Лидерът на БСП-Пловдив Георги Гергов, който е и кандидат за лидер на партията на предстоящия конгрес коментира пред бТВ перспективите пред левицата.

"Сигурен съм, че пак ще дойде време, когато БСП трябва да спасява държавата. Кой вкара България в ЕС? Ако Сергей Станишвв не беше направил кабинет с царя нямаше да влезем в ЕС. В много случаи БСП е спасила България", убеден е Гергов.

Попитан може ли да даде пример за случай, в който БСП е спасила България Гергов спомена "климата в България по отношение на етническото напрежение, по отношение на НАТО" 

"БСП е водила разумна, мъдра политика. Жан Виденов 10 дни преди да почне спиралата върна 1 млрд. и 60 млн.", каза Гергов.

Според него на конгреса БСП трябва да подмени "куците коне и яловите хора". Гергов уточни:

"Шапката на БСП, определени хора, които винаги, когато сме на власт, нареждат свои хора - това трябва да приключи. Никакви връзки".

Гергов демонстрира завидно самочувствие:

"Аз съм човекът, който може да извади БСП от тази дупка. 10 поредни избора губим. На предния конгрес им казах - изберете ме мен, за да се случи нещо в партията. Няма да стане с програми и със схеми. Пълна промяна по абсолютно всички пунктове. Пропастта си стои между шапката ни и между хората ни. Аз съм там, долу, всеки ден пред моята врата стоят тези хора от областта. Те (хората по върховете в партията - б.р.) 26 години всеки месец получават по 5 хил. лв. и са се научили добре да говорят и добре да представят нещата. Аз участвал ли съм в това ръководство? Янаки Стоилов, вечно младият социалист какво е направил? Аз съм олигарх, но що не дойдете с мен в Пловдив област, за да видите хората как се отнасят с мен. Аз за това стоя в тази партия, аз не съм мазохист. Аз съм човек, който познава проблемите на хората. Над 26 години давам на 3-4-5 хил. души заплати, осигуровки, знам къде ги боли".

Като най-големи грешки на БСП Гергов посочи фактът, че в миналия мандат е направила кабинет, в който лидерът на партията не е бил премиер и е позволила на ДПС да я "яхне". Гергов изтъкна, че социалистите вече не могат да лъжат избирателите с химери.

"Няма да ми се изчерпи ентусиазма. Аз вярвам в БСП, няма да се откажа, вярвам в тази партия. Тази партия е направила всичкото това, което 26 години искат да го съсипят".

Това заяви Гергов.