Районният съд в Стара Загора осъди за две години условно с изпитателен срок за 3 г. и 10 000 лева глоба 29-годишният Найден К. от Пловдив заради опит да склони млади футболисти от юношеския отбор на "Берое" до 19 г. да играят симулативно с цел манипулиране на резултати от мачове. След първоначалния отказ Найден К. стигнал и до треньора. Две от момчетата нямали навършени 18 г. , става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

Случката се разиграва през юли 2013 г. в Стара Загора и близкото село Богомилово. Осъденият инициирал срещите. Присъдата е на първа инстанция и може да бъде обжалвана.

Точно преди седмица бяха огласени три условни присъди в Ботеград заради прословутия опит за вербуване за "черно тото" на юношески национали на България за мач с Германия от европейското първенство до 19 г. през 2014 г.

ТРИ УСЛОВНИ ПРИСЪДИ ЗА ОПИТА ДА ПОДКУПЯТ МЛАДИ НАЦИОНАЛИ ЗА "ЧЕРНО ТОТО"

Ето какво пише в съобщението на прокуратурата:

"На 14 април 2016 г. Районна прокуратура - Стара Загора постигна осъдителна присъда срещу Найден К., на  29 г. от гр. Пловдив, обвинен за извършване на престъпление против спорта  - член 307г, алинея 1 точка 1 и 2 във връзка с член 307в, алинея 1 във връзка с член 26, алинея 1 от Наказателния кодекс. Районен съд - Стара Загора му е наложил наказание от две години лишаване от свобода, условно с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 10 000 лева.

На 11 юли 2013 г. ,около обед, Найден К. инициирал и осъществил срещи в заведение в гр. Стара Загора и в село Богомилово, общ. Стара Загора, с четирима състезатели в ПФК ”Берое” U 19 – гр. Стара Загора. Найден К.  предложил на всеки от състезателите да участва в уредени мачове, като им предложил да им дава сума между 500 и 1000 евро на мач, ако играят симулативно, с цел да повлияят на резултата на спортното събитие.

Подсъдимият обяснил, че това ще са само няколко мача през сезона и резултатите няма да са фрапиращи, с цел никой да не заподозре. Двама от състезателите, на които Найден К. предложил финансови средства, за да играят симулативно на 11 юли 2013 г. не са били навършили 18-годишна възраст.

Въпреки отказа на състезателите в ПФК ”Берое” U 19 – гр. Стара Загора, на 29 юли 2013 г. Найден К. провел среща в заведение в гр. Стара Загора и с треньора на ПФК ”Берое” U 19 – гр. Стара Загора. На него обещал сумата от 3 000 евро на мач, ако се съгласи да не сменя определени играчи по време на цялото спортно състезание, но получил отказ.  

Това е първото дело , водено за престъпление против спорта, в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив, по което е постигната осъдителна присъда.

Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора."