Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида

Сегашният визов спор между Европейският съюз и САЩ започна през 2014, когато Брюксел даде на Вашингтон две години, за да включи България, Кипър, Хърватия, Полша и Румъния в списъка на страните с облекчен режим на влизане в САЩ, пише британският „Файненшъл таймс“. Спорът по въпроса обаче се води от близо десет години.

Въпреки че гражданите от 30 европейски страни не трябва да вадят визи за туристически и бизнес пътувания до САЩ, спрямо споменатите държави от Централна и Източна Европа продължават да са в сила стриктни ограничения. Петте страни оказваха натиск върху Европейската комисия да предприеме твърди стъпки срещу Вашингтон, докато той не промени подхода си, посочва финансовият всекидневник. ЕС също настоява всички държави-членки да „действат единно“ във визовата политика, особено когато „гражданите им са субект на различно отношение“.

След изтичането на двегодишният срок Европейската комисия реши да се събере, за да обсъди икономическите и политическите последствия и тяхното въздействие върху външните отношения на тези страни. След това ще предприемем съответните стъпки“, заяви говорител на ЕК в Брюксел.

Последна дума по въпроса дали да бъдат суспендирани визите за гражданите на САЩ, ще имат правителствата на държавите от ЕС и Европейският парламент, пише „Файненшъл таймс“. Американски представители настояват, че страни като Румъния просто не отговарят на изискванията за безвизов режим.

Преговорите със САЩ бяха усложнени от новите правила, въведени от Вашингтон, който изисква визи от европейските граждани, посещавали Иран, Ирак, Судан и Сирия. Това нововъведение още повече ядоса Брюксел, коментира британският вестник.

Битката за визите е само част от засилването на противоречията във трансатлантическите отношения. „Файненшъл таймс“ припомня, че от началото на 2016 г държавите от ЕС наложиха по-строг данъчен режим срещу големи компании от САЩ като електронните гиганти Гугъл, Епъл и Фейсбук. Недоразуменията идват в момент, когато Европа и САЩ усилено работят по завършването на споразумението за свободна търговия. Канада бе въвлечена в спора заради това, че също изисква визи от гражданите на България и Румъния.

Ескалиращият сблъсък идва точно във време, когато Вашингтон е специално загрижен за сигурността след терористичните нападения в Европа и евентуалното присъствие на екстремисти във вълната от мигранти от Близкия изток, пише в своя статия „Ню Йорк таймс“.

Ако Европейската комисия реши да наложи визови изисквания, това ще бъде удар върху трансатлантическите отношения непосредствено преди визитата на президента Барак Обама на Стария континент, коментира всекидневникът. „Ню Йорк таймс“ разкрива, че срокът пред Вашингтон да вдигне визовият режим за споменатите пет държави, изтича следващата седмица. Споразумение по въпроса обаче трябва да бъде постигнато до четвъртък вечер.

Не е ясно дали Брюксел действително ще започне процеса за налагане на визи от следващата седмица. Ако това стане, новият режим няма да влезе в сила незабавно, а след шест месеца, когато повечето правителства в Европа и Европейският парламент може да блокират стъпката, пише „Ню Йорк таймс“.

Представителството на САЩ в ЕС отказало коментар по въпроса на репортер от вестника.

През последните месеци се засилиха опитите си да бъде постигнато разумно споразумение и конкретен напредък. Нашата цел е пълна реципрочна визова програма с със стратегическите ни партньори“, заяви за „Ню Йорк таймс“ говорителката на ЕК Мина Андреева.

Американският всекидневник припомня думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски, казани през 2014 г., че „София ще подкрепи търговски пакт със САЩ, само ако Вашингтон премахне визите за българските граждани“.

В Европа обаче има и други мнения по въпроса. „Независимо какво ще стане с визите, това не бива да засегне търговските преговори със Съединените щати, тъй като имиграцията не е тема в този диалог“, посочи министърът на търговията на Холандия Мариете Шааке, която е член на Комисията по международна търговия към ЕС.

Евентуално блокиране на търговския диалог може да се окаже пагубно за постигането на пазарлък, какъвто вече се оформя в дискусията, коментира „Ню Йорк таймс“. „Приемникът на г-н Обама може да не прояви същата воля за достигане на споразумение, което може да отвори американските пазари за по-голяма международна конкуренция. Двете страни водят официални преговори за партньорство и по-нататъшно хармонизиране на търговията от 2013 г“, допълва вестника.

Въпреки това продължава натискът от столиците на големи страни членки на ЕС, включително Полша, където новоизбраното правителство настоява поляците да бъдат третирани като хората от другите държави от ЕС. „Полското правителство ходотайства от дълго време пред властите на Съеднинените щати, Конгреса и администрацията, да премахнат преградите за пътуване до САЩ“, каза Артур Хабант, говорител на мисията на Полша в ЕС“. Според г-н Хабант, американските власти заявяват, че трябва често да отказват визи на грани от Полша, което прави невъзможно прилагането на безвизов режим. „Това трудно може да убеди полското правителство, което защитава интересите на хората в страната“, допълва Хабант, който посочва, че трябва да има реципрочност. „Гражданите на САЩ от години посещават Полша без визи“, посочва той в края на статията на „Ню Йорк таймс“..