Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Средната продължителност на живота на хората в България намалява. Това показват данните на Националния статистически институт за демографските процеси, които са протичали у нас през миналата година.

Показателят се изчислява като се вземат данните за тригодишен период. Според данните в периода 2013 - 2015 г. средната продължителност на живота у нас е била 74,5 години, докато за периода 2012-2014 г. тя е била 74,7 години. 

Подобен факт у нас не е наблюдаван от десетилетия. Дори и в годините на тежка икономическа криза средната продължителност на живота на хората в България се увеличаваше. 

"Тенденцията наистина е обезпокоителна. Дано не продължи", обяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Той не коментира какви са причините за подобни данни.

Като цяло демографската криза в страната се задълбочава. През 2015 година населението е намаляло с 48 417 души и към 31 декември хората у нас са били 7 153 784 души.

През миналата година в страната са се родили 65 950 деца, а са починали 110 117 души. Делът на децата под 15-годишна възраст вече е едва 14 процента от населението, докато хората над 65-години достигат 20,4% от всички българи. 

Естествено и средната възраст на хората нараства. В момента средностатистическият българин е на 43 години и 4 месеца.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Оная с косата, Сатаната и св. Петър обичат Герб.

тука е така

Нямам какво да кажа,оставям думите на Аватар.

Avatar

Очевидно е, че най-рано сме изпуквали при управлението на Костов - с цели три години по-рано!

Айде ся с Костов ще се сравнявяш

КОЙ управляваше в тези периоди

2013 - 2015 г. средната продължителност на живота у нас е била 74,5 години, докато за периода 2012-2014 г. тя е била 74,7 години.

Ужасно падение!Във всички "бели" страни се вдига-дори в някои вАфрика и Азия€ Доказано за Европа -само в Русия и у нас !пада?!

Avatar

Пада, щото младите бягаме от вас, дъртите комундели и оставате там да пукате от глад и мизерия, както си и заслужавате!

Това означава само едно:Все по-лош живот /хранене-ТУБЕРКУЛОЗАТА СЕ ВЪРНА! и прочие/, все по-лошо здравеопазване-НЯМА ПРЕВАНТИВНА ПРОФИЛАКТИКА!

Заложено от 1944

големите набори на 20-те и 30-те години, расли в добра държава, отгледани с добра храна, все пак са на изчезване.70-годишните са родени във вонните години и расли в недоимъка на купоните. После победилият социализъм и разкулачването тотално сринаха многодетното семейство, отглеждащо качествената си храна. Свиквайте, така ще е. Важното, че пенсионната система ще е стабилна.

mardafi

На оня свят няма кмет - Господи прибери Фандъкова

Мисля, че малко прекаляваш.

обаче!

Възрастта за пенсия се увеличава...

Avatar

И все пак - защо при "кадърното" управление на Костов хората са умирали на 75 години, а при "некадърния" Борисов - на 78? Статистиката мълчи, мълчат и троловете...

Това Минке

Мрем си от мизерия , самота ,глад , липса на адекватна здравна помощ, стрес и финансови задължения , притеснения от физическа или управленска разправа. Още 5-6 години ще е така. Младите бягат навън, старите измират тук. След това ще откажат всички обществени стреми окончателно. Вече никой неможе да каже кой умира,кой се лекува ,кой откъде ще идват да се застрелват. Силен държавен разпад. ГЕРБЕРИТЕ защо ли си изграждат затворени градчета ( за богатата им върхушка) по София и други места ? Много скоро те ще станат вид затвори. Да пробват с ефекта на "къща на ГЕРБЕР", във ФАКУЛТЕТА !

Какво има за чудене? По времето на соца бирата беше с трайност 7 дни! Естествените и съставки дори и пастьоризирани повече не траят, сега бирата и след 5 години в мазето не се разваля! Проверено е. Някой да е виждал развалено прясно или кисело млеко? По времето на соца се разваляше за часове ако не го превариш или сложиш в хладилника. Сега млечните продукти са вечни. Лекарствата тогава бяха горчиви и с противен вкус, но лекуваха, днес са с вкус на торта като чакаме болестта сама да отмине. Хлябът се правеше от брашно и в него не се слагаха антибиотици за трайност. Днес истинският хляб е спомен. Тогава ако някой дори посмееше да боядисва каймата, затворът не му мърдаше! Днес я оцветяват с червено багрило – кармин (карминова киселина). Извлича се от бръмбарите кохинил (Coccus cacti или Dactylopius coccus), при това само от женските екземпляри. А напитките? За това мрем като мухи. И други причини има ама карай да върви, така се мре по-лесно и по-весело!

хах

:)Само дето по него време продължителността на живота беше доста по ниска (и то по официални данни) та вашето исказване малко като бъзик стои :D

Радев

Ясно е, че при Кратуната ще е такава тенденцията, докато съвсем не ни умори тоя боклук.

Развеселен

Чернобил е причината. Опустошителните му ефекти поразяват хората десетилетия след катастрофата със сърдечни, онкологични и психически заболявания. Последния дар от братската страна към малка България, че и към целия свят

Avatar

Дори при царя и тройната продължителността на живота е много по-висока, отколкото при Костов! А при Борисов достига нечуваните 78 години - с цели 3 (ТРИ) години повече, отколкото при драгалевския крадец!

http://www.dw.com/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0/a-18924786

БАЦЕ

тиквите нали са добре,ЧЕ ИЛЯДИШ ЛИ БЕ УУУРООД

ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ

Броят на българите се е стопил с 48 417 души само през миналата година - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!

Важно е сме задминали Румънците, както казва Баце!

дебелян пеевский

От 'добрата храна' през 20-тте, до Чернобил, идиотизмът на неуката популация цепи мрака.

mardafi

Днес Фшндъкова е била в ршкова болница - Господ е чул молитвите ни

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.