Бежанци, искащи убежище в Дания, все по-често посещават лютеранските черкви в страната, за да приемат християнството, пише в. "Трибюн дьо Женев".

От края на 2015 г. до сега са се покръстили най-малко 100 иранци. Това сочат данни на организацията Folkekirkens Asylsamarbejde, помагаща на бежанци християни. Други 250-300 кандидат-имигранти, предимно иранци и афганистанци, в момента карат подготвителен курс за покръстване.

Нарастващият стремеж на мюсюлманите да станат християни вероятно се обяснява с факта, че миналата година датската комисия по делата на бежанците е преразгледала 55 случая на отказ за предоставяне на убежище. В крайна сметка тя е дала убежище на 42-ма души, приели християнската религия и опасяващи се от преследване в случай, че бъдат екстрадирани от страната.

Такъв скок на покръстванията стреснал дори министъра на образованието и църквата Бертел Хаардер, отбелязва "Трибюн дьо Женев". Той се обрънал към духовенството в Дания с молба за не бърза с покръстванията на новопристигналите, докато властите не разгледат молбите им за убежище.

"Нашето покръстване е съвсем искрено, дори властите в Копенхаген да се съмняват втова", заявява 48-годишна иранка на име Можган. Тя е сред приелите християнството. "Аз никога не съм се идентифицирала с исляма, при който хората се страхуват от Аллах. Докато християнската религия учи на любов", допълва жената.

Можган е християнка вече от три години. Но продължава да чака отговор на молбата си за убежище. Срещу нея има съмнение, че лъже за вярата си.

В искреността на желаещите вярва и пасторът Андреас Расмусен. Той изтъква, че дългият процес на подготовка за покръстване плаши симулантите и те просто престават да посещават курсовете.

Новопокръстените бежанци обаче се сблъскват с подозрението не само на властите в Дания. Някои са подложени на психологически и физически тормоз от страна на мюсюлманите в бежанските центрове. И това е главната причина да смятат, че ако ги върнат в родината им, това е равносилно на смърт.