Вицепрезидентът Маргарита Попова рязко ускори критичното си говорене срещу президента Росен Плевнелиев. В интервю за Нова телевизия Попова директно обвини държавния глава за разделението в обществото, демонстрирано след началото на протестите и контрапротестите преди почти година.

"Факт е, че в рамките на този мандат на институцията българите се разделиха на протестиращи и контрапротестиращи", каза Попова. 

Вицепрезидентът отново разкритикува начина, по който Плевнелиев отказа да се яви пред парламентарната комисия, създадена специално да разследва срещата му с представител на EVN в Австрия и оглавена от представител на "Атака". Президентът не трябвало да отговори през медиите, защото така "оставаме на нивото на конфронтацията".

"Един държавен глава има възможност, за него вратата на парламента винаги е отворена, може да отиде пред народното представителство и да говори пред всички, не за да се обяснява на този и на онзи", предложи вицето.

Маргарита Попова отхвърли обвиненията към нея, че се държи като контрапрезидент, защото реалността била такава - "една група харесва президента, а друга група харесва принципните послания на вицепрезидента".

Водещите попитаха Попова дали ще се разграничи от кампанията на медиите около Делян Пеевски и на новия политик Николай Бареков, които директно предлагат президентът да бъде отстранен, а вицепрезидентът да заеме мястото му.

"За какво да се разграничавам! Аз нямам никакви договорки и никаква връзка с вашия колега, който сега е в партийно амплоа", обясни Попова.

Тя отхвърли обаче както предложенията за процедура за импийчмънт на Плевнелиев, така и подсказванията към нея да си подаде оставката, както това направи вицепрезидентът Блага Димитрова, когато не бе съгласна с президента Желю Желев. 

"Няма да се поддам на внушения."

Маргарита Попова обеща да продължи да говори с всички български граждани, за да не допусне "само една част от гражданите да се оглеждат в президентската институция".