Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Асоциацията на европейските журналисти - България разпространи декларация срещу заличаването на видео карикатурите на Чавдар Николов от сайта на Нова Броудкастинг Груп VBOX7. Според АЕЖ-България обясненията на медията са "крайно неубедителни".

"ЗАЛИЧАВАНЕТО" НА ЧАВДАР НИКОЛОВ ПРОВОКИРА ПРОТЕСТ: #СТИГАВЕЧЕСВИНЩИНИ

"Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската", се казва в позицията. 

 

АЕЖ-България призова Нетинфо и Нова тв "да поемат отговорност и да посочат лицата, взели това решение, както и истинските мотиви, които стоят зад него".

ЗАЩО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА КАРИКАТУРАТА Е ПРОБЛЕМ? ГОЛЯМ

"Единственият достоен изход от създалата се ситуация за ръководството на медийната група и на Нова тв е да посочат дали са били подложени на външен натиск или става дума за автоцензура. Ако това е автоцензурине на медийно съдържание, ще е полезно за професионалната общност да посочат какви са съображенията за това", призовава АЕЖ-България.

КОМАРНИЦКИ: ТОВА Е ВАРВАРСКИ АКТ, РАВЕН НА УБИЙСТВО

 

Предлагаме ви пълния текст на декларацията на АЕЖ-България:

 

АЕЖ-България изразява тревога от това, че дигиталната медийна компания Нетинфо, като част от Нова Броудкастинт Груп свали от всичките си сайтове карикатурата на Чавдар Николов, която осмива изказваната подкрепа от страна на българския минитър-председател Бойко Борисов към т.нар. "граждански отряди", създавани от лица с криминални прояви за "лов на бежанци".

Припомняме, че само преди дни подобен "граждански отряд" разпространи видео от залавянето на мигранти, т.нар. "граждански арест", от неоторизирани лица, които завързват ръцете на мигрантите с пластмасови скоби.

Спорадичните обясненията от медийната група пред репортери на други медии изглеждат крайно неубедително, като имаме предвид съдържанието и обекта на коментар в свалената карикатура, а именно министър-председателя на България.

Тревожен е и фактът, че целият канал с авторските карикатури на Чавдар Николов във Vbox7 (сайтът за видео-споделяне е в портфолиото на Нетинфо) е изтрит. А заявленията от компанията, цитирани в медиите, че са готови да го възстановят, противоречат на първоначалното оправдание, че са свалили карикатурите, и не са подновили договорните си отношения с автора, заради ниска гледаемост. Опасяваме се, че подобна тактика се опитва да прикрие статистиката на гледаемост на свалените карикатури.

Имаме основания да смятаме, че става дума за брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската.

Призоваваме Нетинфо и НоваТВ да поемат отговорност и да посочат лицата, взели това решение, както и истинските мотиви, които стоят зад него.

Единственият достоен изход от създалата се ситуация за ръководството на медийната група и на НоваТВ е да посочат дали са били подложени на външен натиск или става дума за автоцензура. Ако това е автоцензурине на медийно съдържание, ще е полезно за професионалната общност да посочат какви са съображенията за това.

Подобна цензура и автоцензура, за жалост, потвърждава изводите от последното, трето изследване на АЕЖ-България за "културата на натиска" в българските медии, което през 2015г. констатира, че стават все по-устойчиви тенденциите за контрол и ограничаване на плурализма, според което мнозинството (72%) от анкетираните журналисти съобщават, че са били свидетели на натиск, който е бил оказван на техни колеги.

Безпардонното сваляне на карикатура осмиваща министър-председателя и последващото изтриване на целия канал с авторски карикатури на изтъкнатия български карикатурист Чавдар Николов е случай, които неминуемо ще влезе в докладите за свободата на словото за България на всички международни организации и ще се отрази негативно върху и без това незавидното класиране на нашата страна в тези класации.

Единственият начин да се намалят щетите е замесените журналисти и медийни шефове да обявят пред обществото цялата истина за случая.

Ключови думи

Коментари

ЧЕРВЕНА ОПАШКА

Много се съмнявам ,че Б.Борисов се е обадил някъде и е наредил тази карикатура да бъде свалено от ефир.По скоро собствениците са се уплашили като са видяли ,че е малко пошличка на фона на случващите се събития. Не оправдавам динковците за насилието и ограбването на емигранти,но не намирам нищо лошо в това граждански отряди да помагат на гранична полиция срещу влизащите безпроблемно бежанци,икономически емигранти,а може би и терористи в страната ни.Не виждам какво лошо има в това ,че Борисов е насърчил такива хора да действуват ,но В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА.

с зелени чорапи...

Не е Бойко, Яни Янев и изпратил СМС.

а народни съдилища да помагат на отрудените ни съдилища не щеш ли?

Като гледам каква гюрултия вдигат пърданчувите медии, и особено тази - сигурно поне десетина мат'ряла има от сутринта - може би е в ход пореден костов Костинброд. Този път в подкрепа на конгреса на голямото БКП.

ф

Хм, троловете викат шефчето им не бил мутра...пък и мутра да бил кво толкоз

Николов

Къневчетата на Моника са ясни. Нали затова сума ти и време гледаме постановката "Динко". Като свински черва са навързани позицията на песовете за мигрантите, "динковизацията" на Моника веле, публикациите в присъдружните и местни медии, Петното-Перата, БХК, и финалът на постановката - Нова с карикатурите и "Стрейзънд ефект". Ефект стрейзънд: "През 2003 година известната американска актриса и певица Барбара Стрейзънд заведе дело срещу един фотограф, тъй като искаше да предотврати публикуването на снимка на къщата ѝ в Калифорния. С действията си обаче тя постигна точно обратния ефект. Въпросната снимка бе разпространена от всички медии. Оттогава насам пиар експертите и журналистите говорят за т.нар. Стрейзънд ефект: когато опит за прикриване или отстраняване на определена информация постигне обратния ефект и съответното съдържание се разпространи навсякъде." Странно или не, но цитата е от Моника веле.

Нора

И кутевчетата, и къневчетата на Моника духате супата. :)

Това, дето ни го поднасят от вчера, е дълбоко замразена пача от фризера на ген. Наско!

ББ

Ако не ги е страх от колите, могат да си рисуват по асфалта на Моите магистрали! И да ме споменават с добро...

SRQBoyboy

Наверемето така простака от Правец Тодор Живков поряза Борис Димовски и Радой Ралин за "Люти чушки". Спомням се, че баща ми Бог да го прости бе купил дестина от тези книжлета и аз ги раздадох на колеги от университета през средата на 70-те години. Това, което става в България действително е срамно. Когато генерал Шарл Дьо Гол бе президенд на Франция един път годишно даваше прием на виски карикатуристи. Той бе постоянно на фокус заради харакерния си голям, галски нос. Ето това е нагледната, голяма разлика между Балканите и Европа.

-10

По същия начин изчезна и камерата гледаща към долната станция на лифта в Банско. Щото много лесно се виждаше колко са "големи" опашките там.

Хахаха

Глупакът пак ли си е удрял главата в стената?

SRQBoyboy

”Карикатурата на карикатуриста, не окарикатурява окарикатурените, а окарикатурява карикатуриста”.

а "махането" кого окарикатурява?

Вече няма никакво съмнение - Нова и автора, играят комбина и си направиха феноменален ПР. С любезното съдействие на Клуб зет.

И "бате Бойко" е в заверата, нали той почна акцията. Хубаво е, че вече пиари и за други - той е най-добрия, все пак.

Кабакчиев

Абе вие - дето разправяте, че било PR, недейте! Ако не се бяхме разкрещяли яко всички, какво, щяха да върнат обратно старото положение ли? Дано винаги да има такава бурна реакция срещу подобни действия!

Ulian

Cтойностните неща и хора изчезват от тази територия на свинските опашки

Една от тези свински опашки е твоята, чедо...

Антоанета Цонева Асен Генов Асен Йорданов Асоциация на европейските журналисти – България Атанас Чобанов Владимир Йончев Иван Бакалов Иван Бедров Иво Инджев Ирен Филева Ирина Недева Константин Павлов Лидия Павлова Лили Маринкова Мирела Веселинова Петьо Цеков Пламен Даракчиев Полина Паунова Ралица Ковачева Росен Босев Румяна Червенкова Силвия Великова Стояна Георгиева Юлияна Методиева Ясен Бояджиев

Мдам, "кривосъдие за всеки" + "Престъпна мрежа" и "журналистическо" присъдружие - целият костов нужник в комплект... Липсва сал Пърдан, да го употреби...

Ихааа...Душевна злодейка си си спретнал!А,друже!?

PEARL JAM

АЙДЕ ––––––– МОЛЯ ,,,,,,,,,,,,,,,, колкото повече му се „катерите„ на Бойко по “гърба“ , толкова ПО–МАЛКИ ставате и по ГОЛЯМА услуга му правите !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Аз МНОГО харесвам карикатурите и на Чавдар и на Комара и на Илиян Савков от “Стандарт“ .......................................................................................................................................................................................................................................................................... и не съм привърженик на ГЕРБ ,,,, а на доброто мезе + всякакво поркане !

Айде бе, стига с тия глупости! Вие не разбирате от дума бе! Боеко нал ви каза вече че това е удар (без боксова ръкавица) по него. Голям удар. Лош удар. Че иначе му пада рейтинга.

Фокус: "При тази организация на правителството няма да допуснем бежанска вълна и явно това е проблем - търсят по най-ефективния начин да ни разклатят. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след проведеното заседание на КСНС по темата за киберсигурността във връзка с охраната по границата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Как – че едва ли не правата на човека на словото, което страшно много се продава на запад”, коментира той . „Тримата афганистански бежанци се въртят по целия световен обмен”, заяви премиерът. „Няколко дни подред се заговори за свински опашки, които за мюсюлманите – като им кажеш свинско нещо то е много тежко обидно. Привърза се постепенно и моето име за тези свински опашки – чрез карикатури, второ, трето и четвърто", коментира той. „България се справя добре, колкото и да се опитват сега заради 3 или 10 емигранти да кажат, че не се справя”, заяви Борисов във връзка с т. нар. граждански отряди по границата. „Ние приветстваме, ако някой ни дава сигнали, но в рамките на закона, както за бедствия и за аварии”, каза още Борисов. „Това съм искал да кажа. Изведнъж така се извъртя, че едва ли не демонстративно, точно със свински опашки. И аз първия път като има казах ,че свинските опашки всъщност са тези пластмасови въженца, с които саксиите връзват, много хора си мислеха, че са ги вързали, и ми писаха във Фейсбук, че са ги вързали с истински свински опашки, защото са мюсюлмани. Разбирате ли как подсъзнателно се действа на хората” ,каза още министър-председателят и допълни, че страната се справя добре „ в тази криза, в тези условия, когато Европа тотално се провали."

ЕАЛИ пОПОВА

Защо ли не се очудих на възмущението на тези мили, червени карикатуристи. Повлияни и Чавдар и Комарницки от Илия Бешков , може, но защо не са се помъчили, да приличат и МОРАЛНО него,Не ми слагайте минусчета, н ми се сърди Чавдаре, нито и Вие Комарницки, но твоятполитическа Критика, изразвна в карикатурите Ви, е насочена предимно към политици, от десния спектър. Ето за тва не приемам възмущенията Ви, особенно с думи, познати Ви добре от комунистическото Ви минало. Итогава громяхте цивилизованият свят,Посочете ми една, да ЕДНА карикатура на Путин, нима никофга не е предисвиквал у Вас възмущение, Защо не напрвихте карикатури на кремълският деспот, когато уби Политковска.Възмущавайте се, но помислете, дали Вие не сте били послушници на червената мафия.

Момиче, вземи да се научиш да пишеш, че да не се излагаш. Писанието ти е пълно с грешки.

Николов

И на Ели Попова й се привиждат червени призраци. Сигурно непрекъснато си е повтаряла в миналото девиза на Манифеста на Първия Интернационал.

!!!!!

Цялото съдържание с всички видеокарикатури на Чавдар Николов вече са качени в негов собствен, а не продуцентски канал във VBOX7. Това обясни пред Клуб Z мениджърът на компанията "Нет инфо" Христо Христов. "Той ще може да си качва видеата където и когато си поиска. Единствената разлика е, че ние вече няма да плащаме за това", обясни той.

$$$$$

Създателите на милиционерски активни мероприятия не се научиха да реагират в движение! А това ще е чудесно!

тука е така

Цензорите: "Това обяснява и присъствието в тетрадките на имената на дълга редица от журналисти, шефове и собственици на медии. Сред тях са Петьо Блъсков, издател на "Труд", Силва Зурлева и Дидие Щосел,...", "На срещи при Василев са били и депутатите от БСП Явор Куюмджиев, Кирил Добрев (в един от случаите придружен от сестра си), Димитър Дъбов (описан като "г-н Дъбов"), Атанас Мерджанов, бившият съветник на Сергей Станишев - Росен Карадимов." - Извадка от "Навалицата в кабинета на Цветан Василев" в Дневник която илюстрира корените на постановката "Динко"

Бойко Борисов: Те ви спират, аз ви пускам! Това е положението!

Вяра

Ако Б.Б. или "негови хора" не са дали сигнал за това действие на Нова ТВ, то това е АВТОЦЕНЗУРА. Последното обаче е още по-опасно...Не са убедителни от нова

Критик

Комарницки е червен плювалник. Карикатурите му са насочени към десните политици и основно към Радан Кънев. Нямат виц, не са забавни. Жалък прислужник. При това и некадърен.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.