"Идеята за международно разследване на фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) не беше просто да има доклад. Най-важното беше да бъде наета фирма, която да проследи парите и да работи за връщането им в масата на несъстоятелността, но защо не се случи това?", каза депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред БНТ.

Тази седмица парламентът прие на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, които предвиждат огласяване на част от доклада "за източването" на КТБ, който бе изготвен от британския филиал на американската фирма "Аликс Партнърс".

ПАРЛАМЕНТЪТ РАЗСЕКРЕТИ ДОКЛАДА НА "АЛИКС ПАРТНЪРС" ЗА КТБ

Фирмата, с която е сключен договорът има ли международния опит? Още не може да си изясним това, казва Димитров.

"Следващата седмица започваме консултации с всички политически партии за подкрепа на законопректа търговците да даряват храни с изтичащ срок на годност, без те да се облагат с ДДС", каза още Мартин Димитров. "Надявам се да не се делим на леви и десни, това е тема, която всички трябва да подкрепим".

ДАРЯВАНЕТО НА ХРАНА ДА НЕ СЕ ОБЛАГА С ДДС, ПРЕДЛАГАТ РЕФОРМАТОРИ

Депутатът от Гражданския съвет на Реформаторите коментира и темата с кандидатурата на РБ за предстоящите президентски избори:

"Нямаме бърза работа с президентските избори. Който сега го издигнат, ще бъде за кратки срокове омаскарен. Българската политическа ситуация е такава, че кандидатите, които рано ги издигат, рано си тръгват от политическите битки."