Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Национална стачка в знака на протест срещу ужасяващите условия за работа в мините обявиха четири от най-големите турски работнически профсъюзи. Те призоваха към демонстрациите днес да се включат всички, които подкрепят трудещите се и са против социалната политика на правителството.

Гневът на профсъюзите е свързан с огромната трагедия, причинена от късо съединение и последвал взрив в мината в Сома. Официално жертвите вече достигнаха 282 души, но под земята все още в неизвестност са около 140 миньори, предават световните агенции. Това е най-смъртоностното бедствие, след смъртта на 263 трудещи се, загинали при газова експлозия в черноморската провинция Зонгулдък през 1992 г. Работниците обвиняват властите, че са оставили без контрол сигурността във въгледобивната мина и са позволили на частниците в името на печалбата да не се спазват и най-елементарни условия за труд. Според профсъюзите миньорите са били брутално насилвани да вадят въглища при нечовешки стандарти за работа.

"Призоваваме цялата работническа класа и всички приятели на работниците в страната да се вдигнат днес в памет на загиналите и в защита на оцелелите при трагедията в мината в Сома", се казва в позивите за стачката.

Бесни от тъга жители на града още вчера изпотрошиха стъклата на много държавни офиси в Сома, крещяха и обиждаха премиера Реджеп Ердоган и придружаващите го при посещението му на мястото на катастрофата.

Тази сутрин спасителните операции бяха прекратени, но турският енергиен министър Танер Йълдъз увери, че след като вентилационните системи прочистят отровните газове в тунелите на мината, акциите ще продължат. Надеждите обаче да се намерят живи хора все повече намаляват, защото от експлозията изминаха над 40 часа.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.