш лично пространство, всичко казано или писано попада във файлове . Лесно е просто настройки. Да България попада в Руската зона и се въвежда комунизъм , а кой я дава в Ялта ?? Кога и за какво Англия и САЩ са правели нещо дребно за България ? Изключвам бомбардировките на София , а кретени от типа Илиян им правят паметници. Не казвам да ги мразим ..., но се подменя логиката на миналото.Да правиш паметник на летци бомбандирали София ,с какво е по различно от другите руските паметници от втората световна ?

И къде е паметника на летци бомлардирали София ?

дебелян пеевский

"демонстрираш най-българската черта" -- най-българската черта, умно роси, е да се отричат историческите факти и политическите реалности и да се прокарват някакви щуротии вместо тях, нещо, което го прави горното съчинение. "под статия, която говори за заграбените архиви и мръсната имперска политика на Русия" -- статията говори за това как България била 'неутрална' държава и едва ли не твърди, че спрямо нея е извършено някаква бомбастична несправедливост. Аз просто уточнявам, че България, в резултат на антибългарската политика на династията на педераста Фердинанд и неговото поколение, не е била 'неутрална' държава, а е била агресор и по своя воля се е намесила във войната на страната на Оста. Напомням също, че Великобритания и САЩ неколкократно предупреждават както властите, така и популацията, че това е фатална грешка. Властта и популацията избират да нехаят за предупрежденията и се включват във войната на страната на губещата страна, с всички произтичащи от това последствия и въпреки трагичния опит отпреди няма и 30 години. Т.е. противно на най-българската черта слагам контекст на съветската окупация и нейните последици. Да би мирно седяло, не би чудо видяло. "Всяка държава има възходи и падения" -- и кои, мило, са възходите на третото българско царство след обявяването му? Разгромът ни в балканските войни? Разкатаването ни след Първата световна може би? Историята на изборно мошеничество, непрекъснат тероризъм спрямо населението, преврати, избиване на политическите противници и дребни диктатури? Може би обвързването ни с нацистка Германия и ограбването на българската икономика от Хитлер за неговите военни цели? Третото българско царство, от обявяването му през 1909 и до края му между 1944-та и 46-та е низ от провали, причините за които са очевидни - алчност, късогледство, простотия и скудоумие на политическия, бизнес и военния 'елит'. Надали е чисто съвпадение, че това са и причините са провала и на комунистите, и на новата капиталистическа република.

Роси

Добре, начетен си, пишеш дълго и напоително, но... това е българската черта - повдига се един въпрос - за архивите, но ние да си философстваме изобщо... Дразня се, че както преди, така и сега, възниква един проблем и вместо да го решим и да подхванем следващия, ние се заравяме главоломно в историята /доста преправяна и размивана, впрочем/ и започват дрязгите и надприказването. Е, аз пък искам тези чували с архиви да са тук. после да решим още нещо, и така проблем по проблем, както правят рационалните нации, а не емоционалните балканци, дето все са прецакани, каквото и да им се случи... Ако от историята си взимахме поуки, а не доводи за караници, щеше да е прекрасно, мисля аз...

анонимен

Коментариите по-долу писани от руските кучи задници за пореден път доказва,че други предатели към България освен понятието русофил няма.Пак си пишат за американците и англичанките сякаш те са откраднали архивите.Хубавото е,че лъжите им свършиха и всичко ще излезе наяве.

тука е така

Болката на един народ,моя народ който се разкъсва от любов кой го е освободил,преди 100г,а не каква история е имал 1300г!!!! Българите трябва да се освободят от Русия и от игото в което са те в момента,а игото се нарича тяхната неосъзнатост!

Митко

Аз съм се освободил от Русия и руснаците. Но преди това многократно съм си задавал въпроса "бе толкова много русофили, сигурно аз бъркам нещо ?". Повтарям - многократно. И накрая намерих отговора - тия хора русофилите са с необратимо промити мозъци. Някои са жертва на 45-те години промивки. Други са жертва на родителите си, които са от първия модел с 45 години промивки. ... Обикновено ги наричам дебили и зомбита, но днес ще се въздържа.

Иван Дионисеивич

Братската българо- съветска дружба изградена на основата на лъжата,измамата и насилието не може да продължава вечно.

тревога

Има ли статистика за гробовете на руснаци,убити за освобождението на България и броя на паметниците на съветската армия.Мисля,че нещата са на кантар.

дебелян пеевский

Ма няма никъв 'проблем' с архивите, муцо. Има проблем с това, че не виждате къде е проблема. Чувалите с архивите не са 'тука', защото никой не ги поиска, когато беше лесно, преди 2003-тa. Докато президент беше Бил Клинтън, в Москва царуваше не Елцин, а Строуб Талбот. Един намек от Костов и архивите щяха да цъфнат тука. А ся попитай се 'защо' ги няма.

"Докато беше лесно." Да беше станал финансов брокер, след като знаеш "как ще е после".

дебелян пеевский

Има статистика, има сигурно из библиотеките безброй книги от времето на соца по темата, от учебници, до 'спомените' на активните борци като бащата на 'анонимния'. Който е учил история по соца знае и насън да го бутнат -- нито един съветски войник не е загинал при навлизането на Червената армия, напротив, посрещали сме ги с хляб, сол и цветя.

штрак

Трябваше да ги посрещнем с куршуми,а не със цветя.И сега нямаше да бъдем на тоя хал,а наравно сГермания,Франция,Италия и други демократични страни.Предателите на българските интереси няма да свършат и днес може да се насладите на лъжите им.

анонимен

Отново Поредните лъжи за Ив.Костов,че по негово време било най-лесно да се искат архивите.СДС и в ДСБ имаше достатъчно хора внедрени от ДС и бойкотираха всякакви предложения с обосновката ,,не е сега времето,, и дежурното ,,такова беше времето,,.

Не свободата на България, а Цариград и Проливите са била целта на царска Русия. За това по късно  от името на нацията Иван Вазов пита: О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости?  Ген. Тошев свидетелства: Разпалените офицери и войници бяха готови да се бият даже с ангелските легиони, дошли да нагазят отечествените предели - нещо, което те потвърдиха още в първите дни на войната в боевете при Добрич, когато видяха руснаците с румъните бясно се втурнаха срещу съединените врагове и им нанесоха първата славна победа

"Русофилите са като кърлежи, впили се в народното тяло.” З. Стоянов, Пловдив, в-к “Марица”, 15.авг.1884. З. Стоянов до Аксаков: Не желаем ние татарска цивилизация. Защо вие се въоръжихте против нашето съединение? Кой, та не вие, го задържахте досега? Кой даваше кураж на турците да затъпчат Тракия? Кой накара това сръбско кюлхане, Милан, да ни нападне хайдушки? Кой проводи турски комисари в Тракия? Кой, та не вашият там консул, ходеше като бесен из Пловдив да заплашва българите, че ако не приемат турските комисари, Русия ще се разсърди и турците ще навлязат с „ красния шапочки”?

Вчера

На 16 април 1925 г., Велики четвъртък, дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривяват препълнения с хора катедрален храм и един от символите на българската духовност и държавност „Света Неделя“ в София. Жертвите са 213 човека, а над 500 са ранени. Сред тях много жени и деца.Разкъсани от взрива и смазани от отломките.

​Христо Ботев за Русия: Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51 “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." Захари Стоянов за Русия:”Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели, са биле против официална Русия.” “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” Русчук, 1-й Март 1886 г.

Димитър Благоев: "Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите...неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите". („Принос към историята на социализма в България, С., 1976

"ВСЯКОЕ ТОРЖЕСТВО БОЛГАР ЕСТЬ СМЕРТЬ РОССИИ.."Публикувано в 24-ти брой на газета “Русь” от Иван Сергеевич Аксаков-Руски публицист, Обществен Деец, СЛАВЯНОФИЛ !!! Захари Стоянов: “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, Г. Бенковски и проч., са били против Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото нейний камшик повече боли от турския". Раковски: Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

анонимен

Всичко е в Гена на русофилите.Не искат да живеят живота на руснаците,не искат и да живеят в Русия.Ако искаха отдавна да са заминали там,но не да ги докарват отново в България.

дебелян пеевский

'Отново Поредните лъжи за Ив.Костов,че по негово време било най-лесно да се искат архивите.СДС и в ДСБ имаше достатъчно хора внедрени от ДС и бойкотираха всякакви предложения с обосновката ,,не е сега времето,, и дежурното ,,такова беше времето,,." -- гледам, че внучето на активни борци пак се е обадило, без да е разбрало какво му казвам. Дете на другари, по времето на Ваньо Костов в Москва управляваше американската амбасада. Както казах, тогава щеше да е достатъчно едно минимално усилие, за да се вземе решение за прехвърлянето на копия изцяло на ниво изпълнителна власт. Колкото за 'хората, внедрени от ДС', точно ти не знам защо се оплакваш -- ти си вечният ташаколизец под статиите на агентите на ДС тука :))))

анонимен

Дебелянски мие лицето на ДС за кой ли път и се гордее с това.Жалък поклонник и разпространител на Путиновата пропаганда.Ако имах такава биография,както си описал,щяхме да сме на един акъл,сори.

дп10й

Не 'мия лицето на ДС', драги, а задавам прост въпрос. Значи, всички спецове по руска политика признават, че между 92-ра и 2001-а Русия е много слаба и зависима от САЩ и там се изпълнява безпрекословно всяко американско желание. За това е писано толкова, че можеш сам да се образоваш. Чували сме и за отличните отношения на кабинета на СДС с клинтъновата администрация: https://i.imgur.com/JylvyIS.jpg. Въпросът за архивите се повдигаше многократно в началото на прехода, т.е. не е бил новост за Костов. Та, защо тогава не беше направен опит да се върне?

дебелян пеевский

"Бе направи лъжеш, защото и думичка няма за това "какво ни се пише". " -- Е как да 'няма думичка', като ясно е казано, че всички, подписали декларацията ще използват военната си мощ срещу 'враговете', а след разгрома, когато дойде време да ни накарат да подписваме за мир, 'враговете', тоест ние, ще отговарят без право на измъкване? Ти разбираш ли какво четеш или само произнасяш думичките една по една. Има една реч на Чърчил, от началото на 1941, в която той казва на 'българските селяни' да си седят на задниците и да не участват във войната. Ша цитирам: A considerable German army and air force is being built up in Rumania and its forward tentacles have already penetrated Bulgaria with, we must suppose, the acquiescence of the Bulgarian Government. Airfields are being occupied by German ground personnel numbering thousands, so as to enable the German air force to come into action from Bulgaria. Many preparations have been made for the movement of German troops into or through Bulgaria. And perhaps this southward movement has already begun. I remember in the last war, in July, 1915, we began to think that Bulgaria was going wrong, so Mr. Lloyd George, Mr. Bonar Law, Sir F. E. Smith and I asked the Bulgarian Minister to dinner to explain to him what a fool King Ferdinand would make of himself if he were to go in on the losing side. It was no use. The poor man simply could not believe it, or couldn't make his government believe it. So Bulgaria, against the wishes of her peasant population, against all her interests, fell in at the Kaiser's tail and got sadly carved up and punished when the victory was won. I trust that Bulgaria is not going to make the same mistake again. If they do the Bulgarian peasantry and people, for whom there has been much regard both in Great Britain and the United States, will for the third time in thirty years have been made to embark upon a needless and disastrous war. Предупрежденията са ясни, историческите паралели са изброени, декларацията уточнява и механизмите и средствата, с които ще бъдат постигнати. Късогледото и лумпеноидно управление на Борис и Филов-1 повтарят грешката на борисовия баща и таковат таковата на държавата.

Речта на Чърчил я знам, но говорим за линка който си посочил в предишния ти пост и с който аргумертираш нещо, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ АРГУМЕНТИРА С ИНФОРМАЦИЯТА В ТОЯ ЛИНК. Какво си написал в предишния пост да ти припомня - "В него ясно е казано какво ни се пише: ". След като изчетох информацията от линка, твърдя, че и думичка няма за това "какво ни се пише". Отиди на курсове по английски или помоли някой приятел.

анонимен

Смешно е и то много,когато проруски настроени люде изтъкват събития от 1945 г. и създават нови митове за вината на Ив.Костов.Де да беше само този пример.Важното е,че съветското правителство,като победител не се съобразява с никого и лъже безсрамно,ами поляците в Катин?Русия не може без манипулиране на историята ни,но и с него митовете един по един си отиват.

Де да беше толкова лесно. Тия нашите русофили докато не измрат (по естествени причини), все ще сме си дестабилизирани по отношение на Русия. По вероятно е дотогава в Русия нещо да се промени, така че да не е заплаха за цивилизования свят и в частност за нас.

ЕГЗ

Дойче Веле ... винаги сте били ЗАДНИЦИ,А ДРУГИТЕ ЛИЗАЧИ И ПРОДАЖНИ КОПЕЛЕТА

българин

В която страна от Европа да отидеш и при първата фраза казана на руски език ти обръщат гръб.Егати дескриминацията.

дебелян пеевский

Смешно е и то много, когато самоназначените русофоби, бивши русофили не могат да отговорят дори на прости въпроси и почват да се измъкват като партиен секретар с "а вие що биете негрите."

Смешно е, когато си изградил грешна неоправдано добра представа за някой човек и той после се окаже най-обикновен глупак, който просто обича да приказва в името на приказването. За бърборкото Дебелян Пеевский става въпрос.

наблюдател

Митовете за непобедимия съветски строй се сгромоляса без един истрел.Днес Русия уверено крачи по пътя начертан от предшествениците си към разпад.С такъв президент всичко е въпрос на време - 1,2 или 3 г.и ще има само Московска област.

коци

Та какво пишеше за РУСИЯ дядо ВАЗОВ ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.